Hlavní obsah

Prezident USA

Foto: Profimedia.cz
Článek

Funkce prezidenta představuje nejvyšší post ve Spojených státech amerických. Jeho držitel patří k nejmocnějším lidem na světě. Řídí výkonnou moc, je vrchním velitelem ozbrojených sil.

Do úřadu může být zvolen rodilý Američan (narozený na takovém území USA, které automaticky novorozencům garantuje občanství). Musí mu být alespoň 35 let a je nezbytné, aby alespoň 14 let žil v USA.

Volby amerického prezidenta 2024

Konec volebního období současného prezidenta Joe Bidena se blíží, což znamená, že Ameriku čekají prezidentské volby. V pořadí již 60. volby jsou plánovány na 5. listopadu 2024. Přečtěte si seznam kandidátů.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Volby a Sbor volitelů

Prezident je volen ve dvou krocích, nejprve hlasují Američané ve všech 50 státech a v hlavním městě Washingtonu, D.C. Na základě těchto výsledků členové Sboru volitelů hlasují o hlavě státu. Úřad se obsazuje na 4 roky. Od 20. ledna 2021 stojí v úřadě Joe R. Biden Jr. jako 46. americký prezident.

Ve skutečnosti ve funkci bylo 45 různých lidí. Grover Cleveland je totiž počítaný dvakrát (22. a 24.). Jako jediný neměl svá dvě volební období bezprostředně po sobě, na konci 19. století zažil čtyřletou pauzu před návratem do Bílého domu.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát v životě. Toto dnešní pravidlo dříve fungovalo jen jako tradice ustavená prvním prezidentem Georgem Washingtonem. Nedodržela se jen za 2. světové války, během níž byl Franklin D. Roosevelt zvolen potřetí a počtvrté za sebou. Až 22. dodatek ústavy po ní zakotvil, že se to již nemůže opakovat. Předtím další lidé usilovali o třetí mandát neúspěšně.

Prezident má tradičně po svém boku viceprezidenta, který je volen současně. V případě úmrtí, rezignace či odvolání prezidenta se stává novou hlavou státu. Prezident na něj může i dočasně převést své pravomoci, k čemuž dochází například před závažnějšími lékařskými zákroky. Obvykle jde o několik málo hodin.

Pravomoci prezidenta

Související témata:

Články k tématu