Hlavní obsah

Lavrov: Rusko směřuje s Čínou k demokratickému světovému řádu

Rusko má zájem na tom, aby se vztahy s Čínou rozvíjely a byly stabilní, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během setkání s čínským šéfem diplomacie Wang Iem. Obě podobně smýšlející země se podle Lavrova budou posouvat k „multipolárnímu a spravedlivému světovému řádu“.

Foto: Russian Foreign Ministry, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Setkání se uskutečnilo ve východočínské provincii An-chuej. Lavrov a diplomaté z dalších zemí se měli zúčastnit jednání mimo jiné i o Afghánistánu, napsala agentura Reuters.

„Máme zájem na tom, aby se naše vztahy s Čínskou lidovou republikou i nadále vyvíjely stabilně a důsledně. Shodli se na tom naši představitelé – prezident Putin a prezident Si Ťin-pching,“ řekl Lavrov.

A pokračoval: „Ve středu budeme projednávat konkrétní kroky, které mají zajistit, aby všechny dohody byly důsledně plněny.“

Lavrov: Mírová mise NATO na Ukrajinu by byla přímou konfrontací s Ruskem

Evropa

Lavrov dva dny před jednáním s čínským protějškem prohlásil, že vztahy Ruska s Čínou jsou nejsilnější v historii.

„Procházíme velmi vážnou etapou v dějinách mezinárodních vztahů,“ uvedl Lavrov.

„Jsem přesvědčen, že v důsledku této etapy se mezinárodní situace výrazně vyjasní a pohneme se společně s vámi a dalšími podobně smýšlejícími lidmi směrem k multipolárnímu, spravedlivému a demokratickému světovému řádu,“ dodal.

Čína je považována za jednoho z nejbližších spojenců Moskvy, k ruské agresi vůči Ukrajině proto dosud nezaujala jasné stanovisko.

Peking se však opakovaně vyjádřil proti bezprecedentním sankcím, které na Rusko uvalil Západ. Trvá na tom, že bude s Moskvou udržovat normální hospodářskou a obchodní výměnu.

Peking kritizoval sankce uvalené na Rusko i roli NATO

Válka na Ukrajině

Země středu odmítla odsoudit ruský vpád do sousední země. Podle Pekingu jsou jediným způsobem, jak vyřešit krizi, jednání.

Západní lídři naléhali na čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby se jeho země vymezila vůči Rusku. Americký prezident Joe Biden varoval Peking, že pokud pomůže Kremlu, bude čelit důsledkům svého rozhodnutí.

Šéf Bílého domu mu také připomněl počet amerických a zahraničních společností, které od začátku invaze opustily Rusko.

Reklama

Výběr článků

Načítám