Hlavní obsah

Může to být hrozivé. Válka na Ukrajině by mohla přerůst v konflikt Ruska a NATO, varuje Stoltenberg

– Oslo

Válka na Ukrajině se může vymknout kontrole a přerůst v rozsáhlý konflikt mezi Ruskem a NATO, který zasáhne celý kontinent. V rozhovoru poskytnutém norské televizní stanici NRK to řekl šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Podle něj ale Aliance denně usilovně pracuje na tom, aby se takovému vývoji vyhnula.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Jens Stoltenberg

Článek

„Pokud se budou věci vyvíjet špatným směrem, pak to může být opravdu hrozivé,“ citovala z rozhovoru agentura AP. „Je tu strašlivá válka na Ukrajině. Tato válka se může stát rozsáhlou válkou, z níž vznikne obrovský konflikt mezi NATO a Ruskem… Pracujeme každý den na tom, abychom se tomu vyhnuli,“ řekl dále šéf NATO.

Eskalace je reálnou možností

Stoltenberg, bývalý norský premiér, v rozhovoru několikrát zmínil, že vyeskalování konfliktu až k válce mezi Aliancí a Ruskem je reálnou možností dalšího vývoje. Zároveň ale zdůraznil, že zatím věří, že se takový scénář podaří odvrátit.

„Svět se v posledních desetiletích posunul dopředu. NATO je teď nejsilnější za uplynulých mnoho let. A v neposlední řadě je tu (ruský prezident Vladimir) Putin, který podcenil naši schopnost se bránit a chránit jeden druhého. Dokud to budeme dělat, jsme v bezpečí,“ uzavřel Stoltenberg.

Ruský prezident už několikrát obvinil členské země NATO, že se staly aktivními účastníky války na Ukrajině tím, že Kyjevu dodávají zbraně, poskytují mu zpravodajské informace a cvičí ukrajinské vojáky. Podle Aliance je povinností podpořit zemi, která se brání poté, co ji bezdůvodně agresivně napadl její soused. Putin pohrozil tvrdou odplatou, pokud by nějaký stát zaútočil na Rusko jadernými zbraněmi; tento týden rovněž řekl, že hrozba jaderného konfliktu narůstá, přestože žádná země záměr podniknout útok proti Rusku s použitím jaderných prostředků nedeklarovala.

KOMENTÁŘ: Putin přestal lhát – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám