Hlavní obsah

Šojgu jednal na ministerstvu obrany. Rusko tím chce popřít, že prodělal infarkt

Moskva
Aktualizováno

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se v sobotu ráno účastnil jednání na ministerstvu obrany o dodávkách zbraní. Dokládá to video. Přišel tam krátce poté, co poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko uvedl, že se neobjevuje na veřejnosti, protože prodělal infarkt.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo aktuální záběry z jednání s ministrem ŠojguemVideo: Twitter/Минобороны России

 
Článek

Ministra měl postihnout infarkt poté, co ho ruský prezident Vladimir Putin tvrdě kritizoval za fiasko invaze na Ukrajinu. Šojgu prý nyní absolvuje rehabilitaci ve vojenské nemocnici Burdenko v Moskvě, uvedl Heraščenko.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Naposledy byl viděn na veřejnosti 11. března, všiml si ruský investigativní novinář Dmitrij Trešanin z Mediazone a jeho kolegové ze serveru Agency. Objevily se proto spekulace, co s ním je.

V sobotu se však Šojgu podle stanice RBK a novin Moskovskij Komsomolec účastnil jednání na ministerstva obrany, kde se jednalo o dodávkách zbraní. Zveřejněno bylo i video.

„Navzdory protiruským sankcím se plní státní zakázky na 85 procent, v dubnu to bude úplně,“ citovalo ministerstvo obrany Šojguova slova.

Ve čtvrtek se v ruských médiích objevily záběry, na nichž byl Šojgu vidět na obrazovce, kterou používal ruský prezident Vladimir Putin při virtuální poradě ruské bezpečnostní rady. Spekuluje se však o tom, že mohl být použit ministrův starší záznam.

Rusové se bojí létat nad Ukrajinou, střely raději odpalují zpoza hranic

Evropa

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tento týden vysvětloval Šojguovu mediální nepřítomnost tím, že ministr obrany má mnoho práce.

„Ministr obrany má nyní mnoho starostí. Probíhá speciální vojenská operace. Není čas na aktivitu v médiích,“ prohlásil.

Šojgu se soustředí na moderní zbraně

Ministr na schůzce měl dodat, že „vzhledem ke speciální vojenské operaci“, jak se označuje válka na Ukrajině, je nutné dodržet tempo dodávek perspektivních zbraní včetně robotických komplexů, prostředků IT podpory a radioelektronického boje i logistiky.

Čína se už rozhodla pomáhat Rusku ve válce, bojí se Američané

Evropa

Záběry z Ukrajiny ukazují, že letadla často shazují klasické nenaváděné pumy a nedostatečné rušení ukrajinských radarů jim neumožňuje se dlouho zdržovat na nepřátelským územím.

Opakovaně se objevily informace o nedostatcích v zásobování, kdy chybělo palivo a menáž.

Ruské letectvo utrpělo v sobotu těžké ztráty

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám