Hlavní obsah

Za útok na Kapitol půjde Texasan na sedm let do vězení. Vyhrožoval šéfce komory i vlastním dětem

– Washington

Americký soud v pondělí poslal na sedm let a tři měsíce do vězení muže z Texasu, který 6. ledna 2021 vnikl do areálu Kapitolu se zbraní, přilbou a neprůstřelnou vestou. Informuje o tom agentura AP, podle níž je to zatím nejdelší trest odnětí svobody v procesech s výtržníky, kteří loni zaútočili na sídlo Kongresu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z útoku na Kapitol 6. ledna 2021Video: Reuters

 
Článek

Guy Reffitt byl prvním člověkem, jenž stanul před soudem za útok, při němž příznivci tehdejšího republikánského prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na sídlo Kongresu ve snaze zabránit formálnímu potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Protest před Kongresem 6. ledna

Porota Reffitta shledala vinným letos v březnu v pěti bodech obžaloby, včetně vniknutí do areálu Kapitolu se zbraní a z maření úředního postupu. Prokázalo se podle ní mimo jiné to, že Reffitt byl na půdě Kapitolu ozbrojený pistolí, bránil Kongresu v jeho práci a také bránil výkonu spravedlnosti, když později vyhrožoval svým dvěma náctiletým dětem kvůli případnému udání na policii.

Foto: Dana Verkourteren, ČTK/AP

Guy Wesley Reffitt před americkým soudem.

Trump se při protestech před Kapitolem rozhodl nejednat. Ignoroval výzvy k zásahu

Amerika

Jeho dnes 19letý syn nakonec svého otce nahlásil Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) a také proti němu svědčil u soudu. „Řekl: 'Jestli mě udáš, jsi zrádce a zrádce se střílí,' popsal Jackson Reffitt porotcům.

„Vyvleču Pelosiovou za kotníky” 

Podle prokurátorů Texasan řekl dalším členům krajně pravicové skupiny Three Percenters, že chce šéfku Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou vyvléct z Kongresu za kotníky tak, aby se po cestě hlavou udeřila o každý schod, píše agentura AP.

Soudkyně Dabney Friedrichová muži vyměřila trest vězení v délce 87 měsíců. Jde o zatím nejdelší trest v procesech souvisejících s výtržnostmi v Kongresu.

Trumpův exporadce Bannon překvapivě otočil, chce svědčit k útoku na Kapitol

Zahraniční

Soud dříve poslal na pět let a tři měsíce do vězení dva muže, kteří zaútočili na policisty. Reffittovi soudkyně také zakázala stýkat se s militantními skupinami a nařídila mu podstoupit psychiatrickou léčbu. „V demokracii respektujeme pokojné předání moci,” prohlásila.

Foto: Leah Millis, Reuters

Příznivci Donalda Trumpa loni 6. ledna před budovou Kapitolu

FOTO: Leah Millis, Reuters

Z trestných činů souvisejících s útokem na Kapitol bylo podle AP obviněno více než 840 osob. Přes 340 z nich přiznalo vinu, většinou za přestupky. Kolem 220 z nich bylo odsouzeno, přičemž téměř polovina dostala vězení. Přibližně 150 dalších osob čeká soud. Reffitt je jedním ze sedmi obžalovaných z výtržností v Kapitolu, kteří se zatím dostali před porotu. Porotci všech sedm z nich jednomyslně odsoudili ve všech bodech obžaloby.

Reklama

Výběr článků

Načítám