Hlavní obsah

Neobnovíme dodávky plynu do Evropy, dokud nezrušíte sankce, vzkázala Moskva

Dodávky plynu z Ruska do Evropy se plně neobnoví, dokud Západ nezruší sankce uvalené kolektivně na Moskvu kvůli její invazi na Ukrajinu, uvedl Kreml. Dosud firma Gazprom tvrdila, že surovinu plynovodem Nord Stream 1 neposílá kvůli technickým problémům.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nyní podle listu Financial Times řekl, že Rusko nemůže dodávat plyn přes plynovod Nord Stream 1 kvůli sankcím EU, Británie a Kanady.

„Problémy s čerpáním plynu vznikly kvůli sankcím západních zemí, které uvalily na naši zemi a na několik společností,“ řekl Peskov podle agentury Interfax. „Nejsou žádné jiné důvody, které by mohly způsobit problémy s posíláním plynu,“ dodal Peskov v zatím nejostřejším vyjádření ohledně dodávek plynu.

Podle něj Rusko dodávky plně neobnoví, dokud se sankce nezruší.

Gazprom v pátek uvedl, že zastavuje dodávky kvůli poruše, mělo jít o potíže s opravou německých turbín v Kanadě. Kvůli tomu, aby mohly být opraveny, EU už zrušila některé sankce, ale jen pro tento případ. Evropští lídři uvedli, že není nic, co by bránilo Gazpromu dodávat plyn do Evropy, a obvinili Rusko, že plyn používá jako zbraň.

Cena plynu prudce vystřelila téměř o 30 procent

Ekonomika

Peskov uvedl, že naopak západní země vyvolaly chaos, když odmítly dát Gazpromu právní garance, že turbíny poslané k opravě se vrátí.

Mluvčí Kremlu prohlásil, že nyní na produktovodu „zůstal v provozu jen jeden agregát a ten nefunguje, takže pokračují poruchy“.

„Systém měl různé možnosti rezerv, ale nyní kvůli sankcím tyto rezervy zmizely a vše závisí na této jediné jednotce, která už potřebuje seriózní údržbu,“ vysvětlil podle listu Kommersant mluvčí Kremlu.

Na dotaz, zda po zrušení sankcí obnoví plynovod provoz, Peskov odpověděl: „Rozhodně. Právě tyto sankce uvalené západními státy přivedly situaci k tomu, co nyní vidíme.“

Prohlášení přišlo poté, co se ceny plynu v pondělí prudce zvýšily až o 30 procent v reakci na přerušení dodávek plynovodem Nord Stream 1 z Ruska.

PŘEHLEDNĚ: Možnosti EU k řešení vysokých cen energií

Ekonomika

Mluvčí EK: kdyby chtěli, plyn by poslat mohli

Mluvčí Evropské komise Tim McPhie však tvrdí, že Rusko by mohlo posílat plyn do Evropy jinými cestami, aby kompenzovalo odstávku plynovodu Nord Stream 1, ale rozhodlo se to nečinit.

„Pokud by k tomu byla vůle, bylo by možné dopravovat plyn do Evropy jinými plynovody. Nic takového nevidíme,“ prohlásil v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám