Hlavní obsah

Putina klamali poradci o průběhu války, řekl americký činitel

Ruského prezidenta Vladimira Putina klamali jeho vlastní poradci ohledně toho, jak špatně se daří Rusku s jeho invazí na Ukrajinu, a také ohledně negativních dopadů sankcí na ruskou ekonomiku. Agentuře Reuters to ve středu řekl nejmenovaný americký činitel s odkazem na odtajněné informace amerických zpravodajských služeb.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

„Máme informace o tom, že Putin měl pocit, že je klamán ruskou armádou,“ řekl americký činitel, podle nějž proto prezident přestal plně důvěřovat svému vojenskému vedení. „Putin ani nevěděl, že jeho armáda na Ukrajině využívá brance a přichází o ně, což poukazuje na jasné přerušení toku přesných informací směrem k ruskému prezidentovi,“ dodal.

Úkol splněn, teď se budeme soustředit na hlavní cíl, řekl Šojgu

Válka na Ukrajině

Podle vojenských expertů se Rusku nepodařilo na Ukrajině splnit předem stanovený plán a přimět zemi k rychlé kapitulaci bleskovým útokem. Kreml nyní podle odborníků prezentuje svoje válečné cíle novým způsobem, aby Putin mohl tvrdit, že zvítězil, a zachránil si tak tvář.

Ruská kampaň se od začátku potýká s velkými logistickými problémy, rozbitou technikou, špatnou morálkou a silnější ukrajinskou obranou, než očekávala.

Rusové porušili slib a dál devastovali Černihiv

Válka na Ukrajině

„Domníváme se, že Putina klamou jeho poradci ohledně toho, jak špatně si ruská armáda vede a jak je ruská ekonomika zasažena sankcemi, protože jeho blízcí poradci se příliš obávají říci mu pravdu,“ dodal americký činitel.

Kreml ani ruská ambasáda ve Washingtonu zatím jeho vyjádření nekomentovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám