Hlavní obsah

Putin nechtěl expanzi NATO, teď mu na finské hranici poprvé létá americký průzkumný letoun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátce poté, co ve čtvrtek Finsko podepsalo zákon o připojení k NATO, vstoupil do finského vzdušného prostoru americký průzkumný letoun. Létal po finsko-ruské hranici se zvláštním zaměřením na Petrohrad, strategické přístavní město. Vstupem Finska získá NATO přes tisíc kilometrů území, na kterém může provádět průzkumy.

Foto: Profimedia.cz

Americký letoun RC-135 Rivet Joint

Článek

Ve čtvrtek podepsal finský prezident Sauli Niinistö zákonné změny potřebné k tomu, aby země mohla vstoupit do NATO. Bezprostředně poté pak poprvé v historii americký letoun RC-135 Rivet Joint uskutečnil let uvnitř finského vzdušného prostoru. Informoval o tom norský web The Barents Observer.

Letoun startoval z letecké základny Mildenhall severně od Londýna, nejprve proletěl nad Pobaltím a poté vstoupil do finského vzdušného prostoru východně od Helsinek. Tam provedl několik obletů, zejména na jihovýchodním konci země směrem k ruskému Ladožskému jezeru a strategickému přístavnímu městu Petrohradu. Poté se vrátil na základnu.

V Petrohradě sídlí velitelství ruského Západního vojenského okruhu a prvky Baltské flotily ruského námořnictva.

Finsko blíž k NATO

Evropa

S výjimkou Finska jsou všechny ostatní země, nad nimiž RC-135 během tohoto letu přelétal, členy NATO. Letoun měl během letu zapnutý systém odpovídačů, takže byl viditelný i pro veřejné systémy sledování letového provozu, například na severu Flightradar24.com, na němž byl vidět pod jménem Jake11. NATO tak získalo přes 1300 kilometrů území, na kterém může provádět průzkum a sledovat ruské záměry.

Právě možné rozšíření Severoatlantické aliance na východ, po zvažovaném pozvání a vstupu Ukrajiny, bylo jedním z argumentů, kterým Moskva ospravedlňovala zahájení invaze na Ukrajinu, v níž pokračuje dodnes.

Když ruský prezident Vladimir Putin vloni v květnu pochopil, že s rozšířením NATO o Švédsko a Finsko nic nenadělá, prohlásil, že pro Rusko není problémem samotné členství severských zemí, ale případné rozmisťování vojenské infrastruktury, které by vyvolalo reakci Moskvy.

Foto: Mapy.cz

Po definitivním vstupu Finska do NATO získá Aliance plný přístup ke kontrole hranice s Ruskem, která měří zhruba 1340 kilometrů

Finsku k přijetí do NATO chybí jen souhlas maďarských a tureckých zákonodárců. V pondělí 27. března má finskou žádost projednávat maďarský parlament, premiér Viktor Orbán oznámil, že jeho vládnoucí strana Fidesz žádost jednomyslně podpoří.

O přistoupení Švédska, které loni podalo přihlášku do Aliance společně s Finskem, rozhodne strana premiéra Viktora Orbána později.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan minulý týden po jednání s finským prezidentem Niinistöem řekl, že země zahájí ratifikaci. Erdogan dodal, že doufá, že zákonodárci vstup Finska schválí před květnovými prezidentskými a parlamentními volbami v Turecku. Švédský přístup do NATO zatím Ankara blokuje.

Orbánův Fidesz jednomyslně podpoří vstup Finska do NATO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám