Hlavní obsah

Putin by výzvu k míru mohl nakonec poslechnout. Bude to ale až krajní krok, říká prezidentský kandidát Bašta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzvu k míru by mohl nakonec ruský prezident Vladimir Putin přijmout. Vzhledem k tomu, že ale v Rusku kvůli prohrané válce padaly v minulosti hlavy, bude to až krajní krok. Myslí si to prezidentský kandidát za SPD Jaroslav Bašta. V předvolebním rozhovoru pro Novinky také řekl, že dlouhodobá válka se může proměnit ve velký konflikt. A tomu se musí vyhnout i Putin.

Putin by výzvu k míru mohl nakonec poslechnout. Bude to ale až krajní krok, říká prezidentský kandidát Bašta.Video: Novinky

 

Reklama

Článek

„Jako prezident bych se přidal k hlasům, kteří Vladimiru Putinovi (kvůli míru) volají. Nemusel bych to být ale já osobně,“ reagoval na dotaz, jak by jako prezident chtěl řešit současný konflikt na Ukrajině.

Hlasy by pak podle něj nakonec Putin poslechl. „Dlouhodobě může totiž válka vést k tomu, že se změní ve velký konflikt. To není výhodné pro nikoho, vyhnout se tomu musí i on,“ míní.

„Velká válka v Evropě může také být tou poslední,“ zdůraznil ve studiu bývalý diplomat a disident.

Připustil ale také, že by to bylo až krajní řešení. „Problém je, že v ruských dějinách padaly hlavy vždy v důsledku prohrané války,“ vysvětlil.

Putin je dnes jiný člověk

Sám pak v jednom ze svých předvolebních videí řekl, že i „špatný mír je lepší než válka“. Nyní upřesnil, že by řešení mohlo mít různé podoby. „Například v Koreji nikdy mír nenastal, tam je jenom příměří. Trvá zato už přes šedesát let,“ prohlásil.

Bašta podepsal kandidátku sám sobě. Bez toho by do voleb nemohl

Prezidentské volby

Bašta je poslanec, diplomat, komunistický disident, bývalý ministr ve vládě Miloše Zemana a nyní i kandidát na funkci hlavy státu za hnutí Tomia Okamury.

Jako velvyslanec v Rusku mezi lety 2000 a 2005 se tak tehdy setkal se současnou hlavou federace.

Bašta: Moskva má složku na Babiše. S Pavlem můžou být vydíratelní

Prezidentské volby

„Vladimira Putina znám z doby, kdy začal vládnout. Dneska je to jiný člověk než tenkrát,“ míní.

Reklama

Výběr článků

Načítám