Hlavní obsah

Rusko se soustředí na ovládnutí Donbasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se nyní chce soustředit na získání kontroly nad Doněckou a Luhanskou oblastí. Moskva to uvedla, když oznámila, že skončila první fáze války na Ukrajině. Objevily se spekulace, že Vladimir Putin zredukoval své cíle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské jednotky v Doněcku a LuhanskuVideo: Reuters

 
Článek

„V zásadě byly dosaženy cíle první fáze operace,“ uvedl generál-plukovník ruského generálního štábu Sergej Rudskoj.

Foto: Profimedia.cz

S¨Ruský generálplukovník Sergej Rudskoj

„Bojové schopnosti ukrajinských ozbrojených sil byly významně oslabeny, což nám umožní, jak opět zdůrazňuju, soustředit se na dosažení hlavního cíle osvobození Donbasu,“ dodal Rudskoj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v pátek opět vyzval Rusko k jednání o konci války, ale zopakoval, že by se Ukrajina nevzdala území za mír, zmínil server US News.

Kyjev: Rusové mají část koridoru mezi Donbasem a Krymem, hlavního cíle ale nedosáhli

Válka na Ukrajině

Agentura AP z toho vyvozuje, že Vladimir Putin už možná zredukoval své ambice.

Soustředění na Donbas je pochopitelné, Moskva uváděla, že invazi na Ukrajinu podnikla právě na žádost vůdců separatistických republik. Zahájila ji jen pár dní poté, co republiky formálně uznala.

Rudskoj také obhajoval obléhání měst. „Veřejnost i experti jsou zvědaví, co děláme v oblastech u zablokovaných ukrajinských měst. Tyto akce jsou podnikány s cílem způsobit škody vojenské infrastruktuře a vybavení příslušníků ukrajinských ozbrojených sil.”

„To nám ve výsledku umožní nejen omezit jejich sílu a zabránit posílení jejich jednotek na Donbasu, dokud Rusko neosvobodí zcela území DNR a LNR,“ dodal Rudskoj, přičemž použil zkratek Doněcké a Luhanské lidové republiky.

Rusko uznává za samostatné i oblasti pod kontrolou ukrajinských sil

Evropa

Zpravodajka BBC Lise Doucetová uvedla, že právě kontrola těchto dvou provincií je pro Rusko prioritou spolu se zabezpečením pozemního spojení mezi Ruskem a anektovaným Krymem.

Kyjev už přiznal, že se Rusko podařilo získat koridor vedoucí podél pobřeží Azovského moře až na Krym.

Jeho udržení však znamená udržet i Chersonskou oblast, tam ale jsou ruské jednotky pod tlakem ukrajinských sil, které ovládly levý břeh Bugu.

Ukrajinský štáb k situaci na frontě v sobotu ráno uvedl, že se ruské síly dále přeskupují s cílem obnovit postup. Podařilo se mu prý odrazit všechny nepřátelské útoky v Doněcké a Luhanské oblasti.

Ukrajinci podnikají protiútoky

Evropa

Podle agentury AP se skutečně zdá, že Rusko ustoupilo od pokračování v rozsáhlé pozemní ofenzívě. Na mnoha místech se ruské jednotky pod tlakem ukrajinských sil v posledních dnech stáhly.

Kvůli protestům v Chersonu, v některých záporožských okresech i Berďansku a okupovaných částech Mariupolu nasadili Rusové všechny strážní jednotky z Krymu k potlačení protestů, uvedl ukrajinský štáb.

ANALÝZA: Ukrfašisti, banderovci a ruská propaganda

Válka na Ukrajině

Rudskoj ovšem mluvil jen o vojenských cílech, a ne o politických, jakými jsou neutralita Ukrajině, její odzbrojení nebo tzv. denacifikace, o nichž v pátek opět mluvil hlavní ruský vyjednavač s tím, že v této oblasti k posunu nedošlo.

Ruský vyjednavač: Rozhovory se točí na místě, nevyvolává to optimismus

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám