Hlavní obsah

ON-LINE: Průběh volebního dne v USA: Vysoká účast voličů a první Trumpova stížnost

• Aktualizováno

Ve Spojených státech se v úterý konají volby amerického prezidenta. Voliči po tvrdém předvolebním klání vybírají mezi demokratkou Hillary Clintonovou a republikánem Donaldem Trumpem. Kandidátka zelených Jill Steinová a libertarián Gary Johnson jsou bez šancí.

Foto: David Becker, Reuters

Lidé volí prezidenta v Las Vegas ve státě Nevada.

Článek

24:00 - Vážení čtenáři, v tuto chvíli uzavíráme ON-LINE přenos z průběhu volebního dne a otevíráme nový ON-LINE, který zaznamená průběh sčítání výsledků až do vyhlášení, kdo bude příštím prezidentem.

23:30 - První odhady uvádějí, že by Clintonová mohla vyhrát ve třech klíčových státech - na Floridě, v Ohiu a Pensylvánii.

23:15 - Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange řekl, že publikování materiálů o kampani Hillary Clinton nebylo vedeno přáním ovlivnit prezidentské volby v USA. Informuje o tom agentura Reuters. Server Wikileaks zveřejnil tisíce e-mailů získaných z počítače z šéfa kampaně Clintonové Johna Podesty. Asange uvedl, že on i Wikileaks byly v poslední době pod „mimořádným tlakem“, aby materiály přestali zveřejňovat.

22:58 - Někteří voliči na Floridě, klíčovém státě prezidentského klání, si stěžovali na vyrušování či agresivní chování při volbách. Informuje o tom Washington Post s odvoláním na nestranné pozorovatele voleb. Ti registrují od začátku voleb už asi 80 tisíc podobných stížností, v roce 2012 jich za celý volební den bylo 90 tisíc.

22:40 - Pozorovatelé voleb upozorňují, že problémů s hlasovacími přístroji je víc než obvykle. Píše o tom Washington Post. Problémy však prý nejsou vzhledem ke stáří přístrojů zase až takové překvapení.

22:30 - Průběh a výsledky voleb sledují i Američané v České republice. Na snímku níže americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro při zahájení akce s názvem Election Night v Praze.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sledování amerických voleb s názvem Election Night 8. listopadu v Praze. Akci zahájil americký velvyslanec Andrew Schapiro.

22:20 - Většina Američanů, kteří hlasovali, se podle Reuters/Ipsos shoduje v tom, že USA potřebují silného vůdce, který zbaví vlivu bohaté a mocné.

21:38 - Soudkyně v Nevadě zamítla žalobu Trumpova volebního štábu na údajné prodloužení otevírací doby některých volebních místností v Nevadě, píše BBC. Trump se ale ještě může odvolat k nejvyššímu nevadskému soudu.

21:24 - Už 790 ekonomů včetně nositelů Nobelovy ceny podepsalo výzvu americkým voličům, aby nedávali hlas republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi. Uvedla to CNN. Ekonomové argumentují tím, že Trump není schopen naslouchat skutečným expertům. Původně měla výzva 370 podpisů, později se k ní připojili i další lidé.

Foto: Chris Keane, Reuters

Prezidentská volba v USA. Voliči v baptistickém kostele v Princetonu v Severní Karolíně vyplňují volební lístky

21:05 - Svůj hlas už odevzdal senátor Bernie Sanders, který byl nejvážnějším demokratickým soupeřem Hillary Clintonové v primárkách. „Doufám, že dnes porazíme Donalda Trumpa a že ho porazíme výrazně,” napsal Sanders.

20:45 - Světová média zaujal krok Donalda Trumpa ve volební místnosti. Přímo během hlasování koukal manželce Melanii pod ruce.

Kontroloval Trump, jak Melanie hlasuje? ptá se s nadhledem televize Al Džazíra. 

20:17 - Americké akcie v den voleb rostly už druhý den po sobě. Trhy posilují průzkumy, které dávají větší šanci na zvolení Hillary Clintonové, píše agentura Bloomberg.

Růst amerických akcií v den voleb.

19:57 - Syn republikánského kandidáta Donalda Trumpa Eric Trump čelí nařčení, že porušil zákon, když sdílel na Twitteru snímek svého volebního lístku se zaškrtnutým jménem svého otce. Snímek už na profilu Trumpova syna není, na sociálních sítích se však šíří jeho údajná kopie.

19:35 - Volební štáb Donalda Trumpa neponechává nic náhodě a už zpochybnil časnější hlasování v Nevadě. Podle CNN si žalobou stěžuje na okres Clark, kde podle slov štábu byly otevírací hodiny volebních místností prodlouženy o dvě hodiny, což je protizákonné. Mluvčí okresu to odmítl, podle jeho slov jen volební komise před uzavřením místností popoháněla voliče čekající ve frontě, aby stihli odvolit. Sporné místnosti jsou v okolí Las Vegas, kde je v okrscích hlášen větší počet voličů z řad menšin.

19:21 - V osmi amerických státech dnes voliči také rozhodují o legalizaci marihuany.  V Arizoně, Kalifornii, Maine, Massachusetts a Nevadě se hlasuje o povolení užívání marihuany k „rekreačnímu používání”. Arkansas, Florida, Montana a Severní Dakota rozhoduje o povolení užívání marihuany k lékařským účelům.

 Kde se hlasuje o legalizaci marihuany.

18:53 - Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier má americký pas, ale podle svých slov nevyužil možnosti hlasovat v prezidentských volbách. „Nevyužil jsem tento americký pas,” řekl v pořadu Interview 24 v České televizi. Dienstbier se narodil v roce 1969 ve Washingtonu D.C., kde jeho otec Jiří Dienstbier starší pracoval jako zpravodaj Československého rozhlasu. Každý, kdo se narodí na území USA, má právo na americké občanství.

18:51 - Oba hlavní kandidáti byli stejně aktivní na sociální síti Twitter. Ukazují to analýzy české společnosti Socialbakers. Zpočátku byl aktivnější Donald Trump, Hillary Clintonová ho dohonila až letos v červnu.

 Analýza tweetů obou hlavních kandidátů.

18:10 - Dosluhující americký prezident Barack Obama na svém twitterovém účtu vyzval Američany, aby šli k volebním urnám. „Dnes se hlasuje o pokroku. Běžte volit a pak se ujistěte, že jdou volit vaši přátelé, vaše rodina a všichni, které znáte,” napsal Obama.

 Prezident Obama vyzývá Američany, aby šli k volbám.

17:43 - Výsledek amerických prezidentských voleb nebude mít výrazný vliv na českou ekonomiku. Podle ČTK si to myslí český vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš.

17:34 - Mexický ministr cestovního ruchu Enrique De La Madrid Cordero v rozhovoru pro BBC popřel, že by Mexiko mělo zvláštní plán pro případ zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Zdůraznil při tom potřebu obchodní výměny mezi oběma zeměmi. Trump slibuje, že na hranici Mexika postaví zeď a donutí Mexiko, aby za stavbu zaplatilo. Na dlouhých úsecích hranice ovšem plot už dávno stojí.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump s manželkou Melanií u voleb.

17:21 - Kurz amerického dolaru se dnes po pondělním vzestupu a dopoledním poklesu stabilizoval a mírně zpevnil proti takzvaným bezpečným měnám - japonskému jenu a švýcarskému franku. Investoři čekají na výsledek prezidentských voleb v USA a většinou sázejí na vítězství Hillary Clintonové, uvedla ČTK.

17:09 - Na newyorském Manhattanu odevzdali svůj hlas Donald Trump s manželkou Melanií. Někteří lidé jásali, jiní bučeli.

Trump se vydal volit.

17:04 - Hlasuje už i západní pobřeží včetně lidnaté Kalifornie s nejvyšším počtem volitelů.

16:45 - Ve volební místnosti na Manhattanu, kde má svůj hlas odevzdat Donald Trump, protestovaly dvě polonahé ženy.

16:24 - I poslední předvolební průzkumy potvrzovaly náskok Clintonové před Trumpem. Jak ale upozornila stanice CNN, Clintonová podle prvních dat zaostává za svým soupeřem v Severní Karolíně, která je jedním z klíčových států, kde se rozhodne.

16:01 - Ruské státní televize, které se dnes věnují americkým prezidentským volbám, kritizují americký politický systém, ale přímo nepodporují žádného z kandidátů.

„Demokracie, které Američané tak rádi učí zbytek lidstva, což občas vede k násilnostem, prostě neexistuje,” citovala ČTK ruský státní První kanál. Na stanici Rossija 1 podle BBC zase zaznělo, že demokracie v Americe "odporně zapáchá". Podle moderátora stanice Rossija 24 Dmitrije Kiseljova, považovaného za vůdčí osobu kremelské propagandy, ať už americké volby vyhraje kdokoli, bude neschopným prezidentem.

Foto: ČTK/AP

Republikánský sál s pódiem pro Donalda Trumpa v New Yorku je připravený.

15:24 - Donald Trump výsledky voleb uzná, pokud bude jejich průběh spravedlivý. Televizi CNN to řekl jeho syn Donald Trump ml. Dodal, že jeho otec zůstane veřejně činný i v případě prohry. Ke spekulacím, že založí vlastní televizi, se ale Trump mladší nevyjádřil.

14:50 - Američané nevolí jen prezidenta, nýbrž i zákonodárce. Zatímco ve Sněmovně reprezentantů budou podle očekávání mít nadále většinu republikáni, v Senátu by ji mohli ztratit.

Foto: Aaron Josefczyk, Reuters

Voliči v Ohiu

Ve 34 státech se také konají místní referenda. Devět států rozhoduje o legalizaci marihuany pro lékařské či rekreační účely, občané čtyř států budou rozhodovat o zpřísnění pravidel pro držení zbraní. Další referenda se budou týkat například výše minimální mzdy nebo zdravotní péče. V Kalifornii budou zase rozhodovat o tom, zda budou muset pornoherci povinně používat kondomy.

Fronta lidí před volebním místností na Manhattanu

14:31 - Kde je prezident Obama? V tělocvičně, odpovídá server The Washington Post, podle něhož Obama hraje tradičně o volebním dni ráno s kamarády basketbal.

14:24 - Na Floridě, v největším důležitém státě, který rozhodne o příštím prezidentovi (tzv. swing state), předčasně elektronicky odvolilo 6,4 miliónu lidí. To je polovina voličů. Dosud volilo o 36 procent více Hispánců, než při minulých volbách v roce 2012. Tehdy na Floridě zvítězil demokrat Barack Obama.

14:11 - Hillary Clintonová v doprovodu manžela Billa odvolila v Chappaque ve státě New York.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová spolu s manželem odvolila ve státě New YorkVideo: Reuters

13:55 - Trump v rozhovoru pro Fox News odpovídal na otázku, jestli by litoval kandidatury, kdyby nevyhrál. Nejprve řekl, že mu lidé připomínají, že založil nové politické hnutí, na což je hrdý. Pak dodal: „Bude to ztráta času, energie a peněz. Nebude to skvělé, když nevyhraji“. Dodal, že na kampaň vynaložil z vlastního sto miliónů dolarů. Jak ale upozornil deník The Guardian, podle posledních statistik vydal méně, konkrétně 66 miliónů.

13:37 - Volí se už v 17 státech. Volební místnosti jsou otevřené na Floridě, v New Yorku, Virginii, Delaware, Georgii, Illinois, Louisianě, Massachusetts, Marylandu, Michiganu, Missouri, New Hampshire, Pennsylvánii, na Rhode Islandu, v Severní a Jižní Karolíně a Tennessee.

Foto: Darren Ornitz, Reuters

Voliči na newyorském Manhattanu

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Voliči v New Yorku

13:08 - Město New York, kde oba kandidáti čekají na výsledky, zažívá největší bezpečnostní manévry v historii prezidentských voleb. Na bezpečnost v ulicích dohlíží přes 5000 policistů.

Foto: ČTK/AP

Plná volební místnost v Brooklynu

12:34 - Tim Kaine, kterého si Hillary Clintonová vybrala na post viceprezidenta, dorazil na volební místnost v Richmondu ve Virginii, aby odevzdal svůj hlas.

Clintonové kandidát na viceprezidenta Kaine už odvolilVideo: Novinky/Reuters

12:30 - Hillary Clintonovou podpořila svým neohlášeným koncertem na náměstí na Manhattanu Madonna. Jak uvedl server New York Times, zpěvačka s kytarou a  doprovodným hudebníkem, k sobě záhy přilákala desítky nadšených fanoušků. V hitu Express Yourself zaměnila slova, když zpívala: „Make her express herself“ (Dejte jí - Hillary - příležitost, ať se ukáže).

Foto: ČTK/AP

Madonna na Manhattanu vystoupila na podporu Clintonové

12:15 - Volby na východním pobřeží začaly. Volební místnosti se uzavřou ve středu ráno SEČ. První odhady výsledků se čekají po půlnoci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nestůjte a běžte volit, vyzývá Clintonová AmeričanyVideo: Reuters

11:43 - Donald Trump porazil Clintonovou v malých obcích v New Hampshiru. Ve třech obcích v New Hampshiru získal Donald Trump 32 hlasů, zatímco jeho soupeřka jen 25. Hillary Clintonová sice vyhrála v Dixville Notchi i v Hart’s Locationu, ale Trump ji rozdrtil v poměru 16 ku 4 v Millsfieldu. [celá zpráva]

9:47 - Hillary Clintonová oficiálně zakončila svou volební kampaň v Severní Karolíně. Na pódiu, z něhož promluvila k občanům, ji podpořili hudebníci Lady Ga Ga a Jon Bon Jovi. „Tyhle volby zítra večer skončí, ale chci, abyste rozuměli tomu, že naše společná práce teprve začne,“ řekla Clintonová.

9:15 - V USA je 231,6 miliónu oprávněných voličů. Podle různých odhadů přijde k volbám 120 až 140 miliónů z nich. V roce 2012 přišlo k volbám 129 miliónů voličů, tedy 54,9 procenta, připomněla ČTK.

9:02 - Republikán Donald Trump věří, že do Bílého domu usedne on.

8:20 - Hillary Clintonová zdůraznila při mítincích, že v „těchto volbách jsou podrobeny zkoušce naše klíčové hodnoty”.

7:35 - Ve třech obcích v New Hampshiru získal Donald Trump 32 hlasů, zatímco jeho soupeřka jen 25. Clintonová sice vyhrála v Dixville Notchi i v  Hart’s Locationu, ale Trump ji rozdrtil v poměru 16 ku 4 v Millsfieldu. Tři hlasy dostal Johnson. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První voliči odvolili v New HampshiruVideo: Reuters

7:32 - Donald Trump se zúčastnil mítinku v Grand Rapids v Michiganu. Je to jeden ze států, který může volby rozhodnout.

7:30 - Před otevřením volebních místností většinou korespondenčně odevzdal své hlasy rekordní počet Američanů – přes 46 miliónů.

6:00  - Otevřely se hlasovací místnosti  v obcích v Dixville Notch a Hart’s Location ve státě New Hampshire. Jinde se otevřou až v 6:00 ráno místního času, což je u států na východě USA 12:00 SEČ.

Foto: Staff, Reuters

Kandidáti na úřad prezidenta USA Donald Trump a Hillary Clintonová

Foto: ČTK/AP

Clintonovou na posledních chvíli podpořili i Lady Gaga a Jon Bon Jovi

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Foto: Chris Keane, Reuters

Clintonovi

Foto: ČTK/AP

Trumpovi příznivci na mítinku v Grand Rapids

Související téma:

Foto: Mike Blake, Reuters

Zpracování hlasovacích lístků, které byly zaslány poštou.

Reklama

Výběr článků

Načítám