Hlavní obsah

Byl bych jiný prezident než Zeman, říká Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentští kandidáti v předvolebním studiu Novinek mají možnost zhodnotit fungování a chování končícího prezidenta Miloše Zemana. Šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se této otázce vyhnul. Zemana, který mu byl často spojencem, hodnotil nechtěl.

Byl bych jiný prezident než Zeman, říká Babiš. Hodnocení se ale vyhnul.Video: Novinky

 

Reklama

Článek

„Nechci tady řešit pana prezidenta, hodnotit ho, to není moje role. Kdybych se stal prezidentem, tak bych byl určitě jiný prezident. Pan prezident Zeman se snažil o ekonomickou diplomacii, ale já jsem s ním měl dobré vztahy. Jsou ale věci, ve kterých jsme se neshodli,“ odmítl Babiš ohodnotit dosavadní hlavu státu na stupnici od jedné do deseti.

„Pochválil bych ale pana prezidenta za milost pro manžele, kteří obchodovali s tím nápojem a dostali šílený trest. On je omilostnil, to bych taky udělal,“ dodal Babiš s odkazem na případ omilostnění manželů Kordysových, kteří za obchodování s psychotropním nápojem ayahuasca dostali od soudu osmileté tresty, což vzbudilo vlnu nevole kvůli nepřiměřenosti.

Milost by Babiš naopak neudělil svým spolupracovníkům, jak to udělal Zeman před časem v případě odsouzeného šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka, který má blízko k hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi.

Amnestie ani milost pro Babiše nebude, slibuje Zeman

Domácí

Babiš po svém oznámení kandidatury avizoval změnu své rétoriky, snaží se být smířlivější a nevyjadřovat se příliš na adresu svých soupeřů. Váhání nad zhodnocením Zemanova působení však může mít souvislost s jejich dlouhodobě dobrými vztahy.

Andrej Babiš – prezidentské studioVideo: Novinky

Jak šel čas s Babišem a Zemanem?

Před Babišovým vstupem do politiky v roce 2013 spolu tito dva muži neměli dobré vztahy. Zeman o něm prohlásil, že je „nedůvěryhodný“. Nynější prezidentský kandidát zase před volbami v roce 2013 Zemana tvrdě kritizoval a podpořil protikandidáta dosavadní hlavy státu Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Za jakousi pomstu by se dalo označit následné Zemanovo odmítání jmenovat Babiše do funkce ministra financí ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Usmíření a první náznaky spojenectví přišly v roce 2015. Zeman se zastal Babiše v kauze údajného dotačního podvodu týkajícího se výstavby Farmy Čapí hnízdo. Babiš nyní v této věci stojí před soudem.

Při prezidentských volbách 2018 už hnutí ANO i Babiš podpořili na Hrad právě Zemana. „Budu ho volit proto, že ho považuji za jednu z nejsilnějších osobností po roce 1989 a člověka, který nekrade, jsou za ním výsledky, drží slovo, jezdí do regionů a žije pro politiku,“ řekl tehdy Babiš, který v minulosti mluvil opačně.

Zeman zase na oplátku nepřímo nabádal veřejnost, aby v předloňských parlamentních volbách podpořila ANO, sám tak učinil. Zároveň předem avizoval, že sestavením vlády pověří předsedu nejsilnější strany, nikoliv koalice. Podle mnohých pragmatické spojenectví se v plné nahotě ukázalo po volbách, kdy Zeman skutečně chtěl a trval na svém příslibu Babiše pověřit sestavením vlády. Po odmítnutí a odchodu ANO do opozice pak pověřil Petra Fialu (ODS).

Ačkoliv i během jejich „přátelského období“ občas došlo na rozepři, například, když Babiš dočasně znovu pověřil vedením Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku. Zeman žádal jeho konec a dlouhodobě ho odmítá jmenovat generálem.

Výraznější viditelné ochlazení vztahů nastalo až v nedávné době, po Zemanově loňské hospitalizaci kvůli vážným zdravotním potížím. Babiš za prezidentem dorazil po volbách v říjnu 2021, chvíli po schůzce Zemana převezla sanitka s mobilní jednotkou JIP do střešovické vojenské nemocnice, kde pobyl skoro dva měsíce.

Zeman se v Lánech sešel s Babišem. Hrad zveřejnil fotku s vánočkami

Domácí

V médiích patřících pod Babišův holding Agrofert, který je uložen ve svěřenských fondech, tehdy vyšly články, že Babiš se chystá čistit Hrad, a výzvy k rezignaci hradního kancléře Vratislava Mynáře.

„Andrej Babiš se v některých případech choval způsobem, se kterým jsem ne zcela souhlasil. Myslím si, že v době, kdy jsem byl nemocný, mohl mít trochu větší porozumění pro můj zdravotní stav,“ řekl letos v květnu Zeman v rozhovoru pro CNN Prima News.

Babiš: Nechci rozdělovat společnost. Prezidentské volby by beze mě byly nuda

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám