Hlavní obsah

Rusko násilně uneslo 402 000 Ukrajinců, tvrdí ombudsmanka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina obvinila Moskvu, že z ostřelovaných ukrajinských měst násilně přemístila proti jejich vůli stovky tisíc civilistů do Ruska. Podle ukrajinské ombudsmanky Ljudmyly Denisovové může být 402 tisíc Ukrajinců, z toho 84 tisíc dětí, použito jako rukojmí k vynucení kapitulace Kyjeva. Moskva však tvrdí, že ukrajinští občané k nim přišli dobrovolně, píše server listu Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obyvatelé Mariupolu byli evakuováni do ruského TaganroguVideo: Reuters

 
Článek

Ukrajinští představitelé uvedli, že Rusové odebírají lidem pasy a přesouvají je do „filtračních táborů“ na východě Ukrajiny ovládaném separatisty a poté je posílají do různých vzdálených, ekonomicky neutěšených oblastí v Rusku.

Někteří z nich by mohli být posláni až na tichomořský ostrov Sachalin, uvedla ukrajinská rozvědka, a je jim nabízena práce pod podmínkou, že po dobu dvou let neopustí zemi. Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Rusové mají v úmyslu „využít je jako rukojmí a vyvinout na Ukrajinu větší politický tlak“.

Kyjev: Rusové mají část koridoru mezi Donbasem a Krymem, hlavního cíle ale nedosáhli

Válka na Ukrajině

Kyjev a Moskva podávají protichůdné výpovědi o tom, kteří lidé byli do Ruska přemístěni a zda odešli dobrovolně nebo byli donuceni či obelháni. Ruská strana sdělila, že evakuovaným poskytuje ubytování a vyplácí jim peníze.

Podle ruského generálplukovníka Michaila Mizinceva pocházelo od začátku války zhruba 400 tisíc evakuovaných do Ruska z Doněcké a Luhanské oblasti, které ovládají proruští separatisté. Naopak gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko tvrdí, že „lidé jsou násilně přesouváni na území agresorského státu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám