Hlavní obsah

Čeští a britští policisté se spojili. Vrbětice a Skripala řeší jako jednu kauzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V kauze Vrbětice založili čeští detektivové společný vyšetřovací tým s britskými policisty. Tím propojili informace z vyšetřování výbuchů ve Vrběticích a útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v Salisbury. Na webu o tom ve čtvrtek informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Foto: Policie ČR

Alexander Petrov a Ruslan Boshirov

Článek

„Pracovní tým českých kriminalistů úzce spolupracuje s britským týmem policistů, kteří vyšetřují otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Salisbury,” uvedl Ibehej.

„Důvodem vytvoření tohoto společného vyšetřovacího týmu je zejména výměna informací o osobách, které jsou pro obě strany podezřelé ze spáchání trestné činnosti,” dodává.

Z otravy Skripala jsou podezřelí agenti ruské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.

Z odškodnění za Vrbětice postaví kraj nový most

Domácí

Čeští kriminalisté pak mají podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni také příslušníci ruské tajné služby GRU. Podle fotografií i jmen z pasů mužů, po nichž česká policie pátrá, jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Dohodu o vytvoření společného vyšetřovacího týmu podepsal za Českou republiku prostřednictvím agentury EUROJUST zástupce Nejvyššího státního zastupitelství a za britskou stranu zástupce justičních orgánů Spojeného království. „O vzniku týmu nebylo možné informovat dříve,” vysvětlil Ibehej.

Reklama

Výběr článků

Načítám