Hlavní obsah

Putin: Válku na Ukrajině jsme nezačali, právo neporušujeme a sankcemi jsme nic neztratili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu na plenárním zasedání Východního ekonomického fóra (VEF) ve Vladivostoku řekl, že sankce uvalené Západem jsou krátkozraké a představují hrozbu pro celý svět. Uvedl, že sankce ničí Evropu. Zopakoval, že Rusko vzhledem k jeho velikosti není možné izolovat. Režim v Kyjevě pak označil za nelegitimní.

Foto: TASS, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu ve Vladivostoku

Článek

„Po epidemii přišly nové výzvy, které jsou také globálního charakteru a ohrožují celý svět. Mám na mysli sankční horečku Západu, jeho agresivní pokusy vnutit dalším zemím svůj model chování, zbavit je suverenity a podřídit je své vůli,“ řekl ruský prezident v narážce na sankce zavedené vůči Rusku po jeho vpádu na Ukrajinu.

Putin dodal, že jednostranná dominance USA ve světě představuje katalyzátor sankční politiky.

„Dosažená úroveň průmyslového rozvoje Evropy, kvalita života lidí a sociálně-ekonomická stabilita – to vše bylo ve jménu známé euroatlantické jednoty na základě rozhodnutí Washingtonu vhozeno do sankční pece,“ řekl šéf Kremlu.

„Ve skutečnosti to bylo obětováno, aby se zachránila diktatura USA ve světovém dění,“ upřesnil svůj pohled.

O jednu až dvě generace zpět. Tajný dokument varuje ruskou vládu před hlubokými dopady sankcí

Ekonomika

Podle ruského prezidenta je uzavírání některých podniků v Evropě způsobeno přerušením obchodních vazeb s Ruskem. V projevu na fóru varoval před Američany.

„Když sledují vlastní zájmy, nijak se nerozpakují, aby dosáhli svých cílů,“ prohlásil prezident státu, který přitom vojensky napadl sousední zemi, aby podle své vlastní rétoriky chránil své zájmy.

Putin také uvedl, že logika spolupráce nakonec zvítězí, i když globální ekonomika nyní prochází obtížným obdobím.

Nic jsme neztratili

Putin je přesvědčen, že Rusko nelze izolovat s ohledem na jeho rozlohu a zásoby surovin. Domnívá se, že válkou země nic neztratí.

„Myslím si, že jsme nic neztratili a neztratíme. Z pohledu zisků mohu říci, že hlavním ziskem je posílení naší suverenity,“ uvedl šéf Kremlu.

Neobnovíme dodávky plynu do Evropy, dokud nezrušíte sankce, vzkázala Moskva

Evropa

Zopakoval také, že válku na Ukrajině podle něj Rusko nezačalo, i když právě ruské jednotky napadly 24. února Ukrajinu. Podle něj se Rusko naopak nepřátelství, které propuklo na Ukrajině už v roce 2014, pokusilo ukončit. Moskva přitom nepokrytě podporovala separatisty, kteří se pokusili odtrhnout Donbas od Ukrajiny. Uznala jejich samozvané lidové republiky.

Putin současně popřel, že by Rusko porušovalo mezinárodní právo, zdůraznil, že poskytuje podporu svým spojencům z Luhanské a Doněcké lidové republiky na základě Charty OSN. Tyto země však nejsou mezinárodně uznávány a jejich vznik narušuje územní celistvost Ukrajiny, kterou charta garantuje.

Na obhajobu ruské operace zmínil, že Irák, Libye nebo Jugoslávie byly bombardovány bez rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Kyjevský režim označil za nelegitimní, protože se dostal k moci při převratu.

Reklama

Výběr článků

Načítám