Hlavní obsah

Rusko nemá mít při garanci bezpečnosti Ukrajiny právo veta

Kyjev

Rusko má garantovat bezpečnost Ukrajiny spolu s ostatními zeměmi, nebude mít žádné výsadní postavení ani právo veta, řekl ukrajinským televizím ukrajinský vyjednavač s Ruskem Oleksandr Čalyj. Dodal, že garance mají být stejně silné jako článek 5 Washingtonské smlouvy NATO i bez vstupu do Aliance.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Posun při středečním jednání byl podle ukrajinské delegace dostatečný k tomu, aby se Putin setkal se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Článek

„Mezi garanty bude Rusko na stejné úrovni jako všichni ostatní,“ uvedl Čalyj, jenž přiblížil podobu bezpečnostních garancí, které má dostat výměnou za neutralitu.

„Bez ohledu, jak to zní, bude to (jen) další strana. Z hlediska mezinárodního práva, z hlediska právní dohody o bezpečnostních zárukách Ukrajiny bude jedním z ručitelských států.“

Blinken: Nevidíme, že by Rusko bralo jednání vážně

Válka na Ukrajině

„To nejdůležitější, čeho se nám podařilo dosáhnout, je to, že Rusko při uplatnění dohod, které umožňují dalším garantujícím zemím použít a poskytnout nám síly pro ochranu naší bezpečnosti, nebude mít právo veta,“ přiznal Čalyj.

A zdůraznil, že s tím Rusko souhlasilo.

Podle jeho vyjádření země garantující bezpečnost nesmějí v případě ohrožení Ukrajiny ze strany Ruska konzultovat s Moskvou vyslání sil nebo vyhlášení bezletové zóny, uvedla Ukrajinska pravda. Rusko s tím rovněž souhlasilo.

Jako článek 5

„Pro nás je klíčové, že jsou to záruky bezpečnosti Ukrajiny, které můžeme získat v rámci diplomatického urovnání důsledků ruské agrese a obnovení územní celistvosti a bezpečnosti Ukrajiny,“ řekl Čalyj.

„Nyní se snažíme, aby tyto záruky měly jasnou právní formu a byly velmi konkrétní. Tyto záruky jsou ve skutečnosti obdobou článku NATO,“ doplnil. Tento článek zajišťuje, že napadené zemi přijdou ostatní na pomoc.

Čalyj nastínil i to, jak rychle by se Ukrajina dočkala pomoci v případě, že by se stala terčem vojenské agrese nebo nějaké speciální vojenské operace, jak nazývá Rusko válku, kterou zahájilo proti Ukrajině.

Posun v jednání. Rusko omezí útoky na Kyjev

Evropa

Do tří dnů se mají provést naléhavé konzultace, a pokud na nich nebude dosaženo diplomatického řešení, pak budou garanti nuceni Ukrajině všemi prostředky pomoci.

Je mezi nimi vyhlášení bezletové zóny, dodávek zbraní i vyslání ozbrojených sil.

„Ve skutečnosti nám to dává možnost získat stejné bezpečnostní záruky, jako kdybychom vstoupili do NATO. Hledáme takovou formu, abychom realizovali sen mít záruky, jako mají země NATO, ale tyto záruky by byly získány na základě dohody NATO, Ukrajiny a Ruské federace,” dodal Čalyj.

Garanty mají být všichni stálí členové RB OSN

Sdělil také, kdo by měli být oni garanti bezpečnosti. Podle něj všech pět stálých členů rady bezpečnosti OSN, tedy USA, Velká Británie, Francie, Rusko a Čína. Garanty by dále měly být Turecko a Německo a prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal, že souhlasí i Itálie.

V Istanbulu skončilo další kolo rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou

Evropa

Čalyj doplnil, že Ruská federace je nyní ochotna jednat i o otázkách, o kterých by to před dvěma týdny nebylo ani přestavitelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám