Hlavní obsah

Fischer je pro zvýšení daní. Vláda prý pro snižování schodku nedělá dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou republiku již měsíce tíží ekonomická krize, vysoká inflace a rostoucí ceny energií, řadě lidí hrozí pád do chudoby. Rozpočtové schodky jsou v posledních letech historické a současná vláda pro nápravu podle prezidentského kandidáta a senátora Pavla Fischera nedělá dost. Podle něj by měla začít mluvit o zvyšování daní, sám v rozhovoru pro Novinky navrhl korporátní daň či větší zdanění bohatých.

Pavel Fischer: Vláda prý pro snižování schodku nedělá dost.Video: Novinky

 

Reklama

Článek

„Vláda má za úkol zkrotit veřejné výdaje, státní rozpočet a začít řešit dlouhodobý deficit. Vláda v tom zatím nedělá dost. Máme vysoké výdaje a nízké příjmy. Tento rozdíl musíme řešit, čím dřív, tím líp,“ zkritizoval Fischer kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) za rozpočtovou politiku.

Vláda před loňskými parlamentními volbami dala voličům slib, že nebude zvyšovat daně. Podle Fischera je ale nutné udělat reformu daňového systému a začít diskutovat o zvýšení či zavedení některých daní, tak aby se začaly vyrovnávat nedostatečné příjmy a vysoké výdaje rozpočtu.

„Jsem pro zvyšování daní, ale ne bezhlavé. Musíme ten systém promyslet a mně tu chybí, že o tom nediskutujeme,“ reagoval Fischer na otázku moderátorky Evy Mikulecké v předvolebním studiu Novinek.

„Nabízí se podívat se na korporátní daň, mírně ji zvýšit, podívat se na zdanění bohatých lidí. Oni měli vlastně dlouho tak trochu daňové prázdniny, tedy podívat se na to, jak vůbec funguje solidarita mezi těmi bohatými a chudými. Do chudoby totiž dnes propadají lidé, kteří tu vždy platili daně, chodili poctivě do práce, spořili a dnes jim inflace znehodnocuje úspory a na ty musíme pamatovat,“ navrhl.

V případě, že se nezačne s příjmy rozpočtu něco dělat, tak se domnívá, že hrozí ztráta suverenity státu.

„Ten deficit je už strukturální a my ho nemůžeme valit před sebou. Ty dluhy, které sekáme dnes, se zítra projeví jako daně pro naše děti, a když to přeženeme, tak se zadlužíme tak, že přijdeme o kus své suverenity, protože o nás budou rozhodovat ti, co nám dnes půjčí. Ve hře je vlastně suverenita České republiky,“ vysvětlil.

Celý rozhovor s Pavlem Fischerem:

Pavel Fischer – prezidentské studioVideo: Novinky

Fischer: Havel byl jako parník. Nabízím zkušenosti a schopnost pracovat od první minuty

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám