Hlavní obsah

Na Ukrajině vznikla jednotka pro ruské dezertéry. Chce bojovat proti Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda vytvořila legionářskou jednotku Svoboda Rusku. Hlásí se do ní ruští občané a ruští vojáci, kteří upadli na Ukrajině do zajetí a „rozhodli se bojovat na ukrajinské straně proti diktátorskému režimu Vladimira Putina“, uvedl ukrajinský server Dumskaja.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Na svém webu také zveřejnil prohlášení ruského důstojníka a vojáka, kteří se mezi legionáře přihlásili. Tvrzení o vzniku jednotky složené z ruských zajatců nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

„V současnosti se do jednotky přihlásilo již několik stovek Rusů, a to jak řadoví vojáci, tak důstojníci," napsal portál. Vstup do jednotky je podle něj čistě na bázi dobrovolnosti. „Ruští vojáci napíší příslušnou žádost a poté každého kandidáta prověří ukrajinská tajná služba SBU a kontrarozvědka," dodal web.

Je mi osmnáct a musím bojovat, nechci! Z videa odvedenců z Donbasu mrazí

Válka na Ukrajině

Ruští vojáci si při vstupu do legie Svoboda Rusku ponechávají svou uniformu, ale doplní ji ukrajinskými rozlišovacími symboly. Jsou rovnoprávní s ukrajinskými vojáky a dostávají stravu a lékařskou péči, o které v ruských ozbrojených silách mohli jen snít, uvedl ukrajinský server Dumskaja.

„Kromě toho bojovníci za svobodu Ruska v sestavě našich vojsk dostávají výzbroj v podobě nejnovějších modelů zbraní ze zemí NATO, které se podstatně lidí od bídného stavu zastaralých zbraní, s nimiž nedávno přišli do naší země," dodal ukrajinský portál.

Ruští vojáci rabují a zabíjejí zajatce, ukazují odposlechy komunikace

Evropa

Portál se nezmínil o konkrétním nasazení ruské jednotky do bojů. Deník RBK-Ukrajina na svém webu informoval o ruských legionářích pod titulem „Výcvik začal" a přinesl snímky ze sociálních sítí, na kterých se Rusové seznamují se švédsko-britskou protitankovou střelou NLAW.

Podvedli nás, stěžují si ruští vojáci

Zejména na sociálních sítích přibývá videí, na kterých si vojáci v ruských uniformách stěžují na podmínky při nasazení na Ukrajině. Jejich pravost však není možné ověřit.

„Netušil jsem, že jedeme na Ukrajinu. Podvedli mě,“ říká voják v rozhovoru s rodinou, který zveřejnila ukrajinská strana. „Byli jsem podvedeni a použiti jako živé štíty,“ dodal mladý rekrut.

Další ze zajatců ve videu pláče při rozhovoru se svou matkou. „Všichni byli zabiti, všichni. Dokonce ani neodvezli těla. Kdyby aspoň něco řekli, ale nikdo určitě nedostal ani vyrozumění o jejich smrti,“ uvedl plačící mladík.

Omrzliny a chaos, stěžuje si ruský voják na uniklé nahrávce

Válka na Ukrajině

V uniklém telefonickém rozhovoru si zase dva ruští vojáci stěžují na nedostatečnou výzbroj i výstroj a na chaos ve vedení armády. „Tady je to v podstatě v p*deli, omlouvám se za upřímnost,” začíná po úvodním pozdravu hovor jeden z ruských vojáků, který se má nacházet u Mykolajivu. Kvůli velké zimě a nedostatku vybavení má podle něj půlka posádky omrzliny a spí v zákopech, protože stany armáda nedodala.

Minulý týden se zase jeden z ruských vojáků rozhodl dobrovolně vzdát poté, co z celé posádky zůstal sám. Tankista Ukrajincům dokonce odevzdal i samotný tank. Výměnou dostane 10 tisíc dolarů (necelých 225 tisíc korun) a po konci války bude moci v Ukrajině požádat o občanství.

Národní policie Ukrajiny pravidelně zasílá textové zprávy ruským vojákům, jejichž čísla se jí dostanou do ruky. Ve zprávách pak Rusům vysvětlují, jak se vzdát a odevzdat vybavení.

Ruský voják předal Ukrajincům tank výměnou za svobodu a čtvrt milionu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám