Hlavní obsah

Rána pro Trumpa: Bush mu hlas nedal

– Washington

Republikánská základna má od počátku problémy s volbou svého kandidáta Donalda Trumpa. V průběhu volebního dne to potvrdilo rozhodnutí republikánského exprezidenta George Bushe mladšího, který se rozhodl, že Trumpovi hlas nehodí.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident George W. Bush

Článek

O Bushovi se už několik týdnů spekulovalo, že by nakonec mohl volit přijatelnější Hillary Clintonovou. Spekulace utnul až Bushův mluvčí Freddy Ford, který vysvětlil, že se exprezident společně s manželkou Laurou rozhodl v prezidentských volbách nevolit.

„Vybrali si kolonku: Nikdo z výše zmíněných,“ oznámil Ford. Dodal, že George a Laura Bushovi hlasovali pouze ve volbách do Kongresu, které probíhají současně.

Bush tak ve skutečnosti zasadil Trumpovi ránu, protože o svém postoji informoval zhruba půlhodinu poté, co se uzavřely teprve první volební místnosti v části Kentucky a Indiany, a ve většině USA hlasování ještě několik hodin pokračovalo.

Kontroverzní Trump rozděloval republikány od samotného počátku a ještě krátce před sjezdem strany se objevily snahy zabránit jeho nominaci. Bushovi měli jen malý zájem na jeho úspěchu, protože Trump v primárkách vyřadil i Bushova bratra Jeba. Ani Bushův otec George H. W. Bush podle sdělovacích prostředků Trumpa nevolil.

Trump i s ohledem na kritiku z vlastního tábora hovořil o tom, že jde proti veškerému establishmentu a elitám. Šéfka jeho kampaně Kellyanne Conwayová začala ještě v průběhu hlasování obviňovat republikánské politiky, kteří ho nepodpořili.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Reklama

Související články

Jeb Bush podpořil Teda Cruze proti Trumpovi

Jeb Bush, který propadl v letošních republikánských primárkách, ve středu podpořil texaského konzervativního senátora Teda Cruze, který jako jediný má ještě...

Exprezidenti Bushové Trumpa nepodpoří

Donald Trump se navzdory svému vítězství v republikánských primárkách bude muset obejít bez podpory bývalých prezidentů č. 41 a 43. George H. W. Bush i jeho...

Výběr článků

Načítám