Hlavní obsah

Příběh ruské agentky: šperkařka a důstojníci

Právo, zr

Ve svém posledním čísle zveřejnil německý časopis Der Spiegel rozsáhlý investigativní materiál s názvem Putinovi sabotéři: Jak operují agenti Moskvy v Německu. Autoři rozebírají, proč se právě Německo stalo pro ruské zpravodajské služby tak dostupnou zemí.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Infiltrují se do počítačových systémů, špehují politiky, podnikají sabotážní operace, a dokonce zabíjejí ty, kteří se dostali do konfliktu s Moskvou,“ upozorňují autoři článku. Ptají se přitom, proč Německo prozřelo ohledně tohoto nebezpečí až tak pozdě.

Deník popisuje příběh ženy s ruským pasem na jméno Maria Adela Kuhfeldtová Riverová, která léta žila v Evropě, cestovala a podle novinářů pronikla až na základnu NATO v Itálii. „Pět měsíců po svém náhlém zmizení dala znamení, že žije. Přátelům na Facebooku v emotivním příspěvku vzkázala, že se snažila sama před sebou skrývat. Nyní ale musí jít s pravdou ven. Měla rakovinu, napsala,“ popsali historku.

Jako dovoz plynu

Přátelé ze sítě na vzkaz reagovali se znepokojením. Žena však krátce nato opět zmizela a nechala přátele v nejistotě, uvedli s tím, že nemoc i další detaily si podle všeho vymyslela.

V Německu prověřují podezření na špionáž pro Rusko na ministerstvu

Zahraniční

„Skrývání a podvod jsou zřejmě klíčovými prvky její profese: údajná obchodnice, jak se zdá, byla ve skutečnosti špiónka Ruské federace,“ napsal Spiegel, který na případu spolupracoval s italským deníkem La Repubblica a platformami Bellingcat a The Insider.

Žena, která tvrdila, že je návrhářkou šperků, se podle novinářů stala tajemnicí Lion Clubu, kde se scházeli důstojníci NATO, a účastnila se jejich akcí. Podle deníku La Repubblica působila jako agentka ruské vojenské zpravodajské agentury GRU a zaměřovala se na důstojníky NATO v Neapoli.

Podle německých novinářů úřady hrozby dlouho ignorovaly. „Reakce Německa na moskevské špiony dlouho připomínala jeho postoj k dovozu ruského zemního plynu. Zatímco státy východní Evropy, USA a Británie varovaly před operacemi ruských zpravodajských služeb, vlády v Berlíně, Paříži a Římě raději zavíraly oči před blížící se bouří,“ napsal Spiegel.

La Repubblica případ údajné agentky označuje za „nejvíce ohromující akci GRU na italském území“. Podle novinářů měla žena „zamotanou legendu“. Tvrdila, že se narodila v Peru, avšak byla vychovávána v Rusku. Tam se měla dostat v době olympijských her v roce 1980 s peruánskou matkou, která ji ale nechala u ruské rodiny. V Itálii se pak usadila kolem roku 2012, a dokonce se tam vdala.

Ruské špiony prozradila příliš sexy společnice

Evropa

V Neapoli si založila šperkařskou firmu a otevřela si obchod. Velmi aktivně se zapojila do společenského života a pořádala večírky. Když se v roce 2015 stala tajemnicí sdružení Lion’s Club Napoli Monte Nuovo, měla otevřenou cestu mezi vojáky NATO. Sdružení totiž založili a provozovali důstojníci ze společného velitelství NATO a z velitelství šesté flotily amerického námořnictva v Neapoli.

Podle médií při vstupu do Itálie žena použila cestovní doklad s číslem ze stejné série, jako měli další agenti ruské rozvědky GRU, včetně známé dvojice „Petrov a Baširov“, vlastním jménem Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin, kteří své stopy zanechali v britském Salisbury i v českých Vrběticích. Novináři zjistili, že se „agentka“ ve skutečnosti jmenuje Olga Kolobovová a nyní údajně pracuje v Ruském důchodovém fondu.

Čeští a britští policisté se spojili. Vrbětice a Skripala řeší jako jednu kauzu

Domácí

V Itálii Olga-Adela žila údajně přinejmenším deset let. Co konkrétně Rusům sdělovala, investigativci nevypátrali. Poté, co byli odhaleni pachatelé útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru, se v roce 2018 vrátila do Ruska.

Ruské velvyslanectví v Itálii reagovalo na svém kanálu v síti Telegram žertovní kresbou s popiskem v ruštině i italštině: „Pokud všude vidíte ruské špiony, pak možná příliš mnoho čtete list La Repubblica.“

Reklama

Výběr článků

Načítám