Hlavní obsah

Teprve začínáme, budu prezidentem všech, slíbil Trump Američanům

– New York
Novinky, rei

Donald Trump chce postavit mosty v rozdělené americké společnosti a být dobrým prezidentem pro všechny Američany. Trump to řekl ve svém prvním projevu po zvolení 45. prezidentem USA. Světu vzkázal, že USA chtějí být spravedlivým partnerem všech a žít s nimi ve smíru.

Budu prezidentem všech Američanů, slíbil v prvním projevu TrumpVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Slibuji, že vás nezklamu. Kampaň skončila, ale práce našeho hnutí právě začíná,“ prohlásil Trump, který přišel na pódium s celou svou rodinou včetně vnuka a zprvu měl co dělat, aby potlačil pláč.

„Omlouvám se, že jste museli čekat, moc složité práce. Právě mi volala (ex)ministryně Clintonová. Pogratulovala nám k vítězství a já jsem jí pogratuloval k tvrdé kampani, v níž bojovala velice tvrdě,“ uvedl Trump na úvod a pokračoval v komplimentech na adresu své soupeřky.

Trump ocenil, že Clintonová sloužila mnoho let ku prospěchu USA. „Dlužíme jí velký dík a to myslím naprosto vážně,“ poznamenal s vážnou tváří.

Foto: Mike Segar, Reuters

Donald Trump s manželkou Melanií, dcerou Ivankou a synem Barronem

Žádný sen není moc velký

Nastupující prezident oznámil, že je načase přemostit zákopy ve společnosti: „Je načase spojit se jako jeden lid. Slibuji každému občanovi, že budu prezidentem všech Američanů, je to pro mě moc důležité. Pro ty, kdo jste mě nevolili: žádám vás o podporu a pomoc.“

Trump poznamenal, že nevedl kampaň, nýbrž celé nové hnutí za lepší budoucnost, proměnu celé země a obnovení amerického snu. „Žádný sen ani překážka nejsou dost velké. Američané se nesmíří s ničím menším než s tím nejlepším z nejlepšího,“ řekl nadšeným fanouškům Trump.

Světovému společenství pak vzkázal: „Budeme se ke každému chovat spravedlivě a usilovat o nalezení společné řeči, nikoliv nepřátelství, o partnerství, ne konflikt“.

Foto: Mike Segar, Reuters

Prezident Trump s viceprezidentem Pencem

Před Trumpem nejprve vystoupil jeho nastupující viceprezident Mike Pence. „Toto je historická noc. Americký lid se vyslovil a zvolil nového šampióna, nového prezidenta. Je pro mě těžké vyjádřit, jak jsem vděčný, že mohu sloužit jako viceprezident USA,“ řekl Pence, na němž bylo zřetelné pohnutí a slzy na krajíčku, kvůli nimž musel učinit přestávku. Následně prohlásil: „Je mi ctí představit prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa.“

Reklama

Výběr článků

Načítám