Hlavní obsah

Republikáni po volebním boji udrželi většinu v obou komorách Kongresu

– Washington • Aktualizováno

V USA se v úterý nevolil jen prezident, ale také Sněmovna reprezentantů a třetina senátorů. Obě komory drželi před volbami republikáni. Ve Sněmovně většinu uhájili, když získali 238 křesel. Udrželi si i Senát, k čemuž přispělo vítězství v Pensylvánii, jejich většina se ale dále smrskla.

Foto: Mike Stocker, ČTK/AP

Marco Rubio poté, co obhájil senátorské křeslo na Floridě

Článek

Poté, co Pat Toomey obhájil křeslo v Pensylvánii, kde v těsném souboji porazil Katii McGintyovou, bylo jasné, že si republikáni v Senátu udrží většinu. Pak se potvrdilo vítězství Roye Blunta v Missouri, po němž měli už většinu 51 křesel. Demokraté jich získali před koncem sčítání v Louisianě jen 47 a už neměli šanci boj zvrátit.

BREAKING: Republicans retain control of the Senate with victory in Pennsylvania.

V Senátu měli republikáni většinu čtyř hlasů. Demokraté ale jejich náskok stáhli, když Tammy Duckworthová porazila republikána Marka Kirka. Pak ale republikán Todd Young získal křeslo senátora za Indianu, které může být klíčové pro udržení těsné většiny. Před šesti lety je získali demokraté, když Young prohrál.

Situace demokratů přitom byla jednodušší, protože obhajovali jen deset křesel, zatímco republikáni 24.

Na Floridě svůj post obhájil Marco Rubio, který původně usiloval o republikánskou nominaci do prezidentských voleb, ale prohrál s Donaldem Trumpem. Křeslo obhájil i další republikán Rob Portman v Ohiu, který vedl svou kampaň tak dobře, že snadno porazil bývalého guvernéra Teda Stricklanda, i když se čekal těsný souboj.

Podle prvních odhadů zřejmě udrží svá křesla i republikáni Rand Paul v Kentucky a Tim Scott v Jižní Karolíně i demokraté Patrick Leahy ve Vermontu a Richard Blumenthal v Connecticutu. Křeslo podle odhadů obhájili i republikánští senátoři Chuck Grasley v Iowě,  Mike Lee v Utahu,  Ron Johnson ve Wisconsinu a Richard Burr v Severní Karolíně. Demokratický senátor Michael Bennet obhájil své křeslo za Colorado.

Podle televize Fox News se podařilo republikánským senátorům Johnu Hoevenovi, Johnu Thunovi a Jerrymu Moranovi obhájit senátorská křesla za Severní Dakotu, Jižní Dakotu a Kansas. Křeslo za Arizonu si udržel i John McCain, kterého v roce 2008 porazil v boji o Bílý dům Barack Obama. Křeslo obhájil i demokratický senátor za New York Chuck Schumer a v New Hampshire uspěla Kaly Ayottová.

Foto: Mary Schwalm, Reuters

Senátorka Kelly Ayotová se raduje z vítězství v New Hampshire

Demokraté uspěli na západě

Na západě USA ale uspěli demokraté. Demokratka Patty Murrayová obhájila své křeslo ve Washingtonu a další demokratka Kamala Harrisová získala křeslo senátorky za Kalifornii a Ron Wyden je získal za Oregon. Na Havaji uspěl i demokrat Brian Schatz. Naopak v Idahu ale vyhrál republikán Mike Crappo. V Nevadě se do Senátu dostala demokratka Catherine Cortezová Mastová, která nahradila doyena demokratů Harryho Reida. 

Podle CNN si republikáni udrží většinu ve Sněmovně reprezentantů, i když nebudou mít takovou převahu jako dosud, kdy měli 246 křesel a demokraté jen 186. Demokraté získali 196 křesel, republikáni 239, uvedla NBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám