Hlavní obsah

Bývalý policista dostal 10 let za nepokoje u Kapitolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý newyorský policista Thomas Webster byl odsouzen k 10 letům vězení za násilí při nepokojích v Kapitolu loni 6. ledna. Dav příznivců končícího prezidenta Donalda Trumpa tehdy vtrhl do sídla amerického Kongresu. Je to dosud nejdelší trest.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Trumpovi příznivci se 6. ledna vrhli na budovu Kongresu.

Článek

Soudní porota ve Washingtonu podle agentury Reuters šestapadesátiletého Webstera uznala vinným už květnu, kdy odmítla argument obžalovaného, že jednal v sebeobraně, když udeřil washingtonského policistu tyčí a povalil jej k zemi.

Webster u soudu obviňoval strážníka Noaha Rathbuna z vyprovokování násilí. Porota ovšem v květnu uznala jeho vinu ve všech šesti bodech obžaloby včetně napadení „nebezpečnou zbraní“.

Desetileté odnětí svobody je nejdelším trestem uděleným v souvislosti s nepokoji v Kapitolu. Dosavadním rekordem bylo 63 měsíců za mřížemi, které soudce uložil rovněž za potyčky s policisty. Obžalovaný Robert Palmer ovšem na rozdíl od Webstera přiznal vinu a u soudu uvedl, že se za své činy stydí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám