Hlavní obsah

Jak Amerika volila svého 45. prezidenta

Aktualizováno

Miliardář a republikánský kandidát Donald Trump se stal 45. prezidentem Spojených států. Trump porazil bývalou první dámu USA Hillary Clintonovou ve všech klíčových státech, o nichž se předpokládalo, že rozhodnou. Po Floridě vyhrál v Ohiu, Severní Karolíně a nakonec i v Pensylvánii. Hranici 270 volitelů překročil poté, co televize CNN ohlásila jeho vítězství ve Wisconsinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odpůrci Trumpa zorganizovali protesty Video: Reuters

 
Článek

Vážení čtenáři, tímto končíme náš on-line přenos z voleb amerického prezidenta. Další informace k povolebnímu dění najdete v našem průběžném zpravodajství. Děkujeme za pozornost.

17:41 - Hillary Clintonová zahajuje svůj povolební projev.[celá zpráva]

15:24 - Hillary Clintonová s očekávaným projevem k výsledku voleb vystoupí o hodinu později, než původně avizovala. Tedy v 16:30 SEČ.

14:31 - Poražená demokratka Hillary Clintonová vystoupí s projevem k výsledku voleb v 15:30 SEČ.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Protesty proti Donaldu Trumpovi

13:10 - Protesty uspořádali také studenti Kalifornské univerzity v nedalekém Berkeley. Demonstrace ohlásilo i město Davis severovýchodně od San Franciska.

12:05 - V ulicích Oaklandu v Kalifornii probíhají spontánní demonstrace proti nově zvolenému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Do ulic vyšlo okolo stovky převážně mladých lidí a televize Fox News informuje o blíže nespecifikovaném počtu zapálených aut. Televize NBC referuje o stovkách lidí.

11:34 - Donaldu Trumpovi už volal také dosluhující americký prezident Barack Obama. Televizi CNN to řekla manažerka jeho volební kampaně Kellyanne Conwayová. Prezidenti si podle ní „skvěle popovídali“ a brzy se sejdou ve Washingtonu. Oficiálně Bílý dům ještě nereagoval.

10:04 - Ke zvolení prezidentem USA blahopřál Trumpovi generální tajemník NATO Stoltenberg. Uvedl, že silná Aliance je dobrá pro Spojené státy i pro Evropu.

9:57 - Ruský prezident Vladimir Putin zaslal Donaldu Trumpovi blahopřejný telegram. Doufá ve spolupráci zaměřenou na vyvedení rusko-amerických vztahů z krize a také na řešení aktuálních mezinárodních problémů a na hledání účinných odpovědí na výzvy globální bezpečnosti.

09:11 - Trump ve svém prvním projevu slíbil, že bude prezidentem všech Američanů. Vyzval k jednotě a požádal i ty, kdo ho nevolili, o podporu. [celá zpráva]

08:44 - Donald Trump vyhrál v Arizoně, uvedla CNN. Získal dalších jedenáct hlasů volitelů. 

08:42 - Navzdory prohlášení, že v příštích hodinách veřejně nevystoupí, telefonovala Hillary Clintonová Donaldu Trumpovi. Uznala porážku a pogratulovala Trumpovi k vítězství. Informovala o tom CNN.

08:32 - Donald Trump překročil potřebnou hranici 270 volitelů a je novým prezidentem USA. Podle stanice CNN zvítězí i ve Wisconsinu.[celá zpráva]

8:21 - Donald Trump přijel do svého ústředí v Trump Tower na Manhattanu.

08:03 - Volební manažer Clintonové John Podesta rozpustil shromáždění příznivců v kongresovém sále v New Yorku a poslal je domů spát. Uvedl, že „se stále sčítají hlasy a každý hlas se počítá” a štáb a Clintonová se už dnes v noci vyjadřovat nebudou.

John Podesta oznamuje příznivcům, že Hillary Clintonová už v noci nevystoupí.

08:01 - Clintonová vítězí v Maine, uvedla stanice NBC. Získala tři volitele, Trump jednoho. Ve státě není většinový systém.

07:41 - Trump vyhraje i na Aljašce. Zbývá mu získat už jen tři volitele.

07:40 - Trump podle agentury AP vítězí v Pensylvánii a prezidentské křeslo má téměř jisté.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek americké volby prezidenta

07:27 - V Pensylvánii zbývají sečíst tři procenta hlasů, v Michiganu 19 procent. V obou zemích vede Trump. Tím by získal 36 volitelů a stal se prezidentem.

07:08 - Donald Trump vyhraje také v Utahu, potvrdila CNN.

06:53 - Trump se Clintonové vzdálil v Pensylvánii. Po sečtení 95 procent vede o půl procentního bodu.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Zklamaní příznivci Hillary Clintonové

06:30 - Clintonová zvítězí v Nevadě, předpověděl server Politico.

06:26 - Rozdíl v počtu odevzdaných hlasů mezi kandidáty je v některých státech velice těsný. V New Hampshire je to nyní jen 18 hlasů.

06:14 - Clintonová v Michiganu snížila ztrátu na pouhých pět desetin procenta.

06:10 - Podle CNN Trump získal i stát Iowa.

06:08 - Business Insider si všímá, že kanadskému imigračnímu úřadu během sčítání hlasů spadly webové stránky. [celá zpráva]

Foto: Mike Segar, Reuters

Stoupenec Donalda Trumpa oslavuje

Foto: Carlos Barria, Reuters

Zklamaní příznivci Hillary Clintonové v New Yorku

06:05 - Clintonová v Pensylvánii po sečtení 89 procent vede, ale jen o necelé procento. V Michiganu zhruba procento a půl ztrácí, přičemž sečteno je 64 procent hlasů.

05:59 - Lidé v Trumpově ústředí v New Yorku netrpělivě čekají na vítězství. Dav v průběhu večera podle CNN skandoval také: Zavřete ji. Trump během kampaně prohlásil, že když vyhraje, nařídí zvláštní vyšetřování Clintonové, protože by měla sedět ve vězení.

05:44 - Trump vítězí v Georgii, získává tak dalších 16 volitelů.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Příznivkyně demokratů během zveřejňování volebních výsledků

05:39 - Zdá se, že o vítězi rozhodne výsledek v Michiganu, kde nyní vede Trump o jedno procento. Podle CNN však ale ještě nezačaly ve velkém proudit výsledky z Milwaukee, kde dominují demokratičtí voliči.

05:31 - Trump zvítězí i ve Wisconsinu, potvrdila Fox News.

05:10 - Trump vyhraje v Utahu.

05:05 - Clintonová zvítězí ve Washingtonu a Oregonu, uvedla NBC. Trump podle CNN vyhraje v Severní Karolíně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demokraté sledují výsledky volebVideo: Reuters

05:01 - V Kalifornii i na Havaji zvítězí Clintonová, v Idahu Trump, předpověděla CNN.

05:00 - Končí hlasování v pěti dalších státech včetně Kalifornie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američané na Times Square sledují výsledky volebVideo: AP

04:52 - Trump vyhraje na Floridě, předpověděla AP. Fox News dodala, že zvítězí také v Severní Karolíně. Oba státy jsou považovány za klíčové.

Poslední demokrat, který ztratil Floridu, a přesto se nakonec do Bílého domu dostal, byl Bill Clinton.

Foto: Mike Segar, Reuters

Příznivci Donalda Trumpa se objímají.

04:41 - Pozornost je nyní upřena na Pensylvánii, Michigan a Wisconsin. Zatímco v prvním státě vede Clintonová, tak v dalších dvou vede její soupeř. Přitom to dosud byly státy, kde dominovali demokraté, takže se očekávalo vítězství Clintonové.

04:31 - Clintonová zvítězí ve Virginii, uvedla agentura Reuters. NBC doplnila, že vítězství čeká na Clintonovou rovněž v Coloradu.

04:26 - Trump získá důležité Ohio, oznámila CNN.

04:23 - Trump průběžně vede i v Michiganu a Wisconsinu, kde v posledních volbách dominovali demokraté.

04:09 - Agentura Reuters předpovídá Trumpovo vítězství v Missouri. Potvrdila to také CNN.

04:00 - Skončily volby v dalších státech. Trump podle předpovědi CNN zvítězí v Montaně.

03:45 - Clintonová podle předpovědi Fox News zvítězí v Novém Mexiku.

03:38 - Noviny New York Times nyní přisuzují Trumpovi větší šanci na vítězství. Až dosud předpovídaly větší šance Clintonové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Uzavření volební místnosti v New YorkuVideo: Reuters

03:31 - Donald Trump vyhraje Louisianě a získá tak osm volitelů, oznámila agentura AP. Předpověď potvrdila CNN.

03:27 - První sčítání v dalším důležitém státě Pensylvánie ukazuje na vedení Clintonové 60,2 % : 36,4 %. Sečteno je ale jen 12 procent hlasů.

03:24 - Hillary Clintonová vyhraje v Connecticutu, uvedla televize Fox News ve svém odhadu. Předpověď později potvrdila CNN.

03:21 -  Současně s prezidentskými volbami probíhají i volby do Kongresu. Republikán Todd Young vyhrál křeslo senátora za Indianu, které může být klíčové pro udržení těsné republikánské většiny v Senátu. Před šesti lety křeslo v Indianě získali demokraté, když Young prohrál. [celá zpráva]

03:12 - Trump zvítězí také v Texasu a Arkansasu, předpověděla CNN.

03:04 - Trump vede i v klíčovém Ohiu a dotáhl se na Clintonovou v Severní Karolíně, která je dalším ze států, kde se má o celkovém výsledku rozhodnout.

Foto: Alex Wroblewski, Reuters

O výsledcích voleb informuje i světelná projekce na Empire State Building v New Yorku.

03:01 - Clintonová podle CNN vyhraje v New Yorku, Trump v Kansasu, Nebrasce, Wyomingu, Severní a Jižní Dakotě. Fox News odhaduje ještě Trumpovo vítězství v Texasu. Clintonová podle agentury AP zvítězí v Illinois.

03:00 - Uzavřely se volební místnosti v dalších 14 státech včetně Arizony, New Yorku a Texasu.

02:49 - Na Floridě je sečteno 91 procent hlasů. Trump vede 49,1 % : 47,8 %. Na vyhlášení vítěze je ale pořád ještě brzy, v některých klíčových okresech je sečtena jen menšina hlasů.

02:34 - Hlasování zatím potvrzuje předvolební odhady, že rozdíl mezi Trumpem a Clintonovou bude těsný. Dosud mají kandidáti také téměř shodný počet volitelů.

02:32 - Trump vyhraje v Jižní Karolíně, potvrdila CNN. Vítězství ho čeká také v Alabamě.

02:30 - Clintonová je na cestě k vítězství v Severní Karolíně a v Ohiu. Trump ale překvapivě výrazně vede ve Virginii a zvýšil náskok na Floridě.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Příznivci demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové v New Yorku sledují dílčí výsledky voleb

02:15 - Souboj na Floridě je velmi vyrovnaný. Po sečtení 85 procent chvíli znovu vedl Trump o několik tisíc hlasů, následně se zase vedení ujala Clintonová. Procentuálně je rozdíl téměř mizivý.

02:06 - Na Floridě je sečteno 77 procent hlasů. Clintonová stále vede těsným rozdílem 49,1%  : 48 %.

02:02 - Clintonová zvítězí v Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware, District of Columbia, přepověděla CNN. Trumpovi přisuzuje vítězství v Oklahomě, Tennessee, a Mississippi.

02:00 - Uzavřely se další volební místnosti v 16 státech. Hlasování skončilo i ve zbytku Floridy, ale také třeba v dalším klíčovém státě Pensylvánii. Uzavřely se také místnosti ve státech jako Alabama, Connecticut, Delaware, Massachusetts a Missouri.

01:57- Trump začíná tahat za kratší konec. Na klíčové Floridě dál vede Clintonová poměrem 49,9% : 47,3%, přičemž sečteno je už 72 procent hlasů. Také v dalším důležitém státě, v Severní Karolíně, Clintonová průběžně vyhrává 49,7%: 48% (sečteno 28 procent hlasů). Clintonová průběžně vítězí i v Ohiu.

01:55 - Trump podle televize Fox vyhrál v Jižní Karolíně, čímž získal ke stávajícím 24 volitelům devět dalších. Clintonová má zatím tři volitele.

01:52 - Velmi těsné výsledky po sečtení 24 % hlasů v Severní Karolíně: Trump má 49 %, Clintonová 48,7 %.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Příznivci Clintonové na kongresovém sále v New Yorku

01:50 - Po sečtení 65 procent hlasů na Floridě vede znovu Clintonová poměrem 49,2% : 47,9%.

01:45 - Na Floridě je sečteno 55% hlasů. Trump vede 49,7%  : 47,4%.

01:32 - Trump na Floridě znovu průběžně vede. Rozdíl mezi ním a Clintonovou je těsný.

01:30 - Trump vyhraje v Západní Virginii, předpověděla CNN.

01:30 - Konec hlasování v Severní Karolíně, Ohiu a Západní Virginii.

01:26 - Clintonová zvrátila vývoj na Floridě. Vede poměrem 49,5% :  47,7%. Sečteno je už 30 procent hlasů. Nevyhraje-li Trump na Floridě, bude mít celkové vítězství jen obtížně na dosah, upozorňují komentátoři.

Foto: Jonathan Alcorn, Reuters

Muž ve volební místnosti v Hawthornu v Kalifornii zřízené ve velkoobchodě s matracemi

01:22 - Trump si udržuje náskok na důležité Floridě. Po sečtení 15 procent hlasů vede poměrem 51 % : 46 %.

01:16 - Trump po sečtení dvou procent hlasů na Floridě vede 58,5 % ku 30,2 %. Jak ale upozornila CNN, výsledky jsou ze dvou konzervativních okresů na severu.

Ve Virginii je souboj vyrovnaný. Po sečtení teprve procenta hlasů vede Clintonová – 49,5 % ku 45,5 %.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Stoupenci Donalda Trumpa

01:13 - Trump zatím získal hlasy 19 volitelů, Clintonová tří. O prezidentovi rozhodují hlasy těchto volitelů, kterých má každý americký stát úměrně počtu obyvatel. Výsledek v těchto státech není překvapivý, předpokládaly ho předvolební průzkumy veřejného mínění.

01:00 - Trump podle CNN vyhraje v Indianě a Kentucky. Clintonová vyhraje ve Vermontu.

Pro Trumpa to znamená zisk 19 volitelů, pro Clintonovou tří. Vítězný kandidát si musí zajistit nejméně 270 volitelů.

Foto: ČTK/AP

Silnici před mrakodrapem Trump Tower celý den blokují nákladní vozy.

01:00 - Skončily volby v Georgii, Jižní Karolíně, Vermontu, Virginii a ve většině Floridy.

00:35 - Mluvčí George Bushe ml. popřel, že by exprezident s manželkou Laurou hlasoval pro Hillary Clintonovou. Nepodpořili však ani republikána Trumpa, rozhodli se nehlasovat. To je rána pro Trumpa ve chvíli, kdy většina USA stále ještě volí. [celá zpráva]

Bushovi svůj hlas odevzdali pouze ve volbách do Kongresu, které na mnoha místech probíhají současně.

Foto: ČTK/AP

Volby v hlavním městě Virginie Richmondu

00:21 - První výsledky ze státu Indiana favorizují Trumpa nad Clintonovou v poměru 69,3 % ku 27,5 %.

00:10 - Trump po sečtení prvního procenta hlasů v Kentucky vede poměrem 79,1 % : 18 %.

Svědkyně zachytila převoz Trumpovy sochy do miliardářova ústředí v Trump Tower na Manhattanu.

00:08 - Hlasování bude prodlouženo v jedné z volebních místností ve městě Grand Prairie v Texasu, kde zemřel z přirozených příčin člen volební komise. Hlasovat zde nebylo možné asi dvě hodiny.

00:06 - Indiana a Kentucky sčítají hlasy.

00:00 - Uzavírají se první volební místnosti na východním pobřeží a začíná sčítání. Jinde hlasování ještě pokračuje a bude ukončováno podle časových pásem.

23:50 - Volby provází velký zájem voličů. Jeden z klíčových států Georgia dokonce zaznamenal rekordní účast. Původní odhady hovořily o tom, že by mohlo přijít hlasovat 120 až 140 miliónů z 231,6 miliónu lidí oprávněných volit.

Foto: ČTK/AP

Muž v doprovodu dětí hlasuje v Heleně, hlavním městě Montany.

23:45 - Clintonovou mírně favorizovaly téměř všechny předvolební průzkumy.

Internetový průzkum agentur Reuters a Ipsos zjistil, že tři čtvrtiny lidí se domnívají, že USA potřebují silnou osobnost ve svém čele. Současně si ale 68 procent dotázaných myslí, že tradiční strany a politici se nestarají o obyčejné lidi.

23:10 - Jak Trump, tak Clintonová budou sledovat výsledky voleb na newyorském Manhattanu, Trump ve svém mrakodrapu Trump Tower. Clintonová je nyní na cestě z domovského města Chappaqua.

Související témata:

Foto: Aaron Josefczyk, Reuters

Voliči v Ohiu

Foto: Charles Mostoller, Reuters

Delegát na sjezdu demokratů s transparentem Bernieho Sanderse.

Foto: Jonathan Drew, ČTK/AP

Vyhořelá kancelář republikánů v Hillsborough

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Mount Rushmore s vytesanými potréty amerických prezidentů

Reklama

Související články

Pár míst na mapě USA. A nakonec určí vše

Ačkoliv Američané a s nimi velká část světa sledují prezidentské volby se zatajeným dechem, ve většině států je vlastně výsledek známý dlouho dopředu....

Výběr článků

Načítám