Hlavní obsah

Ukrajina a Rusko se předhánějí v hlášení o ztrátách nepřítele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Ukrajinský generální štáb ve středu oznámil, že od počátku invaze přišla ruská armáda o 17 300 vojáků, 605 tanků, 131 letadel a 131 vrtulníků. Kromě toho měla ztratit 1723 obrněných vozů, 1184 aut či 54 jednotek protivzdušné obrany. Informace ale nelze potvrdit z nezávislých zdrojů. Podobný výčet zničení zbraní a vojenského materiálu totiž ve středu zveřejnilo i ruské ministerstvo obrany.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Zničený ruský tank

Článek

Deník The Kyiv Independent napsal s odvoláním na britskou rozvědku, že některé ruské jednotky se vrátily do Běloruska, aby se reorganizovaly a doplnily zásoby. To podle expertů vytváří další tlak na již napjatou logistiku a ukazuje potíže, které má Rusko s reorganizací svých jednotek.

Taktika Kremlu: ústup, nebo oddechový čas?

Válka na Ukrajině

Ve zcela opačném duchu mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov oznámil, že ruské síly zničily během předchozích hodin dva velké sklady zbraní v Doněcké oblasti raketovým systémem Iskander. Současně měla být raketami odpalovanými ze vzduchu zničena velká skladiště paliva ve Starokosťantynivu a Chmelnyckém, které zásobovaly ukrajinské tankové jednotky v Donbasu na východě země. Dodal, že během uplynulého dne zasáhlo operačně-taktické letectvo a raketové síly 64 vojenských objektů Ukrajiny.

Lavrov: Rusko směřuje s Čínou k demokratickému světovému řádu

Válka na Ukrajině

Konašenkov také ohlásil, že ruské síly od začátku „speciální operace na Ukrajině“ zničily 124 ukrajinských letadel, 321 dronů, 184 raketometů a 1752 tanků a dalších obrněnců, 734 děl a minometů a 1640 vozů. Ani tyto údaje ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Rusko přesouvá své síly ze severu na východ Ukrajiny, aby se zde pokusilo obklíčit ukrajinské síly, ale část sil ponechává u Kyjeva, aby zde vázaly ukrajinské jednotky, uvedl ve středu poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám