Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do páteční půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší záznamy z online reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Reuters

Mariupol zblízka: V troskcáh zničeného města stále žijí lidé

Článek

23:30 - Ruské síly zaútočily raketami na velitelství ukrajinského letectva ve městě Vinnycja na západě země. Některé ze šesti raket byly sestřeleny, zbytek zasáhl budovu, uvedlo vedení letectva na své facebookové stránce. Fotografie dokládají rozsáhlé poničení velitelství. O možných obětech útoku nebyly zatím žádné informace.

23:01 - Útok na Kyjev je možný, tvrdí náčelník generálního štábu ukrajinské armády Olexander Grusevič. Podle jeho slov se v Dagestánu formují speciální jednotky, které budou na ukrajinskou metropoli útočit. Tyto informace nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

22:21 - V Kaliningradu, nejzápadnější výspě Ruska na březích Baltu, se na domech, kde žijí dříve zadržení účastníci protiválečných protestů, objevily nálepky s nápisem „Tady žije zrádce“. Informovala o tom ruská redakce BBC.

Na domech Rusů protestujících proti válce se objevily nálepky: Tady žije zrádce

Válka na Ukrajině

21:41 - Ruský prezident Vladimir Putin podepsal čerstvě přijatý zákon, který hrozí až 15 lety vězení za lživé zprávy o státních orgánech působících v zahraničí, uvedla ruská média.

21:05 - Rusko se dál snaží na Ukrajině postupovat, současně však musí čelit ukrajinským protiútokům u Kyjeva, Charkova, ústí Bugu pod Mykolajivem a na některých místech Doněcké a Luhanské oblasti.

Ukrajinci podnikají protiútoky

Evropa

20:50 - Summit EU v reakci na ruskou invazi schválil společnou obrannou strategii. Počítá se zvýšením vojenských výdajů i vytvořením brigády rychlé reakce.

20:12 - Vyzveme firmy ke spolupráci v oblasti lepšího řešení energetických otázek, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron po konci druhého dne summitu EU.

20:10 - Hlavní město Praha předalo záchranářům na Ukrajině celkem šest vozidel, která doposud sloužila u pražské záchranky. Kromě tří mercedesů, ve kterých jezdily k případům posádky s lékařem, poslala česká metropole na Ukrajinu velkokapacitní speciál Atego a dvě sanitky původně určené pro repatriační cesty.

Praha předala záchranářům na Ukrajině šest vozidel

Válka na Ukrajině

20:03 - Německo a další země jsou skeptické k zásahům proti vysokým cenám energií, řekl německý kancléř Olaf Scholz po konci druhého jednacího dne summitu EU.

19:58 - Summit EU se shodl na možnosti společných nákupů plynu, uvedla Ursula von der Leyenová. Lídři podpořili také povinné plnění plynových zásobníků před zimou.

Summit EU se shodl na společných nákupech plynu

Válka na Ukrajině

19:02 - Ruský prezident Vladimir Putin osobně schválil zapojení miliardáře Romana Abramoviče do mírových rozhovorů Ruska s Ukrajinou. Napsal to v pátek britský list The Financial Times s odvoláním na dvě osoby údajně obeznámené s touto věcí.

Abramovič v Polsku? Mohl by být Putinovým vyjednavačem, píší Financial Times

Válka na Ukrajině

18:56 - Rusko ostřelovalo raketami a střelami město Vinnycja v centrální Ukrajině, zasaženo bylo velitelství ukrajinského letectva, hlásí agentury.

18:49 - Švédská streamovací platforma Spotify v pátek oznámila, že pozastaví poskytování svých služeb v Rusku, a to kvůli novým tiskovým zákonům.

18:41 - Ukrajinské síly stále kontrolují obléhané přístavní město Mariupol a nikdo se ho nevzdá, uvedl šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov.

18:29 - Rozhodnutí o invazi na Ukrajinu učinil výhradně ruský prezident Vladimir Putin. V rozhovoru pro Ria Novosti to uvedla bývalá hlava státu a současný předseda vládní strany Jednotné Rusko Dmitrij Medveděv. Podle vrchního ukrajinského vyjednavače Mychajla Podoljaka je to známka toho, že se ruská elita snaží od války distancovat, protože chápe její následky.

Za všechno může výhradně Putin. Medvěděv se distancuje od invaze

Válka na Ukrajině

18:26 - Spojené státy se domnívají, že se Rusko nyní soustředí na východoukrajinský Donbas místo metropole Kyjeva, aby si vybudovalo silnější vyjednávací pozici a odstřihlo ukrajinské vojáky na východě od zbytku země. S odkazem na nejmenovaného představitele amerického ministerstva obrany to napsala agentura Reuters.

18:07 - Z běloruského vězení po roce vyšla předsedkyně Svazu Poláků. Podle tisku jde o Lukašenkovo gesto udělané v naději na normalizaci vztahů.

17:31 - Na sociálních sítích se objevují nepotvrzené zprávy, že ruský miliardář Roman Abramovič přijel do Polska, kde je nyní americký prezident Joe Biden. List Financial Times s odvoláním na své zdroje už dříve uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin osobně schválil zapojení miliardáře Abramoviče do mírových rozhovorů Ruska s Ukrajinou.

17:03 - Britský premiér Boris Johnson si dnes téměř hodinu telefonoval s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Lídři spolu hovořili „otevřeně a upřímně“, prodiskutovali i situaci na Ukrajině, uvedla agentura Reuters s odvoláním na Downing Street. Čína je považována za jednoho z nejbližších spojenců Moskvy. Peking se nedávno na Valném shromážděním OSN zdržel při hlasování o rezoluci, která odsuzovala ruský útok proti Ukrajině.

Foto: OSN

Rezoluci o humanitární situaci na Ukrajině podpořilo 140 zemí a 38 se zdrželo. Spolu s Ruskem byly proti jen Bělorusko, Sýrie, KLDR a Eritrea.

„Vedoucí představitelé jednali o řadě otázek společného zájmu, včetně situace na Ukrajině. Jednalo se o upřímný a otevřený rozhovor, který trval téměř hodinu. Dohodli se, že spolu brzy znovu promluví,“ uvádí se v prohlášení.

16:10 - Ukrajinská média s odkazem na tamní ministerstvo obrany informovala o tom, že byl zabit ruský generálporučík Jakov Rjezancev, velitel 49. kombinované armády Jižního vojenského okruhu.

15:53 - Rusko a Ukrajina podle ruského vyjednavače Vladimira Medinského sbližují stanoviska ve vedlejších otázkách, u těch hlavních přešlapují na místě. Jednání mají pokračovat v sobotu.

15:35 - Rusko na Ukrajině přišlo o dalšího generála, uvedl Kyiv Independent s odvoláním na poradce ukrajinského prezidenta Oleksije Arestovyče. Jakov Rjazancev byl zabit v Čornobajivce severně od Chersonu

15:30 - Za měsíc od začátku ruské invaze na Ukrajinu přispěli Češi ve finančních sbírkách tuzemských organizací na pomoc Ukrajině přes 2,08 miliardy korun.

15:19 - Ukrajinské ozbrojené síly přišly zatím o 30 000 lidí, z toho o 14 000 z nich „nenávratně“, oznámila dnes podle agentury TASS Moskva. Kyjev počty zabitých ukrajinských vojáků nezveřejňuje.

15:03 - Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že první fáze vojenské operace na Ukrajině byla z větší části dokončena. Nyní se prý zaměří na osvobození Donbasu.

14:42 - Ruské ministerstvo obrany dnes přiznalo smrt 1351 ruských vojáků od začátku invaze na Ukrajinu, uvedla agentura Ria Novosti. Je to zhruba desetina oproti tomu, co tvrdí o ruských ztrátách Ukrajinci a Západ.

14:37 - Letadlo s polským prezidentem Dudou na palubě se krátce po startu z Varšavy vrátilo. Duda za Bidenem na východ země poletí náhradním letadlem.

14:25 - Americký prezident Joe Biden v rámci své evropské cesty přiletěl do Polska, přistál na letišti Řešov nedaleko hranic s Ukrajinou.

14:20 - Ruským a ukrajinským vyjednavačům se podařilo dosáhnout shody na čtyřech ze šesti sporných bodů, které dosud blokovaly snahy uzavřít příměří. Cestou ze summitu NATO to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ještě dva kroky k míru? Ukrajinci rozporují Erdoganova slova

Válka na Ukrajině

13:55 - Ruské síly odřízly město Slavutyč u Kyjeva, z něhož je obsluhována odstavená jaderná elektrárna Černobyl, oznámily podle Reuters místní úřady.

13:54 - Premiéři ČR, Polska a Slovinska připravili seznam deseti kroků, jež podle nich musí přijmout EU, pokud chce opravdu ukončit válku na Ukrajině.

13:21 - Bývalý prezident a současný předseda ruské vládní strany Jednotné Rusko Dmitrij Medveděv prohlásil, že rozhodnutí o invazi na Ukrajinu učinil výhradně prezident Vladimir Putin. Podle vrchního ukrajinského vyjednavače Mychajla Podoljaka to ukazuje, že se ruská elita snaží od války distancovat, protože chápe její následky.

13:20 - Ruským invazivním jednotkám se podařilo částečně vytvořit pozemní koridor mezi anektovaným Krymem a Donbasem. Uvedl to ukrajinský generální štáb.

12:40 - Ruský prezident Vladimir Putin osobně schválil zapojení miliardáře Romana Abramoviče do mírových rozhovorů Ruska s Ukrajinou. Napsal to list Financial Times s odvoláním na dvě osoby údajně obeznámené s touto věcí. Podle deníku Abramovič už koncem února usiloval o souhlas na nejvyšší úrovni s tím, aby pomohl zahájit jednání o příměří mezi Kyjevem a Moskvou. To je v rozporu s dlouhodobými tvrzeními oligarchy, že nemá blízký vztah s ruským prezidentem.

12:31 - Ukrajinské síly znovu dobyly vesnici Lukjanivka u Kyjeva, která sloužila jako jeden z opěrných bodů invazní armády, a zaznamenaly i další úspěchy u Kyjeva, oznámil podle serveru Ukrajinska pravda šéf teritoriální obrany Petro Kuzyk. Uvedl také, že ukrajinským vojákům se daří získávat nepřátelské tanky, a Ukrajina jich tak má nyní k dispozici více než před ruskou invazí. Rusko přišlo od začátku bojů na Ukrajině o 16 100 vojáků, uvedl dnes generální štáb ukrajinské armády.

12:30 - Na pražském hlavním nádraží pomáhají ukrajinským uprchlíkům medici.

Nemůžu jen sedět doma, říká medička. Na pražském nádraží se spolužáky ošetřuje uprchlíky

Domácí

12:27 - Novinářku Marinu Ovsjannikovovou, která před časem protestovala v živém vysílání státní televize proti ruské invazi na Ukrajinu, ruské úřady obvinily z diskreditace armády. Informovaly o tom ruská služba stanice BBC a nezávislý list Novaja gazeta. Podle nich hrozí žurnalistce pokuta 30 000 až 50 000 rublů (přibližně 6700 až 11 300 korun). Soud se má případem zabývat 14. dubna.

11:42 - V důsledku ruské invaze zemřelo na Ukrajině 135 dětí a dalších 184 bylo zraněno. S odvoláním na ukrajinskou prokuraturu o tom informovala místní média. Tuto bilanci zatím nebylo možné nezávisle ověřit. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) nicméně ve čtvrtek potvrdil, že za dobu ruské agrese zemřelo na Ukrajině 1035 civilistů, mezi nimi 90 dětí.

Zelenskyj ostře na Orbána: Běž se podívat na památník bot v Budapešti a rozhodni se, za kým stojíš

Válka na Ukrajině

11:20 - Turecko se nepřipojí k sankcím proti Rusku, uvedl prezident Recep Tayyip Erdogan. Jako vysvětlení uvedl, že bez ruského plynu by turečtí občané zmrzli.

10:59 - Na dnešní den se podařilo dohodnout dva humanitární koridory pro evakuaci civilistů. Jeden z nich je z obléhaného Mariupolu, druhý z Melitopolu. Podle agentury Ukrinform to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Obyvatelé strategicky důležitého přístavu, jehož dobytí by Rusku pomohlo zajistit si pozemní koridor na anektovaný poloostrov Krym, jsou podle ukrajinských úřadů už několik týdnů vystaveni ruskému ostřelování či bombardování a trpí nedostatkem vody, jídla, elektřiny i tepla.

10:33 - Ruské ostřelování Charkova zasáhlo kliniku, jež sloužila jako středisko pro distribuci humanitární pomoci, zemřeli čtyři lidé, uvedla místní policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Charkova čekají v dlouhé frontě na humanitární pomoc.Video: Reuters

10:16 - Ukrajinští vojáci se připravují na obranu Kyjeva, ukazuje video agentury Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci se připravují na obranu Kyjeva.Video: Reuters

10:12 - Ruský letecký útok na divadlo v ukrajinském Mariupolu ze 16. března by mohl mít přibližně 300 obětí. Oznámila to podle AFP radnice města.

9:40 - Soud v Moskvě obdržel protokol ve věci údajné „diskreditace“ ruské armády proti bývalé redaktorce Prvního kanálu Marině Ovsjannikovové, která během zpravodajského vysílání ukázala plakát s nápisem „NE VÁLCE“. Hrozí jí pokuta 30 až 50 tisíc rublů (7 až 11 tisíc Kč).

9:20 - Ruské síly zničily při úderu řízenými střelami u Kyjeva největší sklad s palivem ukrajinských sil, tvrdí podle TASS ruské ministerstvo obrany.

9:04 - Ministerstvo vnitra dosud lidem prchajícím z Ukrajiny udělilo 226 836 speciálních víz. Ve čtvrtek jich přibyly téměř čtyři tisíce. Cizinecké policii se nahlásilo 122 396 osob.

8:31 - Evropská rada vytvořila svěřenecký fond solidarity s Ukrajinou, který má financovat poválečnou obnovu. Evropská komise 24. března oznámila, že plánuje zřídit fond na podporu Ukrajiny pro její okamžité potřeby a po skončení války „pro obnovu demokratické Ukrajiny“.

8:22 - Americká biofarmaceutická společnost Gilead oznámila pozastavení všech „vedlejších obchodních operací“ v Rusku. Společnost bude nicméně do Ruska nadále dodávat životně důležité léky.

8:00 - Německo plánuje do poloviny roku 2022 snížit dovoz ropy z Ruska na polovinu. Informuje o tom Der Spiegel s odvoláním na německé ministerstvo hospodářství.

7:42 - Pražské asistenční centrum ve čtvrtek odbavilo 1364 uprchlíků z Ukrajiny, o dvě pětiny méně než před týdnem. Ubytování zajistilo 176 lidem.

7:36 - Rusko zvažuje, že bude za ropu a plyn od přátelských zemí přijímat platby v bitcoinech. S odkazem na vysoce postaveného zákonodárce o tom píše BBC.

7:13 - Ukrajinský policejní šéf Vjačeslav Abroskin se ruským silám nabídl jako rukojmí výměnou za evakuaci dětí z Mariupolu.

Policejní generál se nabídl jako rukojmí výměnou za děti z Mariupolu

Válka na Ukrajině

7:12 - Evropské země pomáhají ukrajinským pacientům se vzácnými a chronickými onemocněními, pro které je obtížné utéci před válkou. Do Česka zdravotníci převezli už zhruba 25 dětských onkologických pacientů.

Do Česka převezli 25 malých pacientů s rakovinou

Válka na Ukrajině

6:51 - Ruské síly zřejmě neočekávaly, že budou muset vést válku vysoké intenzity proti ukrajinské armádě. „Spíše počítaly se scénářem podobným Rakousku v roce 1938 – rychlou okupaci, tehdy německým wehrmachtem, podpořenou souhlasem velké části obyvatelstva. Namísto toho je nyní čeká vyčerpávající boj,“ řekl ve čtvrtek televizi ARD Franz-Stefan Gady, vojenský expert a analytik Institutu pro mezinárodní strategická studia.

Vyčerpané armády na triumf nemají, míní expert

Válka na Ukrajině

6:24 - Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj vystoupil prostřednictvím telemostu na summitu EU. Členům Evropské rady mimo jiné poděkoval za uvalení sankcí na Rusko, ale neodpustil si poznámku o tom, že „to bylo trochu pozdě“. Preventivními sankcemi ještě před ruskou invazí na Ukrajinu se podle něj dalo možná válce zabránit.

6:07 - Americký prezident Joe Biden se během pátku setká v Bruselu s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

5:32 - Více než polovina ukrajinských dětí byla vinou války nucena opustit domov, informuje agentura AFP.

4:55 - Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj udělil čestný titul Hrdinské město Ukrajiny dalším městům. Jedná se o města Buča, Irpiň, Mykolajiv a Ochtyrka. Zelenskyj rovněž udělil sedmi členům Národní gardy Prezident také udělil titul Hrdina Ukrajiny. Pět z nich dostalo titul posmrtně.

4:46 - Americký velvyslanec v Mexiku ve čtvrtek vyzval mexické zákonodárce, aby se připojili ke Spojeným státům a podpořili Kyjev proti ruské invazi na Ukrajinu. Stalo se tak den poté, co jeho ruský protějšek vyzval Mexiko, aby se „vzepřelo Strýčku Samovi“.

3:31 - Debatou o tom, jak by mohla Evropská unie společně krotit vysoké ceny energií, bude v pátek druhým dnem pokračovat vrcholná schůzka prezidentů a premiérů členských zemí. Summit by také měl odsouhlasit novou strategii společné unijní obrany včetně zvýšení armádních rozpočtů nebo vybudování jednotek rychlé reakce.

3:07 - Rusku údajně dochází přesně naváděná munice a je pravděpodobnější, že se bude spoléhat na „hloupé bomby“ a dělostřelectvo, citovala agentura Reuters vysokého představitele Pentagonu.

2:36 - Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie v pátek nad ránem pohrozili Rusku dalšími robustními sankcemi za agresi na Ukrajině, neshodli se však na diskutovaném embargu na dovoz ruských energií ani jiných konkrétních krocích.

Foto: Profimedia.cz

V Bruselu jednají lídři evropských zemí. Na snímku nizozemský předseda vlády Nizozemska Mark Rutte.

2:02 - Japonsko zmrazí majetek dalším 25 ruským osobám a zakáže vývoz 81 ruským organizacím, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátečním prohlášení. Informovala o něm agentura Reuters.

1:31 - Americký prezident Joe Biden prohlásil, že Čína si uvědomuje, že její ekonomická budoucnost je „více spjata se Západem než s Ruskem“. Zároveň varoval čínského vůdce Si Ťin-pchinga, že Peking by mohl litovat rozhodnutí postavit se na ruskou stranu.

Praha přejmenuje část ulice u ruského velvyslanectví na Ukrajinských hrdinů

Válka na Ukrajině

1:20 - Praha změní název části Korunovační ulice u ruského velvyslanectví na Ukrajinských hrdinů. Blízký železniční most pojmenuje po ženistovi Skakunovi.

0:55 - Neúspěšnost některých přesně řízených střel, které ruská armáda používá na Ukrajině, je až 60 procent. Agentuře Reuters to sdělili tři nejmenovaní američtí představitelé. Tak vysoká míra selhání by mohla osvětlit proč se Rusku ani po měsíci od vpádu na Ukrajinu i přes očividnou vojenskou převahu nedaří dosáhnout většího úspěchu.

0:43 - Lídři zemí EU pokračují v debatě o sankcích proti Rusku a možné kandidatuře Ukrajiny na členství v EU. Baví se také o energetické nezávislosti.

0:14 - Australská vláda zavedla sankce vůči běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi a členům jeho rodiny a 22 ruským tvůrcům propagandy. Důvodem je jejich podíl na ruské invazi na Ukrajinu, napsala agentura Reuters.

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám