Hlavní obsah

Německo svolává krizový štáb, čeká problémy s dodávkami ruského plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo se kvůli ruskému požadavku platit za odebraný zemní plyn v rublech připravuje na možné problémy s dodávkami. O energetické bezpečnosti bude jednat krizový štáb.

Foto: Kappeler Michael, ČTK

Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck

Článek

Ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck ve středu oznámil, že vyhlásil stupeň včasného varování, což je první ze tří varovných stupňů.

Ruský prezident Vladimir Putin požaduje platby v rublech kvůli ekonomickým sankcím uvaleným na jeho zemi v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Skupina nejvyspělejších zemí G7 (Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo, Spojené království a USA) ale platit za plyn v rublech odmítá, protože nic takového v obchodních smlouvách není.

Jsme v totální válce. Žádné platby, žádný plyn, říká mluvčí Kremlu

Evropa

„Jsme připraveni na všechny scénáře,“ uvedl tento týden Habeck, aniž by upřesnil, co přesně by spolková vláda chtěla dělat. Sama totiž přiznává, že závislosti na ruském plynu se letos není schopna zbavit. Je tedy možné, že bude následovat hra nervů, kterou rozhodne to, zda bude Rusko víc potřebovat evropské peníze, nebo Evropa ruský plyn.

Rusko navzdory sankcím zůstává největším světovým vývozcem zemního plynu a druhým největším dodavatelem ropy. Za vyvážený plyn Rusové denně inkasují až 880 milionů dolarů denně (19,7 miliardy korun). Gazprom za vyvážený plyn dostává z 58 procent eura, z 39 procent americké dolary a zhruba ze tří procent britské libry.

Reklama

Výběr článků

Načítám