Hlavní obsah

Bezpečnostní záruky může dát Ukrajině jen Rusko, říká zvráceně Medveděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Šance přijetí Ukrajiny do NATO se rovná nule. Jedině Rusko je schopné poskytnout jí bezpečnostní záruky, tvrdí bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Foto: Profimedia.cz

Ruský exprezident Dmitrij Medveděv

Článek

„Každému je jasné, že žádný soused jim neposkytne záruky, i kdyby Rusko sebevíc nesnášel. Nikdo teď Ukrajinu do NATO nepřijme. V Alianci jsou rusofobové, ale ne sebevrazi. Tohle je přímý důsledek speciální vojenské operace,“ napsal Medveděv na sociální síti Telegram.

Průlom? Ukrajina o vstup do NATO neusiluje. Krym a Donbas můžeme probrat, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Bývalý ruský prezident dodal, že jediným státem, který Ukrajině může poskytnout bezpečnostní záruky, je právě Rusko. Na takový krok ale ukrajinská vláda, podle Medveděva motivována západními penězi, nepřistoupí.

Rusko před vpádem svých vojsk do sousední země požadovalo po alianci, aby do svých řad Ukrajinu nepřijímala.

Kremlu začalo vadit rozšiřování NATO na východ. Vzhledem k agresi Ruska ale žádost o přijetí do NATO předali zástupci Švédska a Finska, dvou dosud neutrálních zemí.

Postoj Ruska se změnil. Vadil by už i vstup Ukrajiny do Evropské unie

Evropa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se naděje na vstup své země do NATO vzdal, alespoň to tvrdil už v březnu. Podal ale přihlášku do Evropské unie. Ukrajině byl na konci června udělen kandidátský status.

Rusko původně reagovalo tak, že vstup Ukrajiny do EU by Kremlu nevadil, protože ji na rozdíl od NATO nepovažuje za vojensko-politický blok.

V polovině května, zhruba měsíc a půl před udělením kandidátského statusu Ukrajině, však zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij uvedl, že se ruský postoj změnil a vadil by už i vstup Ukrajiny do EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám