Hlavní obsah

Ruští vojáci opouštějí Černobyl. Někteří o havárii vůbec nevěděli

– Černobyl • Aktualizováno

Ruské síly se začaly stahovat z odstavené ukrajinské jaderné elektrárny Černobyl. S odkazem na představitele amerického ministerstva obrany to uvedla agentura AFP. Agentura Reuters tento týden přinesla výpověď ukrajinského pracovníka z Černobylu, který prozradil, že část ruských vojáků ani netušila, kde se nachází. O tragédii z roku 1986 neslyšela.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Pohled na konstrukci nového bezpečnostního krytu nad starým sarkofágem, který kryje poškozený čtvrtý reaktor v jaderné elektrárně v Černobylu

Článek

Ruští vojáci se černobylské elektrárny zmocnili hned první den invaze.

„Černobyl je (oblastí), kde dochází k přesunu části jednotek - opouštějí areál ektrárny a přesouvají se do Běloruska," cituje AFP nejmenovaného představitele Pentagonu.

„Myslíme si, že odcházejí, ale nemohu vám říci, jestli jsou všichni pryč,” dodal.

Podle experta na mezinárodní vztahy Samuela Ramaniho z Oxfordské univerzity se ruská armáda připravuje na zintenzivnění útoku na východě Ukrajiny. „Rusko bude pravděpodobně Ukrajinu tahat za nos pomocí diplomacie, dokud nebude tento přesun dokončen,” napsal na Twitteru.

Rusové porušili slib a dál devastovali Černihiv

Válka na Ukrajině

Stejný názor vyslovil v úterý šéf americké diplomacie Antony Blinken, který řekl, že nevidí žádné známky toho, že by Rusko bralo diplomatická jednání vážně. Reagoval tak na slova ruských vyjednavačů, kteří po rozhovorech v Turecku oznámili, že omezí útoky na Kyjev a Černihiv. Tento závazek však ruská armáda porušuje.

Ruští vojáci příběh Černobylu neznali

Zatímco byla elektrárna okupovaná ruskými jednotkami, ukrajinští pracovníci zůstali a dohlíželi na dodržování bezpečnostních protokolů. Kolik jich tam nyní je, není jasné, ale k 7. březnu to bylo okolo dvou stovek.

Dva z těchto zaměstnanců byli podle agentury Reuters údajně svědky případů zbrklého a nebezpečného chování Rusů, přičemž jeden označil jejich chování vyloženě za „sebevražedné”. Někteří vojáci tamním pracovníků přiznali, že o havárii, ke které na místě došlo, nikdy neslyšeli.

„Když jsme se jich ptali, zda vědí o katastrofě v roce 1986, o výbuchu čtvrtého bloku (černobylské elektrárny), neměli ani ponětí. Neměli ani ponětí, v jakém zařízení se nacházejí," řekl agentuře Reuters jeden z pracovníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám