Hlavní obsah

Kandidát na prezidenta Bašta: Mluvil bych za ty, kteří se cítí zbídačení a ponížení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako prezident by kandidát SPD Jaroslav Bašta mluvil za ty, kteří se nyní cítí „zbídačení a ponížení“. Právě tím by se snažil spojovat českou společnost, která se nyní podle jeho slov v předvolebním rozhovoru pro Novinky začíná až příliš rozdělovat podle majetku.

Kandidát na prezidenta Bašta: Mluvil bych za ty, kteří se cítí zbídačení a poníženíVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

„Snažil bych se mluvit hlavně za ty, kteří se dnes cítí zbídačení, ponížení, pro což mají spoustu důvodů,“ reagoval na dotaz, jak by spojoval společnost.

Bašta tak věří, že jako bývalý diplomat dokáže smiřovat i protiklady.

Současná společnost se pak podle něj začíná až příliš rozdělovat na základě bohatství. „Část lidí, kteří jsou na tom finančně lépe, začíná až příliš pohrdat těmi, kteří vydělávají málo,“ prohlásil.

Dochází tak podle něj k tomu, že je „postupně likvidovaná“ střední třída. „Všichni na tom nakonec budou skoro stejně špatně,“ míní.

„V žádném případě bych se proto nesnažil tyto dvě skupiny poštvávat proti sobě,“ slíbil.

Vláda se vymlouvá na válku

Kvůli současné ekonomické krizi, která je způsobená válkou na Ukrajině, zkritizoval v předvolebním studiu i současnou vládu premiéra Petra Fialy (ODS).

„Energetickou krizi vláda neřeší dobře, na válku se jenom vymlouvá. Krize začala více než před rokem, tedy ještě předtím, než válka začala,“ myslí si. Řešení vidí v zastropování cen energií u výrobců. Nyní jsou totiž zastropovány u dodavatelů.

A zkritizoval i dávky. „Všichni říkají, že by měli lidé žádat o podporu. To je ale krok zpátky. Tím děláte ze svobodné společnosti společnost závislou na dotacích,“ vysvětlil.

„A když vám někdo dává dávky, tak vám je také může sebrat,“ připomněl.

Bašta je poslanec, diplomat, komunistický disident, bývalý ministr ve vládě Miloše Zemana a nyní i kandidát na funkci hlavy státu za hnutí Tomia Okamury.

Bašta: Moskva má složku na Babiše. S Pavlem můžou být vydíratelní

Prezidentské volby

Výběr článků

Načítám