Hlavní obsah

Abramoviče mohli otrávit chlorpikrinem nebo novičokem

Londýn

Tajemný případ náhlé otravy Romana Abramoviče na rusko-ukrajinských jednáních z 3. března vyvolává spekulace, s jakým jedem se dostal do styku. Podle investigativního novináře Christo Grozeva mohlo jít o některý z organofosfátů novičok nebo chlorpikrin, napsal list The Daily Mail.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Roman Abramovič

Článek

Grozev se domnívá, že nejpravděpodobnější je chlorpikrin, tedy plynný pesticid, který se používá proti hlísticím (Nematoda) v půdě, jež způsobují škody plodinám, jako háďátka bramborová, řepná a pšeničná. Protože je současně slzotvorný a vyvolávající zvracení, byl nasazen i jako bojová otravná látka, i když není tak smrtící jako jiné plyny. Do těla se dostává nejen dýchacími cestami a při požití, ale i přes kůži.

„Chlorpikrin je látkou, která vyvolává skoro všechny příznaky (jež měl Abramovič),“ řekl Grozev. Abramovič musel být po příletu do Istanbulu hospitalizován. Bylo mu tak špatně, že se podle listu The New York Times při prvním vyšetření spolu s dalšími dvěma postiženými tázal: „Umíráme?“ Stěžoval si i na dočasnou slepotu a svědění a loupání kůže. Chlorpikrin nutí lidi slzet a zavírat oči.

Abramoviče měli v Kyjevě otrávit

Evropa

Potíže měl kromě Abramoviče i další účastník jednání Rustem Umerov, ukrajinský poslanec, a další ruský byznysmen. Trpěli zánětem spojivek a kůže.

„Proti této hypotéze mluví jediné, že chlorpikrin vydává silný zápach, takže je těžké ho použít bez toho, aby byl detekován,“ dodal Grozev. Uvedl však, že byla snaha vyvinout derivát této látky bez zřetelného zápachu.

Pokyny pro ukrajinské vyjednavače: Nic tam nepijte, nejezte

Válka na Ukrajině

„Další hypotézou je nízká dávka novičoku, který by mohl podle jednoho dobře obeznámeného experta vyvolávat tyto příznaky,“ dodal Grozev ze skupiny investigativních novinářů Bellingcat.

Zelenskyj požádal Bidena, aby nesankcionoval Abramoviče. Má pomoct při vyjednávání

Válka na Ukrajině

Novičoky jsou organofosfáty vyvíjené v dobách SSSR jako bojové otravné látky, ale i jako pesticidy. Novičokem byli otráveni bývalý agent KGB Sergej Skripal, jeho dcera Julija i Alexej Navalnyj na Sibiři.

Reklama

Výběr článků

Načítám