Hlavní obsah

Signály z jednání jsou pozitivní, ale nepřehluší ruské ostřelování, řekl Zelenskyj

Kyjev

Signály, které zazněly z mírových rozhovorů s Ruskem, lze označit za pozitivní, ale nepřehluší výbuchy ruského ostřelování. V projevu k národu to v úterý uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Reagoval tak na na poslední kolo jednání mezi zástupci Kyjeva a Moskvy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Podle agentury Reuters vyjádřil opatrnost ohledně ruského slibu omezit vojenské akce v některých oblastech jeho vlasti a prohlásil, že Ukrajina nepoleví ve svém obranném úsilí.

„Nevidíme důvod, proč věřit slovům představitelů agresorského státu,“ citovala Zelenského ruská služba stanice BBC. Kyjev podle něj může věřit pouze konkrétnímu výsledku jednání.

Zelenskyj ocenil českou podporu Ukrajině, poděkoval Fialovi

Válka na Ukrajině

Rusko během dne uvedlo, že omezí vojenské operace v okolí hlavního města a na severu Ukrajiny. Podle Zelenského však situace v zemi navzdory tomuto prohlášení není snazší. „Ruská armáda má stále významný potenciál pokračovat v útocích proti našemu státu,“ uvedl ukrajinský prezident.

Zelenskyj zopakoval, že aby jakákoli mírová dohoda mohla fungovat, musela by ruská vojska odejít, píše Reuters. Prezident rovněž zamítl kompromis ohledně suverenity a územní celistvosti Ukrajiny.

Vyřiď Zelenskému, že je zničím, vzkázal Putin Abramovičovi

Válka na Ukrajině

Zelenskyj také vyloučil myšlenku zrušení sankcí uvalených Západem vůči Rusku kvůli jeho agresi na Ukrajině, dokud válka neskončí a nebude obnovena spravedlnost.

Moskva po dnešním jednání ruských a ukrajinských vyjednávačů v tureckém Istanbulu oznámila, že výrazně omezí své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu. Ukrajinská strana navrhla ukrajinskou neutralitu, která by se opírala o systém bezpečnostních záruk. Boje včetně ostřelování ukrajinských měst ruskými silami nicméně na Ukrajině pokračují.

Reklama

Výběr článků

Načítám