Hlavní obsah

Strategie Ruska selhala, proto bude dál těžce ostřelovat ukrajinská města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko dál pokračuje v těžkém ostřelování ukrajinských měst, uvedlo v sobotu britské ministerstvo obrany. Bude v tom pokračovat i za cenu nárůstu civilních obětí, aby snížilo své ztráty. Podle britského experta na strategii Philipa O´Briena původní plán invaze selhal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ostřelování města RubežnojeVideo: Reuters

 
Článek

O´Brien, který působí jako profesor strategických studií na Univerzitě St. Andrews upozornil, že se podcenila síla Ukrajiny, když se brala v úvahu jen ruská převaha na papíře.

Zdůraznil, že se Ukrajina připravovala na válku od anexe Krymu a že se ukázalo, že Ukrajinci nechtějí žít pod ruskou diktaturou. Navíc se nezohlednilo, nakolik jsou ruští vojáci ochotní riskovat své životy.

Foto: Ukrainian Ground Forces, Reuters

Zničený dům v Ochtyrce v Sumské oblasti

„Nyní se Rusko musí rozhodnout, co udělá. Buď může dále eskalovat konflikt, nebo ho deeskalovat,“ řekl profesor a dodal, že se současným pojetím nemohou splnit svůj cíl.

Deeskalace ze strany Rusů by podle něj byla nejrozumnější, ale „nezdá se, že by to teď byli ochotni udělat“.

Eskalace podle něj ale znamená přebudovat armádu, anebo použít chemické, biologické či jaderné zbraně. První dva typy jsou však zakázané, a navíc nepříliš účinné.

Foto: Ukrainian Ground Forces, Reuters

Zničený ruský tank v Sumské oblasti

Za stávající situace tak ruské jednotky dál ostřelují obytné čtvrti ve městech, upozornilo britské ministerstvo obrany. A zřejmě v tom budou pokračovat, aby snížilo své ztráty i za cenu stoupajících civilních obětí.

Rusko dá přednost ostřelování a bombardování ze vzduchu před nasazením pěchoty ve městech. Ministerstvo dodalo, že obklíčené nebo téměř obklíčené jsou dále Mariupol, Charkov a Černihiv, které dál čelí ostřelování a náletům.

Ukrajinský generální štáb uvedl, že v noci byl dál ostřelován i Kyjev, u Buči byly nasazeny raketomety BM-21 Grad.

Dále se tvrdě bojovalo u Makarivu, který Ukrajinci dobyli zpět, u Irpině a Hostomelu, kde se stahuje kruh okolo ruských jednotek. Rusové naopak vtrhli do Slavutyče a obsadili ho.

Reklama

Výběr článků

Načítám