Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Starší záznamy z on-line reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Reuters

Válka na Ukrajině

Článek

23:50 - Mluvčí Pentagonu John Kirby ve středu uvedl, že od Kyjeva odjíždí malý počet ruských jednotek směrem na sever, Moskva je ale podle USA nestahuje z bojů, nýbrž přesouvá na jiná místa na Ukrajině, kde možná chystá velkou ofenzivu. Později upřesnil, že v pohybu je „nanejvýš 20 procent“ ruských jednotek.

23:31 - Podpora Rusů pro kroky jejich prezidenta vzrostla o více než 10 procent ve srovnání s údaji z ledna či února. Aktuálně Vladimira Putina podporuje 83 procent Rusů. S odkazem na nezávislou ruskou sociologickou organizaci Levada Center to píše deník Kyiv Independent.

23:06 - Ruské jednotky opouštějí Černobyl, tvrdí americké ministerstvo obrany. Nejmenovaný zdroj z Pentagonu uvedl, že ruské jednotky začaly opouštět území odstavené Černobylské jaderné elektrárny a stahují se na území Běloruska, informovala BBC.

Ruští vojáci opouštějí Černobyl. Někteří o havárii vůbec nevěděli

Válka na Ukrajině

22:30 - Americké akcie ve středu poprvé od začátku týdne oslabily. Na akciovém trhu polevil optimismus ohledně vývoje mírových rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou, investoři se navíc obávají negativních hospodářských důsledků zpřísňování měnové politiky ve Spojených státech.

22:16 - Šéf francouzských vojenských zpravodajců generál Éric Vidaud ve středu s okamžitou platností skončil ve funkci kvůli špatnému odhadu situace před ruskou agresí vůči Ukrajině. Interní zdroje z ministerstva obrany zmiňují „nedostatečné informování” a „nedostatečnou znalost tématu”, informoval server l'Opinion. Vidaud byl ve funkci sedm měsíců.

21:38 - Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi řekl, že by se mělo jednat o odchodu ruských vojáků z areálů Záporožské a Černobylské jaderné elektrárny. Situaci, kdy ruská vojska obsadila jaderné elektrárny, označil za neobvyklou a kritickou.

21:08 - Německo zvažuje, že Ukrajině pošle zbraně v přepočtu na 7,3 miliardy korun. Mělo by jít o drony, obrněné vozy, neprůstřelné vesty a přístroje pro noční vidění.

Němci jednají o dodávce zbraní na Ukrajinu za 7,3 miliardy korun

Válka na Ukrajině

20:37 - Ekonomická nálada v Evropské unii se v březnu výrazně zhoršila, zvýšily se obavy z negativních dopadů války na Ukrajině na budoucí ekonomickou situaci spotřebitelů i podniků. Vyplývá to z dnešní zprávy Evropské komise. Index ekonomické nálady v EU se v březnu podle zprávy meziměsíčně snížil o 5,3 bodu na 107,5 bodu. V samotné České republice klesl o 8,3 bodu na 91 bodů.

19:32 - Počet obětí úterního raketového útoku v Mykolajivu stoupl z 12 na 15, píše Unian. Podle starosty zemřelo ve městě od začátku bojů na 80 civilistů.

19:30 - Americký prezident Joe Biden v rozhovoru s ukrajinskou hlavou státu Volodymyrem Zelenským přislíbil Ukrajině další finanční pomoc v hodnotě 500 milionů dolarů (11 miliard korun), oznámil Bílý dům.

19:05 - Německý kancléř Olaf Scholz mluvil po telefonu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Dohodli se, že o platbách za dodávky ruského plynu budou jednat experti. Rusko požaduje za plyn platby v rublech, to Evropa odmítá.

Scholz si volal s Putinem ohledně plateb za plyn v rublech

Evropa

18:41 - Ruského prezidenta Vladimira Putina klamali jeho vlastní poradci ohledně toho, jak špatně se daří Rusku s jeho invazí na Ukrajinu, a také ohledně negativních dopadů sankcí na ruskou ekonomiku.

Putina klamali poradci o průběhu války, řekl americký činitel

Válka na Ukrajině

18:17 - Ruská sopranistka Anna Nětrebková důrazně odsoudila válku proti Ukrajině. Informují o tom agentury DPA a APA, které připomínají, že pěvkyně po ruském útoku z konce února čelila kritice za to, že se proti invazi jasně nevyslovila. Několik pořadatelů jí proto zrušilo koncerty.

17:18 - Západní země by měly zpřísňovat sankce, dokud z Ukrajiny neodejdou všichni ruští vojáci, řekl britský premiér Boris Johnson, podle nějž by postihy neměly polevit ani v případě vyhlášení klidu zbraní. Britská vláda však podle Johnsona neusiluje o svržení ruského prezidenta Vladimira Putina, chce jen pomoci Ukrajincům bránit se před válkou.

17:04 - Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová vyzvala Rusko, aby okamžitě stáhlo vojska z Ukrajiny. Při rozpravě Rady OSN pro lidská práva v Ženevě také Rusko varovala, že útoky, které nerozlišují cíle, mohou být válečnými zločiny. Uvedla to agentura Reuters.

16:58 - Slovensko podle ministerstva zahraničí rozhodlo o snížení počtu pracovníků ruské ambasády v zemi o 35 osob. Dříve vyhostilo několika diplomatů.

16:01 - Tank T-34, který je součástí památníku sovětských vojsk v Berlíně, někdo zakryl ukrajinskou vlajkou. Ruská ambasáda si na to stěžovala, ale Berlín jí odpověděl, že tank byl vyroben v Charkově, a vlajku na něm nechal, uvedla stanice Nexta. Později ale německá policie vlajku odstranila a uvedla, že věc nebude vyšetřovat, protože památník nebyl poškozen.

15:52 - V Irpini u Kyjeva zemřelo odhadem 200 až 300 civilistů, než město tento týden znovu dobyly ukrajinské síly, prohlásil místní starosta.

15:50 - Ministerstvo zahraničních věcí rozšířilo výjimky ze zákazu vydávání víz pro občany Ruska a Běloruska. Kromě rodinných příslušníků občanů ČR mohou o víza nově žádat i rodinní příslušníci občanů států Evropské unie či zemí, které mají s Unií uzavřenou mezinárodní dohodu.

14:55 - Podmínkou uzavření mírové dohody mezi Ukrajinou a Ruskem je stažení ruských vojsk na pozice před invazí, uvedl ukrajinský vyjednávač.

14:42 - Evropská unie, Británie a Spojené státy kvůli útoku Ruska na Ukrajinu uvalily sankce na mnohé představitele ruských elit, z 20 nejbohatších Rusů ovšem polovina v tuto chvíli žádným postihům západních mocností nečelí. Upozorňuje na to dnes agentura Bloomberg, která analyzovala mezinárodní mozaiku trestních opatření. Mimo jiné uvádí, že z pětice nejbohatších ruských miliardářů je terčem sankcí jen jeden.

Polovina z 20 nejbohatších Rusů nečelí sankcím, zjistil Bloomberg

Válka na Ukrajině

14:30 - Německo naznačilo, že je připraveno jednat jako garant bezpečnosti pro Ukrajinu, uvedl mluvčí německé vlády Steffen Hebeshtreit. „Mohu jen říci, že prezident Zelenskyj během telefonických rozhovorů s německým kancléřem Scholzem nastolil otázku připravenosti Německa stát se garantem bezpečnosti. A kancléř signalizoval zásadní připravenost Německa,“ řekl Hebeshtreit.

13:35 - Rusko nebude požadovat, aby odběratelé od dubna platili za zemní plyn v rublech. Z technologického hlediska půjde o delší proces, řekl mluvčí Kremlu.

13:28 - Polská vláda předala do parlamentu návrh zákona umožňujícího zmrazit majetek lidí a firem podporujících Rusko, uvedla televize TVN 24. Předloha počítá s pokutou až 20 milionů zlotých (asi 105 milionů Kč) za nesplnění rozhodnutí o zmrazení aktiv subjektů, které se kvůli podpoře ruské agrese proti Ukrajině dostanou na zvláštní „černou listinu“ ministra vnitra.

Z ISS se vrátila tříčlenná posádka. Rusové amerického kolegu vzali

Věda a školy

13:04 - Ruská tajná služba FSB podnikla rozsáhlou razii proti přívržencům „ukrajinské neonacistické skupiny M.K.U.“ a zadržela šest desítek podezřelých ve 23 ruských regionech, napsala agentura Interfax s odvoláním na komuniké FSB. Ukrajinská média dříve při podobných příležitostech upozorňovala, že dotyčný spolek sice založil rodák z Ukrajiny, ve skutečnosti ale sdružuje ruské neonacisty.

12:44 - Britský premiér Boris Johnson zvažuje dodat Ukrajině pokročilejší smrtící zbraně, informoval deník The Times s odvoláním na informované zdroje. Ukrajina podle nich tuto výzbroj potřebuje pro nadcházející fázi války s Ruskem.

FOTO: Irpiň a Trostjanec – snímky odhalují mrtvé v ulicích a domy srovnané se zemí

Válka na Ukrajině

12:20 - Podle Kremlu po úterním vyjednávání zatím nic nenasvědčuje průlomu, Moskva ale vítá, že Ukrajina své požadavky písemně formulovala, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

12:15 - Ruské síly v noci z úterý na středu pokračovaly v ostřelování ukrajinských měst. U Kyjeva či Černihivu se přes ruské přísliby, že budou omezeny bojové operace, nadále bojovalo. Odpálen byl největší sklad potravin na předměstí metropole a Rusové ostřelují i humanitární centra, uvádí korespondent Novinek na Ukrajině Max Rokotansky.

Rusové zaminovávají i mrtvoly. U Kyjeva navzdory příslibům pokračují boje

Válka na Ukrajině

11:46 - Dva mrtvé a sedm zraněných si podle agentury TASS vyžádal zásah ukrajinského dělostřelectva do obytného domu v Doněcku, baště proruských separatistů.

11:42 - Ukrajinský generální štáb ve středu oznámil, že od počátku invaze přišla ruská armáda o 17 300 vojáků, 605 tanků, 131 letadel a 131 vrtulníků. Kromě toho měla ztratit 1723 obrněných vozů, 1184 aut či 54 jednotek protivzdušné obrany.

Ukrajina a Rusko se předhánějí v hlášení o ztrátách nepřítele

Evropa

11:07 - Polsko přestane do konce letošního roku používat ruskou ropu a nejpozději do května ukončí dovoz ruského uhlí, uvedl premiér Mateusz Morawiecki.

Polsko končí s ruskou ropou i uhlím, oznámil Morawiecki

Ekonomika

11:06 - Český červený kříž (ČČK) dodal na Ukrajinu za pět týdnů od začátku ruské invaze přes 60 tun zdravotnického materiálu, přístrojů a léčiv. Vedle toho tam dopravil ochranné přilby, vesty, nosítka a zdravotnické stany, 22 zdravotnických vozů a tři auta pro přepravu humanitární pomoci. Dalších osm vozů a výstroj pro ukrajinskou civilní obranu za 11 milionů korun tam bude od organizace směřovat tento týden, uvedl ČČK dnes v tiskové zprávě.

10:56 - Z Ukrajiny od začátku ruské invaze podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uprchly již více než čtyři miliony lidí, píše agentura AP.

Z Ukrajiny uprchly už čtyři miliony lidí

Válka na Ukrajině

10:48 - Ukrajinský generální štáb tvrdí, že Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo o 17 300 vojáků, 605 tanků, 131 letadel a 131 vrtulníků. Ověřit informace z nezávislých zdrojů nelze.

10:38 - Tajemný případ náhlé otravy Romana Abramoviče na rusko-ukrajinských jednáních z 3. března vyvolává spekulace, s jakým jedem se dostal do styku. Podle investigativního novináře Christo Grozeva mohlo jít o některý z organofosfátů novičok nebo chlorpikrin, napsal list The Daily Mail.

Abramoviče mohli otrávit chlorpikrinem nebo novičokem

Evropa

10:31 - Ukrajinská armáda vytvořila legionářskou jednotku Svoboda Rusku. Hlásí se do ní ruští občané a ruští vojáci, kteří upadli na Ukrajině do zajetí a „rozhodli se bojovat na ukrajinské straně proti diktátorskému režimu Vladimira Putina“, napsal ukrajinský server Dumskaja.

Na Ukrajině vznikla jednotka pro ruské dezertéry. Chce bojovat proti Putinovi

Válka na Ukrajině

10:11 - Mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov oznámil, že ruské síly zničily dva velké sklady zbraní v Doněcké oblasti s raketovým systémem Iskander. Současně měla být raketami odpalovanými ze vzduchu zničena velká skladiště paliva ve Starokonstantinovské a Chmelnické oblasti. Informace nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

9:45 - Rusko podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova nepáchá na Ukrajině válečné zločiny, a proto za ně nebude souzeno, řekl v rozhovoru pro americkou stanici PBS.

Peskov tvrdí, že Rusko válečné zločiny nepáchá

Evropa

9:33 - Ukrajinská delegace ruským vyjednavačům na úterním jednání v Istanbulu navrhla utvoření 97 humanitárních koridorů vedoucích z nejvíc zasažených měst a oblastí. Oznámila to místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková, podle níž se dnes očekává otevření tří humanitárních koridorů.

9:28 - Česko udělilo lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu doposud přes 245 tisíc víz. V úterý jich přibylo 3600. Nahlásilo se 134 500 uprchlíků.

9:09 - Navzdory válce na Ukrajině německý výrobce čokolády Ritter Sport nadále dodává své výrobky do Ruska, napsal server t-online.

Výrobce čokolády Ritter Sport zůstává v Rusku

Válka na Ukrajině

9:02 - Na většině Ukrajiny byla noc na středu klidná. Tři útoky na průmyslové objekty byly zaznamenány v Chmelnycké oblasti. Boje a ostřelování pokračovaly západně od Kyjeva u Hostomelu, Irpině, Makarivky a Buče. Ostřelován byl i Černihiv a Charkov. Bojovalo se také u Izjumu v Charkovské oblasti. Tvrdé boje probíhaly především v Doněcké a Luhanské oblasti, na které si kladou nároky vůdci samozvaných separatistických iredentistických lidových republik.

8:39 - Německo se chystá na problémy s dodávkami plynu z Ruska, ministr hospodářství vyhlásil první ze tří varovných stupňů, bude jednat krizový štáb.

8:38 - Německo se kvůli ruskému požadavku platit za odebraný zemní plyn v rublech připravuje na možné problémy s dodávkami. O energetické bezpečnosti bude jednat krizový štáb.

Německo svolává krizový štáb, čeká problémy s dodávkami ruského plynu

Válka na Ukrajině

8:04 - Pražské centrum pro pomoc uprchlíkům odbavilo v úterý podruhé méně než tisíc lidí. Bylo jich 982. Od začátku ruské invaze pomohlo 60 854 lidem.

7:59 - Rusko má garantovat bezpečnost Ukrajiny spolu s ostatními zeměmi, nebude mít žádné výsadní postavení ani právo veta, řekl ukrajinským televizím ukrajinský vyjednavač s Ruskem Oleksandr Čalyj. Dodal, že garance mají být stejně silné jako článek 5 washingtonské smlouvy NATO i bez vstupu do Aliance.

Rusko nemá mít při garanci bezpečnosti Ukrajiny právo veta

Válka na Ukrajině

7:53 - Británie oznámila, že je ochotna stát se garantem bezpečnosti Ukrajiny. Uvedla to stálá vyslankyně Spojeného království v OSN Barbara Woodwardová.

7:48 - Oznámením o soustředění sil na východě Ukrajiny Rusko tiše přiznalo, že s obtížemi drží více než jeden směr útoku, míní britští zpravodajci.

7:45 - Na území Ukrajiny byly vyslány dvě ruské jednotky z Jižní Osetie a Abcházie o celkové síle 2000 mužů, uvedla Ukrajinska pravda.

Vojáky z Abcházie a Osetie vyslalo Rusko na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

7:37 - Čínský ministr zahraničí Wang I se setkal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem ve východočínské provincii An-chuej, uvedla státní stanice CGTN.

Lavrov: Rusko směřuje s Čínou k demokratickému světovému řádu

Válka na Ukrajině

7:34 - Srbsko je připraveno kdykoli nabídnout zprostředkování v rusko-ukrajinském dialogu, pokud toho budou chtít Moskva a Kyjev využít. Uvedl to předseda srbského parlamentu Ivica Dačič.

7:18 - Rezidenční oblasti ve městě Lysyčansk na východě Ukrajiny ve středu ráno čelily těžkému ostřelování dělostřelectvem, uvedl šéf luhanského regionu.

Satelitní snímky ukazují zkázu Mariupolu. Zemřely tu zřejmě tisíce civilistů

Válka na Ukrajině

6:35 - Ruská invaze na Ukrajinu způsobila „katastrofu na katastrofě“ a bude mít globální dopad, který bude větší než cokoliv, co svět zažil od druhé světové války. Radě bezpečnosti OSN to řekl šéf Světového potravinového programu (WFP) David Beasley. Důvodem je podle něj fakt, že ukrajinští farmáři, kteří produkují značné množství pšenice pro světový trh, nyní bojují proti ruským jednotkám.

6:07 - Podle Kyiv Independentu je v hlavním ukrajinském městě slyšet hned několik explozí. Nad ránem se navíc rozezněly sirény varující před ruským útokem. Ty zazněly také v Žytomyru, Charkově, Dnipru a Poltavě.

Stahování ruských vojsk od Kyjeva je jen iluze, obává se Ukrajina

Válka na Ukrajině

6:05 - Lucemburské úřady zmrazily Rusku majetek ve výši 2,5 miliardy eur (více než 61 miliard korun). „Ministryně financí Yuriko Backesová informovala parlament o procesu uplatňování sankcí EU proti Rusku v Lucembursku. Počínaje dnešním dnem tak Lucembursko zmrazilo ruský majetek v hodnotě 2,5 miliardy eur,“ uvedlo lucemburské ministerstvo financí.

5:24 - Nechtějí bojovat, ale jsou přinuceni. Na internetu se objevilo video s mladíky i muži od rodin jedoucími na korbě vojenského náklaďáku, kteří tvrdí, že jsou z Donbasu a byli odchyceni a vysláni do války Ruska s Ukrajinou jako potrava pro děla. Snímek zachycující roztrpčení mužů se objevil v pondělí na sociální síti Telegram a následně na Twitteru.

Je mi osmnáct a musím bojovat, nechci! Z videa odvedenců z Donbasu mrazí

Válka na Ukrajině

4:37 - Podle OSN opustily od začátku války Ukrajinu už téměř čtyři miliony lidí. Více než polovina z nich se vydala do Polska.

3:57 - Signály, které zazněly z mírových rozhovorů s Ruskem, lze označit za pozitivní, ale nepřehluší výbuchy ruského ostřelování. V projevu k národu to v úterý uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Reagoval tak na na poslední kolo jednání mezi zástupci Kyjeva a Moskvy.

Signály z jednání jsou pozitivní, ale nepřehluší ruské ostřelování, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

3:13 - Do města Izjum se poslední humanitární konvoj dostal 14. března. Od té doby město nedostalo žádné zásoby vody, jídla ani léků, uvedl pro CNN zástupce městské rady Max Strelnyk.

2:17 - Spojené státy připravují nové sankce zaměřené na dodavatelské řetězce ruského vojensko-průmyslového sektoru. USA tím chtějí oslabit schopnost Moskvy útočit na Ukrajinu, uvedl ministr financí Wally Adeyemo.

1:36 - Podle britského ministerstva obrany je pravděpodobné, že se Rusko nyní pokusí svou vojenskou sílu soustředit na východě Ukrajiny, tedy v doněckém a luhanském regionu.

0:56 - Takhle nyní vypadají trosky budovy oblastní státní správy v Mykolajivu, kde zemřelo při ruském ostřelování nejméně 12 lidí.

0:04 - Varování před vzdušnými útoky je v noci vyhlášeno téměř po celé Ukrajině. Objevují se informace o výbuších v Kyjevě, Charkově či Chmelnyckém.

Souhrn dění na Ukrajině do úterní půlnoci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám