Hlavní obsah

Potopení Orsku potvrdily satelitní záběry, ruský propagandista byl neopatrný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční satelitní záběry společnosti Maxar potvrdily, že ve čtvrtek zasažená ruská výsadková loď Orsk se v přístavu Berďansk částečně potopila. Zachytily i dým stoupající z nedalekého skladu pro 3000 tun paliva a tanker.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní záběr napůl potopení lodi Orsk u dál kouřícího zásobníku paliva na molu v Berďansku

Článek

Americké ministerstvo obrany v pátek potvrdilo, že výsadková loď třídy Tapir z konce šedesátých let, dlouhá 112 metrů, byla částečně potopená.

„Ze satelitních snímků se zdá, že zničili loď,“ uvedl představitel Pentagonu pro server americké námořní akademie USNI. „Nevíme, kolik bylo obětí, protože nevíme, kolik bylo lidí na lodi, když byla zasažena,“ dodal. Navíc potvrdil, že loď vezla zásoby.

Loď byla zasažena ve čtvrtek v 7:45 ráno. Po první menší explozi následovala druhá, větší, a pak velmi silná třetí, kdy zřejmě explodoval zásobník paliva na molu. Do tří minut začal nad přístavem stoupat hustý černý dým.

Foto: Ukrainian Navy, Reuters

Exploze po zásahu lodi Orsk

Ukrajinci zničili ruskou výsadkovou loď

Válka na Ukrajině

Požár ze zasaženého Orsku se přenesl i na zakotvený tanker. Hořely i další dvě modernější výsadkové lodě řady Ropucha Novočerkassk a Cesar Kunikov, které musely rychle odplout z přístavu.

Jedna loď utrpěla menší škody na přídi, ale druhá hořela ve střední části. Zřejmě i je zasáhla vybuchující munice ze zasaženého Orsku.

Na Novočerkassku údajně zahynulo osm námořníku a na Kunikově tři.

Foto: Kirillovka.ks.ua, Reuters

Výsadková loď třídy Ropucha pluje pryč z přístavu Berďansk.

Zatím není jasné, jak byla loď zasažena. Uvádí se že balistickou raketou krátkého doletu Točka U, ale USNI nevyloučil ani útok dronu. Útok střelou Točka-U je zpochybňován kvůli její malé přesnosti.

Propagandista natáčel zakotvenou loď

Šéf ukrajinských pohraničníků Serhyj Dejneko poděkoval ruskému novináři Valentinovi Gozděvovi, který natočil reportáž pro vojenský kanál Zvězda, jak do Berďansku připlula první ruská loď a vykládá zbraně.

Nejprve chodil kolem lodi a pak bylo vidět, jak z lodi vykládají obrněný kolový transportér BTR-80. Další byly vidět na molu a pak se objevil i záběr BTR80 projíždějících městem.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Molo v Berďansku s napůl potopenou lodí Orsk a dýmajícím tankerem i hořícím zásobníkem paliva

Obě lodi třídy Ropucha opustily Azovské moře a zřejmě zakotvily v Sevastopolu. Satelitní záběry zachytily dvě Ropuchy plující do přístavu od Berďansku.

Rusko má v současné době v Černém moři 22 válečných lidí, většinou jde o výsadkové doplněné fregatami.

Sestřelili jsme u Oděsy dva ruské suchoje, hlásí Ukrajinci

Evropa

Útok rozhodně zhoršil zásobování ruských jednotek postupujících z Krymu. Jedna výsadková loď byla zničena, obě poškozené bude nutné opravit, i když u jedné to půjde rychle. Nepoužitelná jsou však i dvě kotviště.

Reklama

Výběr článků

Načítám