Hlavní obsah

Scholz si volal s Putinem ohledně plateb za plyn v rublech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin a německý kancléř Olaf Scholz se dohodli, že o dodávkách ruského plynu za rubly bude jednat skupina expertů. Ve středu o výsledku telefonátu hlav obou států informovala agentura TASS. Úhrady v rublech nesmí „zhoršit“ smlouvy evropských zákazníků, řekl podle AFP šéf Kremlu.

Foto: Michael Kappeler, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Ruská vláda, centrální banka a plynárenská společnost Gazprom mají v pátek předložit prezidentu Vladimiru Putinovi návrh, jak by měly platby v rublech probíhat. Realizace má přijít později a termín dosud nebyl stanoven.

Putin ve středu Scholze po telefonu informoval rovněž o tom, že banka ruské energetické společnosti Gazprom bude od 1. dubna převádět platby za plyn z eur na rubly, pro evropské zákazníky se ale nic nemění.

Rusové začínají s plynem pouze za rubly couvat

Ekonomika

Rusko požaduje změnu platebních podmínek v reakci na sankce Západu, kterým čelí kvůli invazi na Ukrajinu.

Západní země ale platit v rublech odmítají s tím, že nic takového ve smlouvách není. V pondělí se na tom shodla skupina sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí světa (G7).

Středeční telefonát Scholze s Putinem ale mohl stanovisko Německa, že v rublech platit nebude, změnit. Podle agentury TASS navíc Putin ve středu o platbách za ruský plyn jednal i s italským premiérem Mariem Draghim.

Polsko končí s ruskou ropou i uhlím, oznámil Morawiecki

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám