Hlavní obsah

V Německu prověřují podezření na špionáž pro Rusko na ministerstvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá civilní kontrarozvědka BfV prověřuje podezření ze špionáže pro Rusko u dvou vysoce postavených úředníků na německém ministerstvu hospodářství. Informace o tom získal ekonomický deník Handelsblatt z bezpečnostních kruhů. Jako první o podezření psal týdeník Die Zeit.

Foto: Profimedia.cz

Thomas Haldenwang, šéf německé civilní kontrarozvědky BfV

Článek

Podle listu Handelsblatt pracovali oba úředníci ve zvlášť citlivé oblasti, která se zabývala energetickou politikou spolkové vlády. Ministerstvo hospodářství případ předalo kontrarozvědce poté, co pojalo podezření.

Spolkové ministerstvo hospodářství se k případu příliš nevyjadřuje. „Všemi bezpečnostně relevantními indiciemi se vždy zabýváme v těsné koordinaci se Spolkovým úřadem pro ochranu ústavy (BfV) a neprodleně podnikáme případné nezbytné kroky rovněž v koordinaci s úřadem pro ochranu ústavy,“ cituje deník mluvčí ministerstva.

Vývozní cena plynu se letos zdvojnásobí, odhaduje Rusko

Ekonomika

Podle deníku Die Zeit se stali úředníci podezřelými tím, že v návrzích k plynové a energetické politice zastávali nápadně proruské postoje. U témat, jako jsou udělení licence plynovodu Nord Stream 2, zásah státu do společnosti Gazprom Germania a záchrana firmy Uniper, přitom pravidelně trvali na názoru, který se rozcházel s vládou.

Agenti BfV podle německých médií prošli životopisy podezřelých úředníků a narazili na biografické nápadnosti, v jednom případě například na studijní pobyt v Rusku. Zpravodajci zkoumali také cestování podezřelých a kontrolovali, zda jejich lety měly služební důvody, či nikoli. Zpravodajská služba prověřila také soukromá přátelství a osobní vztahy k Rusům. Jednoznačné důkazy o tom, že šlo o špiony, se však údajně dosud nenašly.

Špičkového ruského odborníka na hypersonické střely zatkli pro podezření ze zrady

Evropa

Místopředseda výboru pro tajné služby ve Spolkovém sněmu Roderich Kiesewetter přesto varoval před špionážními pokusy i na dalších ministerstvech. „Určitě je to jen špička ledovce, špionáž se asi týká i jiných ministerstev a institucí,“ řekl politik Křesťanskodemokratické unie (CDU) Handelsblattu. „Dá se tak předpokládat, že Rusko se svým hybridním způsobem jednání a nasazením zpravodajských prostředků mělo zvláště v Německu bohužel opravdu úspěch,“ dodal Kiesewetter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám