Hlavní obsah

Trumpův exporadce Bannon překvapivě otočil, chce svědčit k útoku na Kapitol

Washington

Někdejší poradce bývalého prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon chce vypovídat před výborem americké Sněmovny reprezentantů, který vyšetřuje loňský útok na Kapitol. Informovala o tom v neděli místní média. Bannon dosud spolupracovat s výborem odmítal, za což by měl za týden stanout před soudem.

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Trumpův bývalý klíčový poradce Steve Bannon

Článek

V dopise, z něhož citovala například televize CBS Bannonův právník Robert Costello uvedl, že jeho klient je „ochoten a chce svědčit“ před výborem a že preferuje veřejné slyšení. Procedura ale obvykle dosud začínala neveřejným výslechem, napsal server BBC. Výslech Bannona by mohl vnést nové skutečnosti do vyšetřování událostí z loňského ledna.

Bývalá pracovnice Bílého domu: Trump 6. ledna nedbal varování, chtěl ke Kapitolu

Zahraniční

Trump loni vyzval někdejší členy své administrativy, aby s vyšetřovacím výborem nespolupracovali. V sobotu ale podle televize CNBC Bannona ve změně postoje podpořil. „Sledoval jsem, jak nespravedlivě bylo s vámi zacházeno, jak jste museli vynakládat velké částky na právní služby a poplatky a jakým traumatem si musíte projít kvůli lásce k vlasti a respektu k úřadu prezidenta,“ napsal podle CNBC Trump v dopise, který Costello spolu s vlastním vyjádřením zaslal sněmovnímu výboru.

U budovy Kongresu se loni 6. ledna shromáždily tisíce Trumpových příznivců nespokojených s výsledkem prezidentských voleb a stovky z nich vtrhly dovnitř. V té době právě začínala volební schůze obou komor, které měly formálně potvrdit výsledky prezidentských voleb z listopadu 2020, jež vyhrál demokratický kandidát Joe Biden. Tvrdé střety výtržníků s policisty si vyžádaly pět obětí a přes sto zraněných. Ministerstvo spravedlnosti od té doby stíhá účastníky nepokojů, z nichž mnozí si už vyslechli tresty.

Výsměch spravedlnosti, kritizuje Trump vyšetřování útoku na Kapitol

Amerika

Skoro rok zvláštní sněmovní výbor vyšetřuje pozadí útoku a snaží se objasnit roli Trumpa a jeho spojenců v této události. Před kongresmany už vypovídalo na 1000 svědků, včetně lidí blízkých exprezidentovi (jeho nejstarší dcera Ivanka, její manžel Jared Kushner či Donald Trump mladší). Jiní Trumpovi spolupracovníci vypovídat odmítli, kromě Bannona například i někdejší personální šéf Bílého domu Mark Meadows nebo bývalý manažer sociálních sítí v Bílém domě Daniel Scavino.

Bannon čelí kvůli tomu dvěma obviněním, která by mohl už 18. července řešit soud. Jedno se týká ignorování předvolání ke slyšení a druhý neochoty dodat dokumenty, které po něm vyšetřovací výbor požadoval. Každý z těchto zločinů by Bannonovi mohl vynést až roční trest vězení. Podle CNBC zatím není jasné, jak by případná Bannonova výpověď před výborem ovlivnila jeho stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám