Hlavní obsah

Gallupův ústav: Putina odsuzuje většina obyvatel planety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský vpád na Ukrajinu silně poškodil image Kremlu ve světě. V minulém roce odsoudila prezidenta Vladimira Putina většina obyvatel planety - 57 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumů Gallupova ústavu uskutečněných ve 137 zemích světa.

Foto: Profimedia.cz

Kreml.

Článek

Podle The Moscow Times je to poprvé za dobu měření popularity předních světových lídrů, tedy za 15 let. Záporně přitom Putina hodnotili nejen na Západě, který otevřeně kritizuje ruskou agresi, ale také v zemích Společenství nezávislých států (SNS) a v zemích, jejichž vedení se snaží zaujímat k válce na Ukrajině neutrální postoj.

Pro srovnání: mediána negativních ohlasů na ruské vedení za rok 2021 činila 38 procent.

Naopak podíl respondentů, kteří vloni ve vztahu ke Kremlu vyslovili podpůrné stanovisko, klesl k 21 procentům (oproti 33 procentům v roce 2021).

Putin nechtěl expanzi NATO, teď mu na finské hranici poprvé létá americký průzkumný letoun

Zahraniční

Jde o nejnižší ukazatel od počátku měření v roce 2007. I v roce 2014, kdy Rusko anektovalo Krym, byla Putinova podpora o procento vyšší a držela se na 22 procentech. Nejvíce kladných hodnocení ruské vedení dostalo v roce 2020 (34 procent).

Zatímco během vůbec prvního průzkumu tohoto druhu v roce 2007 plných pětatřicet procent dotázaných uvádělo, že nemají dostatek informací potřebných k hodnocení Kremlu, loni to bylo pouhých 18 procent.

Kazachstán: podpora klesla o 30 procent

Pohled na vedení ruského státu se značně proměnil v Kazachstánu. Procento obyvatel, kteří v roce 2022 neschvalovali jeho počínání, se zvýšilo z 20 na 50. A opačně, procento sympatizantů kleslo z 55 na 29.

Jedinou oblastí, kde podíl obyvatel podporujících Putina stále převládá nad těmi, kteří jeho aktivity neschvalují, jsou africké státy jižněji od Sahary, které jsou značně závislé na dovozu potravin z Ruska a Ukrajiny. Podle The Moscow Times se tam Rusko snaží vydávat západní podporu Ukrajiny za hlavní důvod současné potravinové krize.

Přesto i tam počet podpůrců klesl ze 45 procent na 35, zatímco podíl kritiků vzrostl z 21 na 32 procent.

Nálada Rusů kvůli sankcím upadá, roste nespokojenost

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám