Hlavní obsah

Miliardář Trump je prezidentem, nezastavila ho ani Clintonová

– Washington
Novinky, Tomáš Reiner

Realitní magnát Donald Trump se stal 45. prezidentem Spojených států. Favorizovanou Hillary Clintonovou porazil establishmentu a elitám navzdory díky tvrdošíjné kampani, v níž frustrovaným voličům sliboval změnu a obnovu prosperující a silné Ameriky.

Foto: Jonathan Ernst/File Photo , Reuters

Donald Trump

Článek

Trump prokázal skvělý instinkt, když se po mnoha letech váhání a naznačování, že by mohl do boje o Bílý dům vstoupit, konečně rozhodl kandidovat. Dokázal zvítězit, přestože byl na počátku pokládán za outsidera a nevolitelného exota.

Jak ale ukázala hned první hlasování v primárkách, konzervativní voliči už tradičním a zavedeným republikánským politikům od guvernéra Jeba Bushe po mladou naději Marka Rubia nenaslouchají. Trump mluvil prostě, často neurvale, nebral si servítky, bořil konvence. A sbíral body.

Republikáni byli v šoku, když zjistili, že jediný, kdo s ním vydrží bojovat nejdéle, je ultrakonzervativní evangelikál Ted Cruz, a ani ten nemá na to, posunout se z role pouhého Trumpova sekundanta, natož aby oslovil většinu voličů v celonárodní volbě.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Trumpovi příznivci na Manhattanu slaví.

Trump dělal vedení republikánů těžkou hlavu. Ti totiž správně předpokládali, že se jejich kandidátovi postaví zkušená demokratická politička Hillary Clintonová, která už v roce 2008 posbírala milióny voličských hlasů, i když ji nakonec porazil Barack Obama.

Republikáni se obávali, že Trump, který se chová jako neřízená střela a uráží ženy a menšiny, nebude mít šanci, protože mu budou jejich hlasy proti Clintonové chybět. Navíc hrozilo, že Trump v souběžných volbách také potopí naděje republikánských uchazečů o křesla v Senátu.

Foto: Jim Young, Reuters

Trumpova rodina

Nakonec jim ale nezbylo nic jiného než Trumpa nominovat. Nejenže neměl soupeře, ale také hrozilo, že by mohl nakonec kandidovat jako nezávislý, čímž by jistě ubral republikánskému kandidátovi voliče a zvýšil šance Clintonové.

Hrozil jí i soudem

Bývalá první dáma byla favoritkou, ale ani ona nedokázala Trumpa zastavit, i když většina průzkumů ukazovala, že voliči upřednostní ji jako klidnou a zkušenou sílu před nabubřelým Trumpem, který sice umí pojmenovat nešvary, ale řešení nenabízí a občas lže a je rasista.

Američané zažili nebývale drsnou kampaň, během níž nebyla nouze nejen o tradiční kontroverze a nařčení vztahující se k minulosti kandidátů, ale také o velmi osobní výpady a nevraživost zacházející až do vulgarit a hrozby soudem.

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Trump s kandidátem na viceprezidenta Mikem Pencem

Ukázalo se, že frustrace ze stávajícího stavu je tak veliká, že Trump je pro voliče minimálně menší zlo, takže mu projde téměř vše od sprostot vůči televizní moderátorce přes dlouholeté neplacení daní po napojení jeho volebního manažera na ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče a miliónové penězovody spojené s jeho stranou.

Argumenty nebyly tolik rozhodující, složité detaily už vůbec ne. Trumpovi stačilo, když bude důrazně opakovat, že systém je zkorumpovaný, Američané se mají hůř a hůř, protože se elity starají o sebe a mrhají penězi, kde by neměly, volby budou zfalšované a pokřivená Hillary by měla sedět ve vězení, protože jako ministryně používala k e-mailové korespondenci soukromý server a účet.

To sice není protizákonné, ale rozhodně to nedělá dobrý dojem, nýbrž posiluje podezření ze zákulisních spiknutí. A nic na tom nemění fakt, že vyšetřovatelé zatím nenašli jeden e-mail, který by ukázal, že Clintonová porušila státní tajemství.

Clintonové nepomohla ani podpora prezidenta Obamy, ani prestižních novin, ani hvězd v čele s Beyoncé. Frustrace a potřeba změny byla silnější.

Anketa

Věříte, že Donald Trump dokáže splnit své předvolební sliby?
Ano
41,8 %
Ne
58,2 %
Celkem hlasovalo 16741 čtenářů.

Reklama

Související články

Magnát Trump byl v souboji financí dvojka

Pokud by o výsledku amerických prezidentských voleb rozhodovala schopnost kandidátů získat peníze na kampaň, byl by ostřílený byznysmen Donald Trump jasným...

Výběr článků

Načítám