Hlavní obsah

Fischer: Manželství pro všechny bych nevetoval. Homosexuálním sňatkům bych ale říkal jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současný senátor a kandidát na prezidenta Pavel Fischer by zákon zrovnoprávňující sňatky osob stejného pohlaví podepsal a nevetoval by jej. V předvolebním rozhovoru pro Novinky však uvedl, že by stejnopohlavní svazek nechtěl nazývat manželstvím.

Fischer: Manželství pro všechny bych nevetoval. Homosexuálním sňatkům bych ale říkal jinakVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

„Pro mě je manželství vztah muže a ženy, do kterého patří děti. Ale naprosto chápu, že ti, co chtějí žít ve stejnopohlavních párech, tak chtějí vyrovnávat práva a povinnosti. Z tohoto pohledu jsem té společenské debatě, kterou musíme ještě v parlamentu dokončit, otevřen. Ten zákon ještě nebyl schválen. Já bych se takovému zákonu nebránil, akorát bych tomu asi neříkal manželství kvůli srozumitelnosti,“ řekl Fischer s tím, že však ještě neví, jak by se svazek mohl nazývat.

Ačkoliv jde podle něj o menšinovou záležitost, tak je důležité o tom diskutovat. Například v roce 2021 bylo v Česku uzavřeno zhruba 350 registrovaných partnerství, do manželského svazku proti tomu vstoupilo 45 až 50 tisíc lidí. Pokud by však k němu jakožto hlavě státu zákon umožňující manželství všem doputoval, nevetoval by ho.

„Jako prezident bych dobře věděl, že o zákonech se rozhoduje v parlamentu, a prezident by té parlamentní většině, která o tom po dlouhé debatě rozhodne, už neměl stát v cestě a měl by vzít na vědomí ten konsenzus, nevracet míč do hry a podepsat ten zákon. Nevetoval bych ho,“ přislíbil.

Fischer, který je praktikující křesťan, v minulosti proslul několika výroky proti homosexuálům. Před prezidentskými volbami v roce 2018, v nichž neúspěšně usiloval o hradní křeslo, prohlásil, že by nejmenoval homosexuála ústavním soudcem. Následně se za výrok omlouval. Před pár týdny pak zase v rozhovoru pro Deník N řekl, že stejnopohlavní manželství posiluje obavy, že se „budou děti shánět na trhu a bude se s nimi obchodovat“. Podle jeho vyjádření pro Novinky byl však výrok vytržen z kontextu a špatně interpretován.

„Narážel jsem na reportáž z médií, kde se jednalo o obchodování s dětmi pro heterosexuální páry, manžele vlastně. To byla spíš asociace než obvinění. Otázka ochrany dětí je velmi důležitá. Obávám se, že v současné době je celá řada iniciativ, které umožňují partnerům, aby si zabezpečili dítě, kde třeba neplatí práva EU, a mohou se vyhnout některým pravidlům, která jsou u nás závazná. V tom rozhovoru to takto bylo formulované a mrzí mě, že se to vytrhuje z kontextu, mluvil jsem obecně,“ vysvětlil.

Fischer: Havel byl jako parník. Nabízím zkušenosti a schopnost pracovat od první minuty

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám