Hlavní obsah

Hilšer: Už před osmi lety jsem tvrdil, že je Putin zabiják

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátor a prezidentský kandidát Marek Hilšer proti počínání ruského prezidenta Vladimira Putina protestoval už v roce 2015, na těle měl tehdy nápis „Putin je zabiják“. Hilšer to připomněl v předvolebním rozhovoru pro Novinky. Nyní Putina označil za teroristu, s kterým se nevyjednává.

Marek Hilšer: S teroristou Putinem se nevyjednáváVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

„Můj názor byl jasný už před osmi lety, kdy jsem vystoupil před ruskou ambasádou a na těle jsem měl napsáno ‚Putin je zabiják‘. Bohužel se ukázalo, že to je pravda. Putin dnes vede teroristickou válku proti Ukrajině a útočí na civilisty,“ připomněl Hilšer v předvolebním studiu Novinek.

Rusko v roce 2014 obsadilo a následně protiprávně anektovalo ukrajinský Krym a podporovalo ozbrojené separatisty na Donbasu. Hilšer odkazoval na protest před sídlem ruského velvyslanectví v Praze 6 v únoru roku 2015, kdy se společně s dalšími aktivisty polonahý připoutal k plotu ambasády a na hrudi měl anglický nápis.

Foto: Profimedia.cz

Marek Hilšer během protestu proti Putinovi

Letos v únoru pak ruský prezident Vladimír Putin rozpoutal válku s Ukrajinou, když ji nevyprovokovaně vojensky napadl. Válečný konflikt, kdy ruští vojáci zabíjejí i nevinné civilní obyvatele Ukrajiny, dopouštějí se zločinů proti lidskosti a útočí na civilní infrastrukturu, trvá již skoro jedenáct měsíců a není jasné, kdy skončí.

„S teroristy se nemluví“

Západní státy včetně české republiky podporují Ukrajinu v boji za udržení nezávislosti a územní celistvosti proti agresivnímu Rusku vojensky, politicky i humanitárně.

Objevují se také názory, že by strany konfliktu měly usednout k jednacímu stolu a válku ukončit diplomatickou cestou, to však podle Hilšera není za současné konstelace možné.

„S Putinem se bohužel nedá domluvit, myslím si, že to už nedokáže ani ruská společnost. Dnes se ukazuje, že Putin je samovládce, který je nekontrolovaný a pravděpodobně do budoucna skončí. S Putinem už se nikdo dohadovat nebude, protože s teroristy se prostě nemluví,“ poznamenal prezidentský kandidát.

Hilšer, který v současnosti zastává funkci senátora, po začátku války navštívil Ukrajinu, aby dopady viděl na vlastní oči a mohl podávat svědectví.

„Na Ukrajině jsem byl, bylo to dvacet kilometrů od fronty. Viděl jsme ty rozbité domy, mluvil jsem s běžnými lidmi. Vnímám to jako válečný zločin. Na člověka to tam zapůsobí, uvědomí si, co jsou to válečné útrapy,“ dodal.

Pro Hilšera je nezávislost všechno. U soupeřů má o ní kvůli jejich sponzorům pochybnosti

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám