Hlavní obsah

České velvyslanectví v Moskvě čelí provokacím. Ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance

– Praha/Moskva

Terčem provokací ruských orgánů je české velvyslanectví v Moskvě. Na nepřijatelné chování Ruské federace upozornil v sobotu večer náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek, který si kvůli tomu předvolal ruského velvyslance v Praze Alexandra Zmejevského.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ruský velvyslanec v ČR Alexandr Zmejevskij

Článek

O předvolání informovalo ministerstvo zahraničí na Twitteru v sobotu večer. „Náměstek Smolek si předvolal ruského velvyslance, aby ostře protestoval proti provokacím ruských orgánu vůči pracovníkům našeho velvyslanectví v Moskvě,“ stojí v prohlášení ministerstva.

„Nepřijatelné chování Ruské federace je v naprostém rozporu s povinnostmi přijímajícího státu dle Vídeňské úmluvy,“ uvedl resort na sociální síti Twitter.

O jaké konkrétní provokace má jít, však ministerstvo zahraničí nesdělilo.

Resort nicméně na Twitteru zveřejnil informaci o předvolání ruského velvyslance také v ruštině, a to včetně informací o provokacích vůči českým diplomatickým pracovníkům v Moskvě.

Za všechno můžete vy, řekl v Praze ruský velvyslanec

Domácí

Na koberečku byl už den před ruskou invazí 

Na koberečku byl ruský velvyslanec Zmejevskij už 23. února, tedy pouhý den před zahájením ruské invaze na Ukrajinu. Během 25minutového rozhovoru se řešily kroky Ruska, které tehdy uznalo dvojici separatistických republik na východě Ukrajiny.

„Náměstek tlumočil rozhořčení České republiky nad porušením mezinárodního práva, kterého se Rusko dopustilo,“ oznámil po jednání ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Bývalý poradce Putina

Zmejevskij je velvyslancem Ruské federace v České republice od roku 2016. Předtím působil jako Putinův poradce pro otázky mezinárodní spolupráce v boji s terorismem a nadnárodní organizovanou zločinností. V minulosti se několikrát ostře vyjádřil na adresu Česka, například kvůli vydání hackera Nikulina do USA, údajnému českému původu jedu novičok či kauze kolem památníku maršála Koněva.

Diplomatické vztahy mezi Českem a Ruskem jsou již delší dobu napjaté. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle kterých jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo loni na jaře 18 pracovníků ruské ambasády.

Rusko v odvetném kroku prohlásilo nežádoucími 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě a označilo český postup za nepřátelský akt.

Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka. Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků velvyslanectví na „striktní paritu“, počty tak mají být stejné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman v roce 2016 na recepci na ruské ambasádě. Zády k objektivu ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám