Hlavní obsah

Clintonová prolomila mlčení: Jsem zklamaná, Trumpovi ale musíme dát šanci

– New York • Aktualizováno

Poražená demokratická kandidátka do Bílého domu Hillary Clintonová se po několikahodinovém mlčení odhodlala vyjádřit k nečekanému vítězství Donalda Trumpa. Ve středu SEČ řekla, že je zklamaná, ale že je třeba respektovat ústavu a dát Trumpovi šanci.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Hillary Clintonová při svém projevu, kde uznává porážku v amerických prezidentských volbách.

Článek

„Včera večer jsem pogratulovala Donaldu Trumpovi k výsledku, doufám, že bude úspěšný prezident pro všechny. Mrzí mě, že jsem nevyhrála volby, ale pociťuji hrdost za to, všechno, co jsme během kampaně symbolizovali. Donald Trump je prezident nás všech,” zahájila svůj proslov Clintonová.

Dodala, že je nutné respektovat ústavu a dát Donaldu Trumpovi šanci vést národ. A to i přesto, že se podle ní v právě skončených volbách ukázalo, že je národ rozdělenější, než se zdálo.

Svým příznivcům, podporovatelům a členům volebního štábu pak vzkázala, že je třeba pokračovat v boji za Ameriku, kde jsou si rovny všechny menšiny, etnické, národnostní i sexuální. Je prý také potřeba bojovat za to, aby si každý, ať už je z jakéhokoliv koutu země, mohl splnit svůj americký sen.

Za to Clintonová podle svých slov po celou dobu své politické kariéry bojovala a nyní apelovala na mladé demokraty, aby převzali štafetu a nevzdali se.

„Celý svůj život jsem strávila bojem za to, co si myslím, že je správné. Prosím, nepřestávejte bojovat za to, co si myslíte, že je důležité. Stojí to za to,” vyzvala Clintonová.

Na závěr své řeči poděkovala všem za podporu a ženám, které stály za ní, vzkázala, že je hrdá, že mohla být jejich šampiónkou.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Barack Obama hovoří o výsledku voleb

Taková je demokracie, navázal Obama

Po Clintonové vystoupil před novináře také Barack Obama. Také dosluhující americký prezident řekl, že Donaldu Trumpovi pogratuloval k vítězství a pozval ho do Bílého domu. „Jiní mají větší radost a jiní už ne, ale taková je demokracie,” uvedl.

Dodal, že je přes závažné rozpory odhodlán úspěšně předat pravomoci svému nástupci. „Každý je smutný, když jeho strana prohraje volby. Ale druhý den si musíme pamatovat, že jsme ve skutečnosti ve stejném týmu. Jde jen o vnitřní potyčku. Teď všichni fandíme jeho úspěchu ve sjednocení a vedení naší země. Klidné předání moci je typickým znakem naší demokracie a v příštích měsících to ukážeme světu,” prohlásil Obama.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám