Hlavní obsah

Biden: Bude to dlouhý boj, ale budeme bránit každý centimetr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden v sobotu prohlásil, že spojence „čeká dlouhý boj proti ruské agresi“. Zároveň odsoudil vpád Rusů na Ukrajinu, pro který podle něj neexistuje žádné ospravedlnění. Důvody uváděné Moskvou označil za „nemravné a cynické“. Šéf Bílého domu to prohlásil během svého projevu při návštěvě polské Varšavy.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Biden během sobotního projevu při návštěvě polské Varšavy

Článek

To, co nyní čeká spojence, přirovnal Biden k boji proti komunismu během studené války. Zdůraznil nicméně, že USA stojí „pevně na straně Ukrajiny“.

„Musíme se na nastalou situaci dívat jasnýma očima – tuhle bitvu nevyhrajeme v řádu dnů ani měsíců. Musíme se připravit na to, že je před námi dlouhý boj,“ prohlásil šéf Bílého domu.

Tenhle muž nemůže zůstat dál u moci.
Joe Biden

Podle Bidena udělal Kreml zahájením války „strategickou chybu a přepočítal se“, když čekal, že Ukrajinci budou ruské vojáky vítat s otevřenou náručí.

Varoval Kreml i před případným dalším postupem na Západ. „Severoatlantická aliance bude v případě útoku bránit každý centimetr území členských států,“ prohlásil Biden.

Během svého proslovu nicméně šéf Bílého domu ujistil Rusy, že je „nepovažuje za nepřátele. Podle něj je invaze na Ukrajinu dílem Kremlu. „Tenhle muž nemůže zůstat dál u moci,“ podotkl Biden.

„Tohle není věc, o které by mohl rozhodovat pan Biden. Jde o volbu občanů Ruské federace,“ komentoval proslov amerického prezidenta podle CNN mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Napětí mezi Ruskem a USA graduje. „Je to řezník,“ pustil se Biden do Putina

Evropa

„Putin je řezník“

Ještě před sobotním proslovem se Biden setkal s ukrajinskými uprchlíky ve Varšavě. Podle agentury AFP dostal otázku, co si myslí o Putinovi „vzhledem k tomu, co ukrajinskému lidu způsobil“. Hlava USA odpověděla velmi stoicky a nevybíravě: „Je to řezník.“

Šéf Bílého domu se tedy rozhodně nedržel zpátky, a to navzdory tomu, že jeho setkání s ukrajinskými uprchlíky na polském Národním stadionu přenášelo živě hned několik televizních stanic.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Vladimir Putin

Na Bidenovu urážku prakticky okamžitě reagoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „Státní představitel by si měl přeci jen zachovat soudnost,“ prohlásil podle agentury TASS. „Podobné osobní urážky zužují okno příležitostí pro naše dvoustranné vztahy za nynější administrativy. Toho si musíme být vědomi,“ zdůraznil mluvčí.

V sobotu Biden svému polskému protějšku Andrzeji Dudovi v souvislosti s probíhající válkou také řekl, že pátý článek Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně bere jako posvátný závazek. Polsko šéf Bílého domu ocenil také za to, že bere velkou část odpovědnosti za řešení uprchlické krize způsobené válkou na Ukrajině na svá bedra.

Článek NATO o společné obraně je posvátný, řekl v Polsku Biden

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám