Hlavní obsah

Čína je bezpečnostním rizikem, spolupracovat se ale má, míní prezidentský kandidát Zima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roli prezidenta by Tomáš Zima do Číny, stejně jako končící hlava státu Miloš Zeman, jezdil, i když ne tak často. V době, kdy vedl Univerzitu Karlovu (UK), čelil Zima kvůli kontaktům s Číňany kritice. V předvolebním studiu Novinek nepřímo přiznal, že komunistická velmoc je bezpečnostním rizikem, kvůli jejímu postavení by se s ní ale podle něj spolupracovat mělo. I v akademické sféře.

Tomáš Zima k tématu Čína na univerzitáchVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

„Jestli naše služby hovoří o tom, že Čína je bezpečností riziko, tak to bezpečnostní riziko je. Prezident tu nemůže polemizovat s názory odborníků,“ reagoval prezidentský kandidát Zima na otázku, zda je Čína bezpečnostním rizikem pro Česko.

Zima je bývalým rektorem Karlovy univerzity. V době, kdy stál v čele nejstarší a nejvýznamnější české univerzity, čelil kritice kvůli sponzorské smlouvě s nebankovní společností Home Credit patřící do skupiny PPF, které se v oblasti nebankovních půjček v té době byznysově dařilo, významně přitom v Číně.

Deník Aktuálně.cz také později odhalil, že čínská ambasáda skrytě přes firmu Zimova tehdejšího spolupracovníka Miloše Balabána posílala peníze na aktivity Česko-čínského centra, které založil právě Zima. Důvod založení centra je nejasný i s ohledem na to, že pod katedrou sinologie UK funguje nezávislý projekt Sinopsis, jenž se zabývá děním v Číně a jejím vlivem ve světě. O akcích centra právě Sinopsis uváděl, že nekriticky přebírá a podporuje čínskou propagandu. Zima tehdy tvrdil, že o údajném sponzoringu nevěděl, od Balabána se distancoval a ten později rezignoval.

Česko-čínské centrum na Karlově univerzitě končí

Domácí

Čína se v posledních letech snaží na vysokých školách působit a šířit svůj vliv prostřednictvím tzv. Konfuciových institutů. V Česku jsou na olomoucké univerzitě a na pražské Vysoké škole finanční a správní (VŠFS). V některých zahraničních zemích, například Spojených státech či Francii, byly kvůli vlivovému působení zrušeny.

Podle Zimy byla snaha, aby institut byl i na UK. „V minulém období se spolupráce s čínskými univerzitami rozvíjela, byla to i někdejší vládní politika. My jsme třeba nikdy nepřistoupili na to, v čemž na mě byl vyvíjen tlak, aby na univerzitě vznikl Konfuciův institut. To jsem řekl, že na Univerzitě Karlově nebude, protože je to politický nástroj,“ přiblížil Zima ve studiu Novinek.

Ačkoliv přiznává, že spolupráce s Čínou je rizikem, je podle něj potřeba. „Spolupracovat se má, musí to být samozřejmě obezřetné a pak jsou rizikové oblasti, kde spolupráce musí být velmi kontrolovaná, musí se zabránit zneužití vůči komukoliv. To jsou informace, které je třeba v zájmu naší země chránit,“ vysvětlil.

BIS: Snahy Číny v Česku zesilují. Po volbách vloni přišla o řadu kontaktů

Domácí

„Ve vědě se na jedné straně razí otevřený přístup k datům a informacím, a na straně druhé je tam riziko, že pokud ta data dáte ve vědeckém prostoru k dispozici, že je někdo zneužije, a nemusí to být jenom Čína, ale kdokoliv jiný,“ dodal obecně.

Čínu i přes opakované zprávy zpravodajských služeb, že velmoc je bezpečnostním rizikem, během svých dvou mandátů několikrát navštívil končící prezident Miloš Zeman, který mluvil o přilákání obřích investic čínských firem v Česku. Zůstalo však vesměs jen u příslibů.

Zima: Důležitá je otevřenost. Některá tvrzení Pavla o jeho minulosti mi přijdou úsměvná

Prezidentské volby

Zima by prý do Číny v roli hlavy státu také jezdil, i když prý ne tak často jako Zeman. „Do Číny jezdí všichni politici. Čína je jedna z největších velmocí na světě, je třeba dbát na lidská práva, ale jaksi nemůžeme pominout vliv Číny, který ve světe má,“ vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám