Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do sobotní půlnoci

Starší záznamy z online reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský voják s vlajkou.

Článek

23:57 - Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba odsoudil ruský útok na památník holokaustu v Drobickém Jaru nedaleko Charkova, kde během druhé světové války nacisté zavraždili přes 15 000 židů.

23:26 - Ruské síly od začátku invaze zničili na Ukrajině okolo 4500 obytných budov, 100 komerčních budov, 400 vzdělávacích institucí a 150 zdravotnických zařízení. Uvedl to v sobotu ukrajinský ministr pro rozvoj komunit a teritorií Oleksij Černyšov.

23:01 - Ukrajina obvinila Moskvu, že z ostřelovaných ukrajinských měst násilně přemístila proti jejich vůli stovky tisíc civilistů do Ruska. Podle ukrajinské ombudsmanky Ljudmyly Denisovové může být 402 tisíc Ukrajinců, z toho 84 tisíc dětí, použito jako rukojmí k vynucení kapitulace Kyjeva. Moskva však tvrdí, že ukrajinští občané k nim přišli dobrovolně, píše server listu Daily Mail.

Rusko násilně uneslo 402 000 Ukrajinců, tvrdí ombudsmanka

Válka na Ukrajině

22:08 - Ruské jednotky znovu ostřelovaly výzkumné jaderné zařízení v Charkově, rozsah škod není znám, uvedl Unian s odvoláním na státní jadernou inspekci.

22:01 - Na Twitteru se v sobotu večer objevila fotografie českých dobrovolníků v Irpini.

21:29 - Ukrajinské jednotky dnes osvobodily město Trosťanec v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na komuniké 93. brigády, která operaci podnikla. Ruský server Argumenty nedeli napsal, že ukrajinská armáda podnikla protiútok na Trosťanec, na místě se bojuje a nadále hrozí nebezpečí, že jednotky ukrajinské armády a domobrany proniknou do týlu ruských vojsk. Před válkou město Trosťanec čítalo asi 20 000 obyvatel.

21:23 - Náměstek ministra zahraničí si předvolal ruského velvyslance, aby protestoval proti provokacím ruských orgánu vůči pracovníkům velvyslanectví v Moskvě.

České velvyslanectví v Moskvě čelí provokacím. Ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance

Domácí

20:50 – V americkém San Francisku se konala pietní akce za mrtvé děti, jejichž životy vyhasly během války na Ukrajině. Na jejich památku poskládali lidé desítky dětských bot vedle sebe, a to společně se svíčkami a květinami.

20:39 - Skupina Black Rabbit, která se hlásí k hnutí Anonymous, zveřejnila interní data Centrální banky Ruské federace. Zveřejněná databáze obsahuje tajné dohody, interní komunikaci, korespondenci s externími spolupracovníky, ale například také informace o převodech peněz, uvedli hackeři.

Tajné dohody i převody peněz. Hackeři zveřejnili ukradená data z ruské centrální banky

Bezpečnost

19:30 - Technologický gigant Apple pozastavil svou službu Apple Pay pro ruský systém platebních karet Mir. S odvoláním na největší ruskou banku Sberbank o tom informovala agentura Reuters. Americká firma tak uzavřela skulinu, s jejíž pomocí ruští uživatelé službu Apple Pay používali.

Apple Pay už v ruském systému Mir nefunguje

Internet a PC

19:00 - Joe Biden ujistil Rusy, že je nepovažuje za nepřátele, podle něj je invaze na Ukrajinu dílem Kremlu. Spojenci se musejí připravit na dlouhý a složitý boj.

18:50 - Lvov na západě Ukrajiny zasáhly další ruské střely, zahřměly tři silné výbuchy, hlásí místní úřady. Dříve Lvov zasáhly dvě rakety, zranily pět lidí.

Biden: Bude to dlouhý boj, ale budeme bránit každý centimetr

Válka na Ukrajině

18:33 - Pro ruskou invazi na Ukrajinu neexistuje žádné ospravedlnění, důvody uváděné Moskvou jsou nemravné a cynické, viníkem je Putin, řekl ve Varšavě Biden. USA stojí pevně na straně Ukrajiny, řekl americký prezident. Podle něj NATO neútočí, ale v případě útoku bude bránit každý centimetr aliančního území.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Lidé si povídají ve vagonu metra, který je používán jako protiatomový kryt v ukrajinském Charkově.

18:11 - Pardubický kraj v pátek dodal do Zakarpatí na Ukrajině speciální zdravotnickou techniku v hodnotě přes dva miliony korun. Šlo například o pět sad na ohřev krevní plazmy a tři plicní ventilátory pro využití v bojových podmínkách.

18:05 - Město Lvov na západě Ukrajiny zasáhly dvě rakety, podle gubernátora Lvovské oblasti Maksyma Kozyckého si ruský útok vyžádal nejméně pět zraněných. Úder způsobil rozsáhlý požár, na snímcích a záběrech z místa jsou vidět mohutná oblaka černého kouře. Starosta Lvova Andrij Sadovyj obyvatele vyzval, aby se ukryli do bezpečí.

18:04 - Ázerbájdžánská vojska za pomoci bezpilotního letounu Bayraktar podnikla čtyři nálety na síly arménských separatistů v Náhorním Karabachu, kde jsou rozmístěny i ruské mírové jednotky, uvedla agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Velení ruského kontingentu podle ministerstva podniká kroky k uklidnění vyhrocené situace a vyzvalo ázerbájdžánskou stranu ke stažení vojsk. V Náhorním Karabachu byl podle agentury Interfax vyhlášen válečný stav.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Americký prezident Joe Biden během setkání s ukrajinskými uprchlíky v polské Varšavě v sobotu 26. března.

17:20 - Město Černihiv na severu Ukrajiny je zničené, asi 200 civilistů přišlo o život, uvedl starosta. Ve městě zbyla méně než polovina obyvatel.

16:48 - Úřady ve Lvově na západě Ukrajiny ohlásily tři mohutné exploze, obyvatelé mají kvůli poplachu zamířit do krytů. Na severovýchodním okraji města jsou podle zveřejněných fotografií vidět oblaka černého kouře. Zatím není jasné, co výbuchy způsobilo.

Lvov zasáhly další ruské rakety. Jen 75 kilometrů od Polska

Válka na Ukrajině

16:35 - Lidé poslali ve prospěch zoologických zahrad na Ukrajině prostřednictvím veřejné sbírky s názvem Pomáháme jim přežít zatím asi 3,5 milionu korun. Informoval o tom dnes ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek. Veřejnou sbírku na pomoc ukrajinským chovatelským zařízením vypsala zoo v Praze spolu s Unií českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO).

16:05 - Joe Biden nazval Vladimíra Putina v souvislosti s ruskou agresí vůči sousední Ukrajině řezníkem. Řekl to při setkání s ukrajinskými uprchlíky ve Varšavě.

Napětí mezi Ruskem a USA graduje. „Je to řezník,“ pustil se Biden do Putina

Evropa

15:07 - Americký prezident Joe Biden v sobotu řekl svému polskému protějšku Andrzeji Dudovi, že pátý článek Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně bere jako posvátný závazek. Šéf Bílého domu po jednání ve Varšavě také uvedl, že Polsko na sebe vzalo velkou část odpovědnosti za řešení uprchlické krize způsobené válkou na Ukrajině a svět by mu měl s tímto úkolem pomoci.

Článek NATO o společné obraně je posvátný, řekl v Polsku Biden

Evropa

14:57 - Ukrajinští uprchlíci na Vysočině se mohou do krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině objednat nově pro vyřízení víza na konkrétní den i hodinu. Zatím lze využít termíny v půlhodinových intervalech. Rezervační systém je v českém i ukrajinském jazyce. Krajské centrum dosud pomohlo vyřídit doklady 7019 Ukrajincům, ubytování zajistilo pro 403 lidí. V tiskové zprávě to oznámila mluvčí kraje Jitka Svatošová.

13:50 - Páteční satelitní záběry společnosti Maxar potvrdily, že ve čtvrtek zasažená ruská výsadková loď Orsk se v přístavu Berďansk částečně potopila. Zachytily i dým stoupající z nedalekého skladu pro 3000 tun paliva a tanker.

Potopení Orsku potvrdily satelitní záběry, ruský propagandista byl neopatrný

Válka na Ukrajině

13:45 - Ukrajina obdržela od USA další přísliby ohledně obranné spolupráce, řekl ukrajinský ministr zahraničí po schůzce s dvojicí ministrů USA a prezidentem USA Joem Bidenem.

13:04 - Ruští občané žijící v České republice svolali na sobotní odpoledne protest proti válce na Ukrajině. Chtějí Čechům ukázat, že nesouhlasí s násilím a jsou proti prezidentu Vladimíru Putinovi. Průvod následně projde Prahou.

Tři tisíce Rusů protestovalo v Praze proti válce a Putinovi

Domácí

12:37 - Rusko dál pokračuje v těžkém ostřelování ukrajinských měst, uvedlo v sobotu britské ministerstvo obrany. Bude v tom pokračovat i za cenu nárůstu civilních obětí, aby snížilo své ztráty. Podle britského experta na strategii Philipa O´Briena původní plán invaze selhal.

Strategie Ruska selhala, proto bude dál těžce ostřelovat ukrajinská města

Válka na Ukrajině

12:33 - Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že v ukrajinské metropoli bude kvůli ruským útokům platit od dnešního večera do pondělního rána další zákaz vycházení.

12:14 - S ukrajinskými ministry Kulebou a Reznikovem, kteří vedou resorty zahraničí a obrany, se setkal i americký prezident Biden, informovala agentura AFP.

11:47 - Ukrajinští ministři obrany a zahraničí se sešli se svými protějšky z USA. Na twitteru o tom informoval ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

11:19 - Vojáci dopravili do Prahy 18měsíční ukrajinskou holčičku s popáleninami na 60 procentech těla. Jde o první převoz takto popáleného člověka do EU od počátku bojů.

Vojáci převezli do Prahy vážně popálenou 18měsíční ukrajinskou holčičku

Válka na Ukrajině

11:15 - Podle Kyjeva ruské síly už přišly o 16.400 vojáků, 575 tanků a 117 letounů. Moskva tvrdí, že zničeno bylo 1618 ukrajinských tanků a obrněných vozidel.

11:04 - Kyjev se s Moskvou dohodl na zřízení deseti humanitárních koridorů pro odchod civilistů z ukrajinských měst, řekla místopředsedkyně ukrajinské vlády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukrajinci sestřelili ruský letounVideo: Reuters

10:49 - Rusko může použít své jaderné zbraně ve čtyřech případech, řekl ruské stanici RBK bývalý prezident a současný náměstek bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv. Z jeho vyjádření plyne, že by je Moskva použila i v případě ohrožení existence některého ze spojenců konvenčním útokem.

Medvěděv: Rusko může jaderné zbraně použít ve čtyřech případech

Válka na Ukrajině

10:39 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyzval země produkující ropu a zemní plyn, aby zvýšily těžbu, a Rusko tak nemohlo své nerostné bohatství využívat k „vydírání” ostatních. Ve svém projevu na mezinárodní konferenci Fórum v Dauhá Zelenskyj během videopřenosu uvedl, že země jako Katar by mohly přispět ke stabilizaci Evropy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky ostřelování města RubežnojeVideo: Reuters

10:34 - Rusko stáhlo část svých jednotek ze Sumské oblasti do Ruska, uvedly místní úřady. V noci ale pokračovalo ostřelování Sum.

10:33 - Ruští vojáci v sobotu vtrhli do Slavutyče, což je satelitní město u Kyjeva. Zadrželi tamního starostu Jurije Fomyčeva a demonstrující obyvatele rozháněli střelbou do vzduchu a zábleskovými granát. Vojáci také obsadili místní nemocnici, uvedl velitel kyjevské vojenské oblastní správy Oleksandr Pavljuk.

10:22 - Rusko dál pokračuje v těžkém ostřelování ukrajinských měst, uvedlo britské ministerstvo obrany. Podle něj v tom bude dál pokračovat, aby snížilo své ztráty i za cenu stoupajících civilních obětí. Dá přednost ostřelování a bombardování ze vzduchu před nasazením pěchoty ve městech. Ministerstvo dodalo, že obklíčené nebo téměř obklíčené jsou dále Mariupol, Charkov a Černihiv.

10:07 - Počet lidí utíkajících z Ukrajiny do Polska v posledních dnech poklesl, v pátek jich přešlo hranici 30 500, což je o 6,4 procenta méně než ve čtvrtek, uvedla polská pohraniční stráž. V sobotu do sedmi ráno přešlo čáru dalších 6100 lidí, o 11 procent méně než v pátek do sedmi ráno. Do Polska už uteklo 2,2 milionu lidí, dodali pohraničníci.

Štáb britské Sky News se ocitl u Černihivu pod palbouVideo: AP

9:26 - Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se prý v sobotu ráno účastnil jednání na ministerstvu obrany o dodávkách zbraní. Přijít tam měl krátce poté, co poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko uvedl, že se neobjevuje na veřejnosti, protože prodělal infarkt.

Šojgu jednal na ministerstvu obrany. Rusko tím chce popřít, že prodělal infarkt

Válka na Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo aktuální záběry z jednání s ministrem ŠojguemVideo: Twitter/Минобороны России

9:23 - Česko dosud udělilo Ukrajincům utíkajícím před válkou téměř 230 500 víz, v pátek asi 3600. Na policii se nahlásilo 125 tisíc lidí, informovalo vnitro.

9:19 - Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila během pátku další tři bojová letadla ruských okupantů a nejméně pět střel s plochou dráhou letu. Podle agentury Ukrinform to v sobotu ráno oznámila na sociální síti Telegram ukrajinská armáda.

Francouzské firmy nechtějí odejít z Ruska kvůli tomu, aby nepřipravily lidi o práci

Válka na Ukrajině

8:57 - Hlavní je péče o zaměstnance. Přece nepřipravíme desítky tisíc lidí o zaměstnání! Tak zdůvodňuje francouzský holding Association familiale Mulliez (AFM) své setrvání na ruském trhu. Odchodem z Ruska, od kterého skupinu nezastavilo ani ruské bombardování jejích obchodů na Ukrajině, by ale přišel o miliardy eur výdělku.

Rusko se soustředí na ovládnutí Donbasu

Válka na Ukrajině

8:36 - Na Ukrajině přibývá útoků na zdravotnická zařízení, uvedla v noci na sobotu Světová zdravotnická organizace (WHO). Eviduje už 72 útoků se 71 mrtvými a 37 zraněnými. Počty stoupají každý den.

Na Ukrajině bylo spácháno na 70 útoků na zdravotnická zařízení

Válka na Ukrajině

8:18 - Ve válce na Ukrajině bylo už zabito 136 dětí, uvedla v sobotu kancelář ukrajinského generálního prokurátora. Zraněných dětí je 199. Čísla nejde ověřit z nezávislých zdrojů.

8:06 - Ministryně obrany Jana Černochová chce víc obrněných vozidel Pandur i amerických vrtulníků. Řekla to MfD. Ruský útok na Ukrajinu tak asi urychlí vyzbrojování české armády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukrajinští vojáci se připravují na obranu KyjevaVideo: Reuters

7:56 - Rusko podnikne námořní cvičení u jižních Kurilských ostrovů, které obsadilo na konci druhé světové války a na které si činí Japonsko nárok, pročež nebyla dosud uzavřena mírová smlouvy mezi oběma zeměmi. Tento týden Moskva oznámila, že přestává jednat s Japonskem, protože na Rusko uvalilo sankce. Cvičení se mají účastnit 3000 vojáků.

7:18 - Rusko se míní soustředit na získání kontroly nad Doněckou a Luhanskou oblastí. Moskva to uvedla to poté, co oznámila, že skončila první fáze války na Ukrajině.

6:57 - Na Ukrajině přibývá útoků na zdravotnická zařízení, uvedla Světová zdravotnická organizace. eviduje jich už 72 s 71 mrtvými a 37 zraněnými. Počty stoupají každý den. Většinou se jedná o útoky na nemocnice, zdravotnické kolony a konvoje s dodávkami zdravotnického materiálu, ale panují i podezření na únosy zdravotnického personálu a pacientů.

6:42 - Válka na Ukrajině zpomaluje odchod Francie od uhlí. Na konci března měla být odstavena poslední uhelná elektrárna v Saint-Avold u Saarbrückenu. Elektrárna ale díky speciálnímu povolení jede na plné obrátky. Zda se elektrárna opravdu ve čtvrtek uzavře, je velkou neznámou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obyvatelé Charkova žijí už měsíc v podzemí v metruVideo: Reuters

5:57 - Spojené státy připravují další sankce, které budou namířené proti ruským společnostem, jež údajně poskytují zboží a služby moskevským vojenským a zpravodajským službám, napsal Wall Street Journal. Sankce by mohly být oznámeny již příští týden.

4:47 - Rakouský výzkumný institut WIFO snížil odhad letošního růstu rakouské ekonomiky na 3,9 procenta z dříve předpokládaných 5,2 procenta. Válka na Ukrajině a sankce uvalené na Rusko podle něj prohloubí problémy v dodavatelských řetězcích a způsobí cenové šoky, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obyvatelé Charkova žijí už měsíc v podzemí v metruVideo: Reuters

3:42 - Ruská vojenská operace má ukončit genocidu civilního obyvatelstva na Donbasu, Rusko na rozdíl od USA dělá vše pro zastavení válečných zločinů na Ukrajině, uvedl ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov.

2:50 - Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se neobjevuje na veřejnosti, protože utrpěl infarkt. Uvedl to poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na Facebooku. Dodal, že Šojgu dostal infarkt poté, co ho ruský prezident Vladimir Putin tvrdě kritizoval za fiasko invaze na Ukrajinu. Nyní podle něj Šojgu absolvuje rehabilitaci ve vojenské nemocnici.

Šojgu jednal na ministerstvu obrany. Rusko tím chce popřít, že prodělal infarkt

Válka na Ukrajině

2:31 - Velká Británie hodlá vyčlenit dva miliony liber (58 milionů korun) na dodávky potravin do ukrajinských měst, která jsou obklíčená ruskými silami, uvedlo britské ministerstvo zahraničí.

2:00 - Náměstkyně amerického ministra zahraničí Karen Donfriedová příští týden navštíví Dánsko, Slovensko a Českou republiku, aby projednala situaci na Ukrajině. Uvádí to písemné prohlášení, které v pátek vydalo americké ministerstvo zahraničí.

1:22 - Ruské síly bombardují okraje města Ochtyrka v Sumské oblasti. Je velmi poškozen plynovod, lidé jsou odstřiženi od dodávek elektřiny a zničeny jsou komunikace, píše deník Ukrajinska pravda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obyvatelé Charkova čekají v dlouhé frontě na humanitární pomocVideo: Reuters

0:41 - Srbský prezident Aleksandar Vučič, když hovořil o situaci kolem Ukrajiny, naznačil, že rozumí jednání ruského prezidenta Vladimira Putina, který podle něj nemá kam ustoupit a musí bojovat. Srbský vůdce vyjádřil svůj názor v pátek v rozhovoru pro srbskou televizi Euronews.

00:01 - Ukrajinská armáda se podle představitele Pentagonu snaží dobýt zpět strategické město Cherson, které ruské síly obsadily v počáteční fázi invaze.

Souhrn dění na Ukrajině do páteční půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám