Hlavní obsah

Systematické mrzačení genitálií. Záchranáři v OSN popsali brutální sexuální násilí Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na půdě OSN byly v noci na středu předloženy důkazy o brutálním sexuálním násilí teroristů z Hamásu při útoku na Izrael podniknutém 7. října. Zveřejněny byly i šokující detaily o mrzačení genitálií. Zazněla kritika lidskoprávních organizací, které k tomu mlčí. Americký prezident poté vyzval k jednoznačnému odsouzení těchto činů.

Foto: Profimedia.cz

Palestinští teroristé s tělem Shani Loukové

Článek

Komise OSN, která vyšetřuje válečné zločiny spáchané oběma stranami, uvedla, že se bude soustředit na sexuální násilí spáchané Hamásem 7. října. Na schůzi OSN bylo na 800 lidí, včetně diplomatů z desítek zemí, kteří zhlédli videa z policejních výslechů záchranářů popisujících znetvořené genitálie a střelbu do prsou žen.

Dva záchranáři vystoupili osobně. Simcha Greinman, který shromažďoval těla obětí a lidské pozůstatky v areálu festivalu Supernova, popsal, že u dvou těl zaznamenal znetvoření genitálií, jedna žena měla „hřebíky a další objekty“ v pochvě a další tak znetvořené genitálie, že „jsme nemohli identifikovat, jde-li o muže, či ženu“. Uvedl, že také objevil tělo ženy nahé od pasu dolů, která měla v ruce nastražený odjištěný granát.

Šari Mendesová, které připravovala těla k pohřbům, uvedla, že vedoucí jejího týmu „viděl několik vojaček, střelených do klína, do intimních partií, do vagíny a střelených do prsou“. „Vypadá to jako systematické mrzačení genitálií určité skupiny obětí,“ dodala podle listu The Guardian.

Mezinárodní organizace mlčí k brutalitě útoku Hamásu, stěžuje si izraelská první dáma

Blízký a Střední východ

Vedoucí oddělení izraelské policie pro vyšetřování mezinárodních zločinů Meni Binjamin v rozhovoru pro New York Times tento týden uvedl, že byly radikály z Hamásu znásilněny desítky žen a několik mužů: „Vyšetřujeme sexuální zločiny spáchané jak na ženách, tak na mužích. Spáchána byla mimořádně brutální znásilnění. Nejextrémnější sexuální zneužívání, jaké jsme kdy viděli na mužích i ženách.“

Lidskoprávní organizace mlčí

Newyorská senátorka Kirsten Gillibrandová ve svém vystoupení na schůzi OSN připomněla video, na němž bojovníci Hamásu vytahují na korbu džípu mladou ženu, jejíž klín je zkrvavený.

Přidala se k těm, kteří vyzvali aktivisty, aby odsoudili Hamás: „Když vidím seznam organizací hájících ženská práva, které neřekly nic, málem jsem se zadusila. Kde je solidarita?“

List The Guardian nicméně upozornil, že komisi bude brzdit skutečnost, že s ní Izrael nespolupracuje, protože ji považuje za protiizraelskou. V minulosti se totiž zaměřovala především na zločiny izraelských vojáků.

Biden: To se musí odsoudit bez vytáček

„Zprávy o znásilňování, opakovaném znásilňování žen, o mrzačení jejich těl, když ještě byly naživu, o hanobení těl mrtvých žen, o tom, že teroristé z Hamásu způsobují ženám a dívkám co největší bolest, jakou jen lze, a až pak je zabíjejí, jsou otřesné,“ řekl Joe Biden v Bostonu. Důkazy podle něj svědčí o „nepředstavitelné krutosti“.

„Svět se nemůže jen dívat, co se děje. Je to na nás všech – na vládě, mezinárodních organizacích, občanské společnosti i podnikatelských kruzích – plnou silou odsoudit sexuální násilí teroristů z Hamásu bez vytáček a bez výjimek,“ prohlásil Biden.

Hamás obvinění odmítl a na svém telegramovém kanálu odsoudil Bidenova prohlášení jako lživá obvinění. Podle něj se americký prezident přidal k izraelské snaze zakrýt válečné zločiny Izraele v Gaze, páchané s americkou podporou.

I znásilnění může být válečný zločin

Zbytečná válka

Reklama

Výběr článků

Načítám