Hlavní obsah

Na Ukrajině bylo spácháno na 70 útoků na zdravotnická zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Na Ukrajině přibývá útoků na zdravotnická zařízení, uvedla v noci na sobotu Světová zdravotnická organizace (WHO). Eviduje už 72 útoků se 71 mrtvými a 37 zraněnými. Počty stoupají každý den.

Foto: National Police Of Ukraine, Reuters

Auta a budova porodnice zničené ruským bombardováním Mariupolu

Článek

Většinou se jedná o útoky na nemocnice, zdravotnické kolony a konvoje s dodávkami zdravotnického materiálu, ale panují i podezření na únosy zdravotnického personálu a pacientů.

„Máme obavy, že toto číslo stoupá denně,“ uvedl zástupce WHO pro Ukrajinu Jarno Habicht. Ze 72 útoků je jich 68 potvrzených, přičemž u 56 byly použity těžké zbraně, plyne z tabulky WHO. Terčem útoku se mimo jiné stala porodnice v Mariupolu.

Těhotná žena z ikonické fotografie po náletu na porodnici zemřela. Nepřežilo ani její dítě

Válka na Ukrajině

WHO upozornila, že útoky na zdravotnická zařízení se stávají součástí taktiky moderních bojů. Vidět je to v Jemenu i ve válce v Sýrii.

Ruský útok na nemocnici v Mariupolu: Zemřeli tři lidé včetně malé holčičky

Válka na Ukrajině

„Zdravotnická zařízení by měla být bezpečná jak pro lékaře a sestry, tak pro pacienty, kteří potřebují ošetření. Toto by se nemělo dít,“ dodal Habicht pro stanici BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám