Hlavní obsah

Útočníky z Kapitolu bych omilostnil, ujistil Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump by v případě znovuzvolení omilostnil své radikální příznivce, kteří 6. ledna 2021 vtrhli do budovy Kongresu. „Mám na mysli úplné omilostnění s omluvou mnoha lidem,“ řekl Trump, aniž zmínil, zda tím myslí všechny účastníky nepokojů. „Finančně podporuji lidi, kteří jsou neuvěřitelní, a vlastně před dvěma dny byli v mé kanceláři, takže na ně velmi myslím. To, co jim udělali, je ostudné,“ řekl exprezident konzervativní rozhlasové moderátorce Wendy Bellové.

Foto: Reuters

Záběry z útoku na Kapitol 6. ledna 2021

Článek

Za násilí v Kapitolu ve čtvrtek padl dosud nejvyšší trest, když někdejšího newyorského policistu Thomase Webstera soud poslal na deset let do vězení. Muž, který mimo jiné na člena ochranky útočil železnou tyčí a snažil se mu vydloubnout oči, se původně hájil tím, že jednal v sebeobraně.

„Přišlo mi, jako bych byl já policista a on protestující,“ prohlásil podle listu The New York Times u soudu Webster. Soudce Amit Mehta zdůvodnil výši verdiktu i tím, že terčem útoku byla kromě člena ochranky také demokracie.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

Událostmi se stále zabývá speciální vyšetřovací výbor Sněmovny reprezentantů. Ten v létě předložil sérii výpovědí a důkazů, z nichž vyplývá, že Trump dav podporoval v pochodu na Kapitol a následně ignoroval prosby svého okolí, aby vyzval k zastavení násilí. O případném trestním oznámení na Trumpa však nakonec musí rozhodnout ministerstvo spravedlnosti.

Útok na Kapitol v číslech

  • Obviněných je téměř 900.
  • Při vpádu do Kapitolu zemřelo pět lidí.
  • Justice už podle stanice NPR obvinila nejméně 875 lidí.
  • Vinu zatím přiznalo 370 z nich.

Spekulace přiživil zeť

Opětovná prezidentská kandidatura Trumpa ve volbách v roce 2024 se očekává, ačkoliv ji zatím neoznámil. Spekulace nově přiživil jeho zeť Jared Kushner, který včera prohlásil, že Trump o prezidentské obhajobě „zjevně uvažuje“.

Bývalý policista dostal 10 let za nepokoje u Kapitolu

Amerika

Pokud by se tak stalo, byl by zřejmě jasným favoritem ve své republikánské partaji. Zhruba 59 procent republikánských voličů si přeje, aby znovu usiloval o Bílý dům, ukázal tento týden společný průzkum listu USA Today a agentury Ipsos. Nynější prezident Joe Biden u svých demokratů tak populární není – druhé funkční období si přeje jen 44 procent spolustraníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám